ylapalkki

 

 

 

 

Neljä maagista voimaa

TO KNOW, TO DARE, TO WILL, TO KEEP SILENT ovat maagikon neljä voimaa, joihin viitataan esoteerisessa kirjallisuudessa sfinksin voimina tai ominaisuuksina. Suomeksi niiden merkityksen voisi kääntää: Tietää, Uskaltaa, Tahtoa, Olla hiljaa.

Eliphas Lévi

“Jos ihminen ei tiedä jotakin, pitäisi häneltä löytyä tahtoa opetella. Sen lisäksi, että ei tiedä, olisi typerää uskaltaa, mutta sen sijaan on aina hyvä vaihtoehto pysytellä hiljaa.”

- Eliphas Levi: Key to the Mysteries

1800-luvun pariisilainen okkultisti Eliphas Lévi kirjoitti maagikon tai maguksen neljästä sanasta tai voimasta, jotka hän yhdisti sekä Sfinksiin että luonnon elementteihin.
Lévi yhdisti nämä myös eläinradan neljään merkkiin:


Eliphas Lévi opasti kirjoituksissaan maagikkoa tulemaan neljän elementin haltijaksi ja mestariksi integroimalla nämä voimat itseensä kokemuksen ja ymmärryksen kautta. Tämä kävi päinsä vain kovalla harjoittelulla, jossa kuhunkin voimaan ja elementtiin tutustuttiin syvällisesti. Lévillä oli taustalla sama ajatus kuin metsästäjäkeräilijäkulttuurin shamaaneilla; luonnon syvimmät mysteerit pystytään ymmärtämään syvällisesti ainoastaan kokemalla ne sisäisesti. Maagikon täytyy siis ryhtyä sfinksiksi.

Sfinksi on hybridi, jossa yhdistyy neljän eri elämänmuodon ja elementin voimat. Sillä on ihmisen pää, joka hallitsee täydellisesti puheen taidon. Kotkan siivillä noustaan korkealle saamaan perspektiiviä ja kattavaa ymmärrystä asioihin. Härkää on käytetty kyntämisessä vetojuhtana, koska se jaksaa raivata tiensä vakaasti eteenpäin. Leijona puolestaan käyttää rohkeasti kynsiään ja loikkaa niin eteen kuin taaksepäin.

Lévi kuvaa, että sfinksissä nämä erilaiset ominaisuudet ovat tasapainossa, mutta tavallisessa ihmisessä yleensä eivät. Sfinksi on kuin täydelliseksi tullut ihminen eli maagikko (kirjaimellisesti: Magus). Täten sfinksin neljä voimaa ovat myös maguksen maagiset sanat.

Transcendental Magick –teoksessa Lévi valjastaa maagiset sanat harjoittajan operatiiviseen käyttöön:

”Jotta USKALTAISIMME meidän täytyy TIETÄÄ. Jotta voisimme toteuttaa TAHTOMME, meidän tulee USKALTAA. Meidän täytyy TAHTOA hallita kuningaskuntaamme ja pystyäksemme hallitsemaan meidän täytyy OLLA HILJAA.”

Toisin sanoen magian salat oppiakseen täytyy itseä prepata kaikilla olemassaolon osa-alueilla:

”Täytyy TIETÄÄ mitä on tehtävä, TAHDOTTAVA sitä, mitä siihen vaaditaan, USKALTAA yrittää ja osata OLLA HILJAA kun on sen aika.”

Aleister Crowley: nelikosta viisikko

Maagikko Aleister Crowley oli läheinen Eliphas Lévin tekstien kanssa senkin vuoksi, että hän koki olleensa aiemmassa inkarnaatiossaan kyseinen ranskalaisherra. Ehkä hän fiilisteli tällä asialla viihtyessään Pariisissa ostereista ja vastapuristetusta Citron Presséstä nauttien. Lévin alkuperäiset opit Sfinksin neljästä voimasta saivat kuitenkin Crowleyn maagisessa maailmassa lisäyksen; niiden joukkoon ilmestyi viidentenä elementtinä HENKI, jonka olemus on MENEMINEN (TO GO). Lisäyksen hän julkaisi Magick Without Tears –kirjassaan (kirjoitettu 1943, julkaistu 1954).

Todennäköisesti Magick Without Tearsin tekstit olivat se juuri, josta asiaa koskeva oppi ammennettiin Wiccaan ja noituuteen. Sfinksin sijaan puhutaan lähteestä riippuen noidan neljästä voimasta tai noidan pyramidista. Gerald Gardner lainasi kyseisellä ajanjaksolla paljon muitakin Crowleyn oppeja sekä rituaaleja ja sovelsi niitä Wiccaan sopiviksi.

Crowley luonnehtii, että Henki on kaiken alku ja essenssi sekä myös neljän muun elementin summa. Meneminen (To Go) on Jumaluuden todellinen nimi, sillä jumaluus on dynaaminen ja liikkeessä oleva voima, eikä paikoillaan tönöttävä entiteetti. Hän kehottaa meitä katsomaan ruusuristin ruusua ja ristiä sekä egyptiläistä ankh-symbolia, viitaten näin perimmäiseen mysteeriin ja sen aktiiviseen luonteeseen. Jos joku Olemisen muoto ei liity Menemiseen/Tulemiseen (kts. Hegel = das Werden, Becoming, tulemisen prosessi) on se rappeutumisen kohde eikä täydellinen ja sitten jumalainen.

Sfinksi theleman symboliikassa

Siinä missä Lévi kuvasi sfinksin ominaisuuksia neljällä luonnonelementillä, kertoi Aleister Crowley sen symboliikasta myös theleman kuvaston kautta. Sfinksi symboloi jumalattaren ja jumalan yhtymistä eli Babalonin ja Pedon sulautumista yhteen maagisessa ekstaasissa. Crowley näki sfinksin lohikäärmeessä ja leijonassa maskuliinisen Pedon (Beast). Sen härkä ja ihmisyys edustivat feminiiniä prinsiippiä, Lady Babalonia.

Liber Aleph (De Natura) –teoksessa Crowley kuvaa miten sfinksin hybridissä yhdistyy tyydytys ja täydellistyminen, joka syntyy Todellisen Tahdon ja suuren työn tekemisestä. Täydellistyneessä ihmisessä yhdistyvät kaikkein korkeimmat ja alhaisimmat asiat. Adeptin täytyy toteuttaa Tahtoaan puskien eteenpäin kuin härkä. Samalla häneltä vaaditaan leijonan tulista rohkeutta, ihmisen nopeaa älyä ja kotkan tai lohikäärmeen korkealle kohoavaa kykyä olla tarvittaessa hiljaa.

Theleman symboliikassa sfinksillä voidaan kuvata myös Theleman Lain emanaatioita:
Härkä on elämä, Leijona on valo, Ihminen on vapaus ja (lohi)käärme on rakkaus. Näistä rakennuspalikoista muodostuu pyramidin tasapainoinen rakennelma, jonka pyhittää shaktimainen feminiini jumalvoima. Siinäpä onkin adeptille tekemistä; kilvoitella maagisissa taidoissa ja itsekehityksessä tasapainoiseksi maagiksi ja sfinksiksi, kunnes on arvollinen vastaanottamaan pyhän hengen vuodatuksen astumalla Babalonin luokse pyramidien kaupunkiin.

Miten soveltaa tätä käytäntöön?

Jokainen sfinksin ominaisuus on niin laaja käsite, että sen sisällön ruotiminen on viikkojen, kuukausien ja vuosikausien työ. Yhtä sanaa voi havainnoida ja harjoituttaa intensiivisesti vaikkapa kahden viikon ajan pitäen omista havainnoista päiväkirjaa. Sen jälkeen siirrytään seuraavaan sanaan, kunnes jokainen neljännes on käyty läpi. Kierros palaa alkuun ja jälleen lähdetään kuorimaan omaa olemusta ensimmäisen sanan valossa. Yksi pieni sana sisältää hyvin erilaisia läksyjä eri elämäntilanteessa ja kehitysvaiheessa olevalle ihmiselle. Miten maagista onkaan huomata, että sanan koko merkitys voi muuttua ja avautua itselle päinvastaisena kun vaikkapa kymmenen vuotta aiemmin.

Vaatii uskallusta muuttaa tarvittaessa koko elämänsä puitteet, jotta voi tehdä maagista työtä. Se voi vaatia muutoksia harrastuksissa, ystäväpiirissä, parisuhteessa, työssä ja tietysti omassa mielessä. On vaikeata olla hiljaa, jos on innostunut uuden oppimisesta ja itsessä tapahtuvista muutoksista. Vuosikausien harjoittamisen jälkeen huomaa, että tulee yhä enemmän hiljaiseksi ja ehkä erakoksikin. Mitä enemmän oma maagikon polku syvenee ja erillistyy, kirkastuu sisäinen valo, mutta se on hiljaista valoa, joka loistaa silmistä.

Thuleia

Eliphas Lévin tekstien suomennokset ovat allekirjoittaneen.

Lähteet:
Aleister Crowley: Confessions
Aleister Crowley: Liber Aleph
Aleister Crowley: Magick, Book Four Parts I-IV
Aleister Crowley: Magick Without Tears
Eliphas Lévi: Key to the Mysteries
Eliphas Lévi: Transcendental Magick
www.thelemapedia.org


Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku
 


 

 

     
alapalkki