thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Halloween ja Samhain

Marraskuun taitteessa vietetään Halloween-nimistä juhlaa, joka on saanut viime vuosina pohjoismaissakin yhä kasvavaa näkyvyyttä. ’Marras’ tarkoittaa kuollutta, joten jo kuukauden nimi antaa vihjeen siihen, että loppusyksyllä vuodenkierron teema osuu sadonkorjuun ja kuoleman aihepiiriin. Kasvit painuvat routaista maata vasten ja yöt tummenevat odottaen lumivaippaa. Luonto makaa haudassaan ja sadonkorjuu muistuttaa meitä myös elämän sadonkorjuusta: kuolemasta.

Siinä missä pakanat juhlivat Halloweenia tai Samhainia, niin kristikunta viettää Pyhäinpäivää. Tämä katolisten pyhimysten muistamisesta juontunut päivä tunnettiin Suomessa aiemmin nimellä Pyhäinmiestenpäivä. Suomen siirtyessä luterilaiseksi määräsi kuningas, että kansan täytyi siitä alkaen juhlia yhtä yhdistettyä pyhien päivää. Päivää vietetään marttyyrien muistoksi ja moni perhe käy viemässä läheisten haudoille kynttilöitä.

Halloweenin taustalta löytyy kelttiläisten uuden vuoden juhlapäivä Samhain. Halloween-nimi juontuu nimestä All Hallow´s Eve eli Pyhäinpäivän aatto. Samhainia juhlittiin sadonkorjuun päättyessä samalla tavalla kuin Suomessa Kekriä. Karja teurastettiin talven varalle ja nopeasti pilaantuvista sisäelimistä ja lihoista valmistettiin yltäkylläiset juhla-ateriat. Samhainina maailmojen välillä oleva verho oli erityisen ohut ja kuolleiden ajateltiin vaeltavan maailmojen rajat ylittäen. Irlannissa Samhainia on kutsuttu myös nimellä Pooky Night. Samhainiin mennessä vuoden satoviljat oli niitettävä talteen, sillä henkien yönä Pooka-niminen henkiolento kävi turmelemassa pelloille jääneen sadon. Tästä tulee mieleen halla, joka näihin aikoihin viimeistään palelluttaa sadon pilalle.

Halloween on tullut Eurooppaan Amerikasta, jossa juhlaan liitetään naamiaisasuihin pukeutuminen ja kauhukliseillä mässäily. Tyypillisesti lapset pukeutuvat erilaisiksi hahmoiksi ja kiertävät ovelta ovelle kysymässä ”Karkki vai kepponen?” Halloweenin symboliksi on muodostunut virnistelevä kurpitsalyhty. Moni uuspakana juhlistaa ajankohtana nimenomaan Samhainia korostaakseen juhlapyhän vanhoja perinteitä erotuksena Halloweenin kaupallisuudelle. Toiset taas eivät anna juhlan nimelle sen kummempaa painoarvoa ja myös suomalaisittain Marrasyön juhlimisesta puhutaan.

Marrasöisenä juhlapyhänä olosuhteiden sanotaan olevan kaikkein parhaimmat magialle ja ennustamiselle. Verho maailmojen välissä väräjää, henget liikkuvat ja ilma on kuin höystetty taikuudella. Samhain kantaa viimeisen sadonkorjuun nimeä. Siinä missä Elojuhla on ensimmäinen, syyspäiväntasaus toinen, niin Samhain on sadonkorjuista kohtalokkain. Sen symboli on wiccassa akka-jumalatar, viisas vanha nainen, joka on myös Tuonelan valtiatar.

Akka-jumalattaressa heijastuu voimakkaasti sisäänpäin kääntyvä katse – pois kesän kauneudesta ja ulkoisesta, fyysisestä maailmasta. Akka kääntää katseet sisälle itseen, punnitsee hyviä ja huonoja puolia, antaa avaimet ennustamiseen ja kehottaa nostamaan ennusmerkit tulevalle vuodelle. Samhain onkin hyvää aikaa nostaa tarot-pöytä tulevalle vuodelle ja kirjata asiat ylös. Sapatin lomassa voi myös polttaa padassa viestejä kuolleille tai kirjoittaa lapuille omat pahat tapansa, jotka sitten polttaa padassa ja käynnistää maagisen työskentelyn tapojen parantamiseksi. Shamanistisessa työskentelyssä loka-marraskuun aika on erinomainen muodonmuutosten (shapeshifting) parissa työskentelemiseen.

Aineksia sapatin viettoon

Väritys kynttilöissä ja liinoissa: oranssi ja musta

Tuoksu: patsuli

Alttarin ja kodin koristeita: oksat, ruskalehdet, kurpitsat, sadonkorjuun ja henkimaailman teema

Juhla-aterialla tarjottavaa: tumma viini tai tumma olut ja leivonnaiset, joita on maustettu pähkinöillä, kurpitsalla tai omenalla, lihapasteijat, kokojyväleipä, kurpitsansiemenet, kotimaiset marjat ja sienet

Juhlapäivän ajanvietettä:

- Kynttilän sytyttäminen haudalle tai kuolleen sukulaisen valokuvan eteen
- Oluen tai muun sopivan ruoan/lahjan uhraaminen kuppikiville
- Lyhtyjen ja kynttilöiden sytyttäminen ja ripustaminen kotiin ja pihapuihin
- Rumpumatka aliseen
- Edellisiin elämiin liittyvät harjoitukset, esim. meditaatio
- Divinaatio savukiekuroihin tai täytettyyn maljaan tuijottaen
- Muodonmuutokseen liittyvät shamanistiset harjoitukset

Itse olen ottanut tavaksi juhlistaa naamiaiskarkeloisissa merkeissä Halloweenia Lehto ry:n perinteisissä Halloweenbileissä. Siellä on paikalla väkeä lapsista aikuisiin ja iloisen railakas ilmapiiri. Vakavampaan Samhainin viettoon vetäydyn eri päivänä yleensä covenin kanssa. Näin tämä monivivahteinen marraskuun aatto saa osakseen sekä karkelointia että syvempää panautumista viimeisen sadonkorjuun teemaan.


Thuleia

Lähteet:

Ann Moura: Green Witchcraft 1
Farrar & Farrar: The Witches`Bible
Marian Green: A Witch Alone
Suomen kansan kalenteri 2006
Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto
Wikipedia

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku