ylapalkki

 

 

 

 

Boleskinen kartanon jälleenrakennus

Inverness on ainoa Skotlannin ylämailla sijaitseva kaupunki. Sen lähellä on Loch Ness –järvi, joka on tullut tunnetuksi kahdesta suuresta pedostaan. Nessie lienee näistä pienempi ja se piilottelee järven ja siitä lähtevän Ness-joen syvyyksissä. Tunnettu maagikko Aleister Crowley tituleerasi itseään Suureksi Pedoksi. Hän asui järven rannalla Boleskinen kartanossa vuosina 1899-1913.

Boleskinen kartanon rakensi vuonna 1790 Fraserin klaani, joka oli tunnettu Skotlannin ylämailla Invernessin ja Foyersin alueella. Crowleyn jälkeen talon omisti pitkään Led Zeppelin -yhtyeen Jimmy Page. Hän myi talon eteenpäin vuonna 1992 ja se päätyi hotelliksi. Seuraava omistaja piti talon yksityisomistuksessa, kunnes tulipalo tuhosi rakennuksen suurelta osin 2015. Kartano tuli myyntiin huhtikuussa 2019. Kesän aikana Boleskine House -säätiössä vaikuttavat henkilöt ostivat rauniot ja maat haltuunsa ja säätiön tarina sai alkunsa.

Boleskine House Foundation

Boleskine House Foundation on säätiö, jonka tavoitteena on palauttaa kartano alkuperäiseen loistoonsa korjaamalla tulipalon aiheuttamat vahingot ja jälleenrakentamalla tuhoutuneet osat. Kartanoon kuuluu rakennusten lisäksi laaja puutarha, vanha hautausmaa ja historiallisesti arvokkaita maa-alueita. Säätiö on voittoa tavoittelematon ja sen jäsenet ovat laittaneet runsaasti henkilökohtaisia varoja ostaakseen rauniot ja maa-alueet omistukseensa.

Säätiö toivoo, että massiivisen urakan jälkeen Boleskine olisi kulttuurihistoriaa vaalien entisöity ja tarjoaisi keskuksen, jossa historiasta, henkisyydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneet ihmiset voisivat vierailla tai osallistua retriitteihin, joiden teemoina voisi olla esimerkiksi jooga, meditaatio, Theleman opiskelu ja alueen historia.

Boleskinen merkitys

Aleister Crowleyn ja Theleman seuraajille joillakin maantieteellisillä paikoilla on erityinen merkitys. Sisilian saarella jo kohta sata vuotta rappeutunut Theleman luostari on mielenkiintoinen salaisten pyhiinvaellusmatkojen kohde. Rakennus on yksityisomistuksessa. Crowleyn ajan upean värikkäät seinämaalaukset ovat peitemaalin, rappeutumisen ja homeen vuoksi jo varmasti entisöintirajan tuolla puolen.

Boleskinen kartano sen sijaan oli vuosikymmeniä hyvällä hoidolla, mutta yksityisen omistuksen vuoksi lähes saavuttamaton vierailukohde. Silti joissakin Theleman riiteissä Boleskinen fyysinen lokaatio on tiedostettu ja rituaali on suoritettu se huomioiden. Joillekin thelemiiteille fyysisillä rakennuksilla ei ole sen kummempaa merkitystä ja ne ovat osa historiaa siinä missä muutkin rakennukset ja erikoiset paikat.

Toivottavasti jälleenrakennuksen myötä Boleskinesta voisi kehittyä retriittikeskus, josta kasvaisi vuosien saatossa tärkeä paikka Thelemasta kiinnostuneille. Olisi hienoa päästä tekemään vuoden taitekohtien rituaaleja samassa ympäristössä historiallisen skotlantilaisen järven äärellä, missä Aleister Crowley aikoinaan teki maagista työtään. Crowleyn työskentelyistä ehkä tunnetuin on Boleskinessa suoritettu Abramelinin operaatio, jossa tarkoituksena oli vetäytyä retriittimäisiin olosuhteisiin ja muodostaa yhteys omaan pyhään suojelusenkeliin.

Boleskine House Foundation on luvannut kunnioittaa rakennuksen ja maa-alueiden historiallista ja henkistä merkitystä thelemiiteille ja varmistaa, että alue on jatkossa käytettävissä seremonioita varten.

Dronella otettu ilmakuva 2017, Rockwell Media (Video YouTubessa)

Massiivinen restaurointi

Restaurointi aloitetaan elokuussa 2019 tulipalossa tuhoutuneen kartanon raivaamisella. Tavoitteena on sisustaa talo historiallisesti jaakon- ja yrjöjenaikaisten metsästysmajojen tyyliin. Jaakonaikaisella tyylillä viitataan Englannin ja Skotlannin historiassa ajanjaksoon 1567–1625, jolloin Jaakko I oli hallitsijana. Yrjöjen aika eli georgiaaninen aika oli myöhemmin 1714-1830 kun valtaistuimelle nousivat peräjälkeen Yrjöt I-IV. Tänä aikana sisustamisessa suosittiin puupanelointia sekä väreinä rikasta viininpunaista, salvianvihreää ja siniharmaata. Talon ympäristön puutarhat entistetään puutarha-alan ammattilaisten toimesta entiseen loistoonsa.

Talon restaurointiin on arveltu kuluvan 860 000 euroa (730 000 puntaa). Jos mukaan lasketaan maakauppoihin ja paperitöihin kuluneet summat, nousee kokonaiskustannus yli miljoonan punnan. Säätiön riveissä vaikuttaa ihmisiä, joilla on vuosikymmenten kokemus vanhojen ja historiallisesti arvokkaiden rakennusten restauroinnista. Tavoitteena on avata talo yleisölle vuoden 2021 aikana.

Vapaaehtoistyö ja rahankeruu

Boleskinen kunnostamiseen tarvitaan palkattujen ammattilaisten lisäksi vapaaehtoisia. Säätiö ilmoittaa verkkosivuillaan ja Facebook-sivuillaan ajankohdista, jolloin paikalle voi matkustaa osallistumaan talkoisiin. Omaa erityistä rakennus- ja restaurointiosaamista voi myös tarjota säätiön avuksi lähettämällä heille sähköpostia. Rahoitusta kerätään yksityisen panoksen lisäksi joukkorahoituksella GoFundMe-sivustolla. Pienikin tuki on arvokasta, joten kannattaa osallistua.

Thuleian Tupa toimii yhteistyössä Boleskine House Foundationin kanssa ja auttaa projektin rahoittamisessa. Sivujen Puotiin onkin tulossa myyntiin taidetta, jonka tuotto menee suoraan projektin hyväksi. Jos olet kiinnostunut myymään tuotteitasi tai muuten auttamaan projektin rahoittamisessa Suomen päässä, voit olla myös suoraan yhteydessä minuun: thuleia (a) thuleia.com


Lisätietoa:
https://www.boleskinehouse.org
info(a)boleskinehouse.org

Thuleia


Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku
 Jimmy Page, Boleskine (Douglas Corrange 1973)


Tulipalo 2015, Mirror-lehti

 

 

     
alapalkki