thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Shamanismin perusharjoituksia

Shamanistiset harjoitukset tukevat shamanismin teknistä puolta, transsiin ja shamaanimatkailuun valmistautumista. Niiden tarkoituksena on pohjustaa tajunnantilan muuttumista. Tila voi muuttua transsin tai unen myötä päivätajunnasta yötajuntannaksi – tai aistiharjoitusten myötä tajunnan vireystaso voi nousta. Päivätajunnalla tarkoitetaan normaalia virkeätä tajunnantasoa. Yötajunta on shamanistinen tietoisuuden tila. Shamanismi ei ole pelkästään teknistä harjoittelua, vaan siihen liittyy myös henkinen puoli ja monelle hyvin uskonnollinenkin maailmankuva ja uskonnon tai elämänkatsomuksen harjoittaminen.

Shamanistisilla harjoituksilla on aina joku tarkoitus. Pohdi mitä harjoituksella ajetaan takaa ja kirjaa etenemisesi päiväkirjaan ylös. Näin löydät helpommin harjoituksille syvemmän merkityksen kuin niiden monotonisen toistamisen. Moni harjoitus liittyy yhteen ja tukee toistansa. Kun osaat rentoutua hyvin, voi energiatyöskentely tai hiljentyminen olla helpompaa. Samoja harjoituksia voit soveltaa myös muiden traditioiden parissa työskennellessä, joissa käytetään energiaa/magiaa.

Seuraavaksi kuvatut harjoitukset liittyvät ihmisen fyysiseen ja henkiseen treenaamiseen. Myös muita harjoittelun muotoja on olemassa kasakaupalla. Esimerkiksi; luonnonmerkkien tutkiminen ja enteiden tulkinta, eläinten käyttäytymisen opettelu ja vuorovaikutus niiden kanssa, transsitekniikat ja shamanistinen matkailu. Toivon kuitenkin, ettei shamanismista tule kenellekään tekniikkalaji, jossa harjoitukset ovat pääosassa. Ne ovat avuksi ja valmennukseksi, mutta shamanismin peruspilarit on hyvä laajemmista aineksista; kuka sitten ryhtyy henkiparantajaksi, kuka tietäjäksi tai joksikin muuksi.

Rentoutuminen ja hengitys

Kehon rentouttaminen poistaa kropasta turhan jännityksen ja lihasten kireyden. Kun olo on levollisen rentoutunut, on helpompi keskittyä mielen sisäiseen matkaan ja pään sisäiseen universumiin. Rentoutumisen kanssa käsi kädessä kulkee rauhallinen syvä hengitys – hengityksen pitäisi lähteä syvältä koko keuhkojen pohjasta eikä tapahtua keuhkojen yläosalla.

Harjoitus:

Käy selin makuulle tai istumaan mukavaan asentoon selkänojalliseen tuoliin. Käy kehosi lihakset läpi lihasryhmittäin alhaalta ylös. Aloita jaloista; kohota jalkaterää kevyesti maasta ja jännitä lihaksia niin lujaa kuin jaksat. Pidä jännitystä hetken ja päästä sitten lihakset rennoiksi laskien jalka alas. Käy näin läpi kehosi kaikki lihakset: pohkeat, reidet, pakarat, alaselkä, selkä, yläselkä, käsivarren osat, niska, pää ja kasvojen lihakset. Hengitä samalla syvään ja tunne, kuinka kehosi muuttuu rennoksi.


Keskittyminen, meditaatio ja sisäisen dialogin hiljentäminen

Meditaatio auttaa keskittymään. Keskittymisen harjaannuttaminen on tärkeätä, sillä shamanistisella matkalla huomio täytyy fokusoida matkaan – ei kutisevaan polvitaipeeseen tai päivän tapahtumia kelaavaan alitajuntaan. Alussa keskittyminen voi olla vaikeaa. Sisäisen dialogin hiljentäminen tarkoittaa sisäisen äänen, ”sisäisen kommentaattorin” hiljentämistä silloin, kun on tarvetta keskittyä. Yleensä ihminen lörpöttelee itselle mielessään tai pohtii päivän tapahtumia. Ääni on hyvä oppia vaientamaan shamanististen harjoitusten ajaksi, sillä se tuppaa monella häiritsemään keskittymistä kommentoimalla tapahtumia, kyseenalaistamalla ja arvostelemalla turhan itsetärkeästi.

Meditoinnissa on erilaisia muotoja, esimerkiksi:

  • keskitytään tyhjentämään mieli kaikista ajatuksista
  • toistetaan mielessä mantraa
  • keskitytään miettimään yhtä rajattua muotoa, esim. kynttilänliekkiä ja suljetaan muu ajattelu pois.

Harjoitus:

Sulje matkapuhelin ja muut häiriötekijät. Varaa mukava selkänojallinen tuoli tai hyvä makuuasento. Rentouta kehosi ja muista syvä hengityksen rytmi. Anna kaikkien päähän tulevien ajatusten mennä ohi, lipua ja kadota, älä tartu mihinkään ajatukseen. Älä ajattele pakonomaisesti sitä, että et saisi ajatella mitään! Yritä hiljentää mielesi n. 10 minuutin ajan. Toista viikon ajan joka ilta tai aamu. Huomaat pian edistyväsi; mieleesi lipuu yhä vähemmän ajatuksia ja pystyt keskittymään pidempiä aikoja. Jos ajatuksesi harhailevat, älä turhaudu vaan aloita alusta.


Visualisointi, aistiharjoitukset

Visualisoinnilla tarkoitetaan päänsisäistä kykyä kuvitella asioita ja esineitä niin, että ne näkee/haistaa/maistaa mielessään mahdollisimman elävästi. Hyvä visualisointikyky edistää mielen silmillä nähtävien ja koettavien asioiden syvyyttä, kuten shamaanimatkailua, energian havaitsemista ja liikuttamista ja magian tekemistä.

Harjoitusvaihtoehtoja:

  • Katso hetken matkapuhelintasi, sulje sitten silmäsi ja pyri näkemään mielesi silmillä se mahdollisimman tarkasti.
  • Pyydä paria näyttämään sinulle jotakin esinettä hetken aikaa, sulje sitten silmäsi ja kuvaile esinettä parillesi mahdollisimman tarkasti.
  • Muistele muutamaa tuoksua. Yhdistätkö tuoksuja paikkoihin? Miltä lempiruokasi tuoksuu? Yhdistätkö tuoksuihin värejä tai symboleja?
  • Kuvittele mielessäsi jotakin, mitä ei ole oikeasti olemassa; vaikkapa violetinpunainen lonkerohirviö, joka tuoksuu porkkanan ja banaanin risteytykseltä ja tuntuu karhealta. Kuvittele esinettä mielessäsi niin kauan ja elävästi, että voit nähdä sen huoneen lattialla avattuasi silmäsi.

Voit parantaa visualisointikykyäsi aistiharjoituksilla. Niissä pyritään vuorotellen keskittymään yhdellä aistilla havainnoimiseen. Myöhemmin voi harjoitella ”moniajoa”, eli pyrkiä herkistämään useamman aistin yhtä aikaa. Tämä johtaa lopulta siihen, että harjoittaja pystyy havainnoimaan ympäristöään tavanomaista tarkemmin myös tiedostamattaan. Silloin tulee huomanneeksi monet luonnonmerkit ja varautumaan asioihin paremmin.

Harjoitus:

Kävele metsäpolkua parin kilometrin matka. Voit valita vaihtoehdon aistiharjoitukseksi tai toteuttaa useamman eri päivinä (esimerkiksi yksi harjoitus viikossa tai eri vuodenaikoina)

  • Näköaisti: Käytä hyväksesi koko näkökenttäsi kävellessäsi. Älä keskity vain polkuun, vaan katsele välillä silmien äärilaitoihin. Mikä varjo tuolla vilahtikaan? Mitä lehtiä on yläpuolella puussa, millainen pyrstö oli ohikiitävällä linnulla. Opi rekisteröimään havainnot mieleesi ja ole tarkkaavainen.
  • Kuuloaisti: Kävele polkua, mutta älä kiinnitä erityisen paljon silmillä huomiota ympäristöösi. Sen sijaan kuuntele ja elä matka korvillasi. Mitä eläinten ääniä kuulet? Kuuluuko metsään liikenteen tai asutuksen ääniä? Tulevatko äänet läheltä vai kaukaa? Tunnistatko elementtien ääniä; vettä, tulta, ilmaa tai maata? Narskuuko vai rapsuuko polku? Opitko ajan kanssa tuntemaan eläinten varoitusäänet ja kutsuäänet?
  • Hajuaisti: Kulje polku eri vuodenaikoina läpi ja kirjaa tuoksuhavaintosi. Miltä talvi tuoksuu? Entäpä syksyinen sienien ja itiöiden valtaama luonto? Mitkä tuoksut havaitset poikkeavina tai voimakkaina? Nuuhki myös kukkia ja puita varautuen miellyttäviin yllätyksiin ja pahoihin lemuihin.
  • Tuntoaisti: Kulje metsäpolku herkistäen kätesi tuntemaan erilaisia tekstuureja; miltä tuntuu karhea puunkuori poskella? Löydätkö puron tai järven johon upottaa jalkasi toviksi? Tunnustele kasvien lehtiä; miltä lehden ylä- ja alapuoli tuntuvat? Miltä sora, hiekka tai kostea multa tuntuvat jalkojen alla kävellessä?
  • Makuaisti: Toteuta makumatka kesällä. Poimi polun läheltä syötäväksi kelpaavia marjoja tai kasveja (esimerkiksi niittysuolaheinän vartta voi pureskella ja maiskuttaa suussa), voit myös jättää eläimille pähkinöitä ja siemeniä syötäväksi. Koe miten ruoan ja makujen kautta saat yhteyden luonnon kiertokulkuun ja vuodenajan satoon.


Energia, maadoittuminen ja voiman keskittäminen

Shamanistinen maailmankuva perustuu näkemykseen, että kaikkea elävää ja näennäisesti elotontakin yhdistää energiaverkko – elämänvoima. Tätä energiaa liikuttamalla ja muuttamalla voidaan vaikuttaa asioihin ”maagisesti”: parantaa, nähdä asioiden yhteyksiä, vahvistaa omaa kehoa jne. Toiset näkevät energian kehon pinnalla sähkönsinisenä tai vaaleana auramaisena säteilynä, jotkut taas tuntevat sen särinänä, kihelmöintinä tai jännityksen tunteena kehossa. Joskus esineen energia näkyy vähän samantyylisesti kuin ns. television jälkikuva.

Maadoittumisella (grounding) tarkoitetaan oman kehon energiakentän yhdistämistä ympäristön energiakenttään. Tällöin kehosta voi laskea väsynyttä energiaa pois ja tankata tilalle uutta. Esimerkiksi perinteinen puun halaaminen toimii energian vaihtajana ja uudistajana. Voiman keskittäminen (centering) tarkoittaa energian ja huomion keskittämistä itseen – tietoisuuden nostamista omassa kehossaan. Keskittäessä voimaa voi olla avuksi fokusoitua yhteen pisteeseen kehon keskilinjalla, vaikkapa suunnaten huomionsa navan seutuville.

Harjoitus (Energian havaitseminen):

Hiero kämmeniäsi yhteen nopeasti ja voimakkaasti. Tunne käsiesi lämpö ja kihelmöinti. Kuvittele mielessäsi miten käsistäsi hohtaa sähkönsinistä tai valkoista hehkua. Voimista visualisointiasi, tunne ja näe energia. Muotoile siitä käsiesi välissä pallo ja tunne samalla sen särisevä energinen voima. Lopuksi voit tuupata pallon maahan tai vaikkapa omaan mahaasi ja kuvitella, miten se voimistaa sinua. Tee harjoituksia säännöllisesti ja opit havaitsemaan energian paremmin.

Harjoitus (Maadoittuminen):

Maadoittumisen voi tehdä monella eri tavalla. Perinteisin keino lienee ns. puuharjoitus. Seiso tukevasti ja visualisoi kehostasi kasvamaan juuret, jotka työntyvät alas maankuoren alapuolelle, läpi kuohkean mullan ja maakerrosten. Tunne miten juuret leviävät alaspäin ja sivuille joka suuntaan. Hengitä syvään ja visualisoi oma väsynyt energiasi laskemaan juuria pitkin maahan ja osaksi kiertokulkua. Vedä samalla uutta raikastavaa energiaa juuria pitkin ylös itseesi. Kun lopetat, voit visualisoida juuret vetäytymään takaisin kehoosi. Joskus voit kokeilla jatkuvasti maadoittuneena olemista. Tunnetko olevasi silloin enemmän ”jalat maassa” – kuten vanha sanonta kuuluu? Kriisiaikoina maadoittuminen voi auttaa pysymään rauhallisena ja säilyttämään tasapainon.


Sisäinen maailma – unet ja symbolit

Shamanismin harjoittaja opettelee tuntemaan oman sisäisen maailmansa symbolit. Unissa esiintyvät esineet ja asiat kannattaa kirjata unipäiväkirjaan ja tutkiskella niiden yhteyttä oman elämän vaiheisiin. Muistiinpanoja tekemällä oppii tuntemaan omat syklinsä; joillakin ihmisillä esimerkiksi tunne-elämän kriisit tulevat uni- ja tunnemaailmaan viiveellä. Konflikti voi olla reaalielämässä jo lauennut, mutta materialisoitua painajaisina vasta kuukausia myöhemmin.

Länsimaissa on kattava symbolikieli, jossa esimerkiksi liikennettä ohjataan symboleilla. Piirretty sydän tarkoittaa rakkautta, piirretty lamppu idean syttymistä tai valoa. Voit luoda oman maagisen symbolikielesi ja valmistaa merkitykselliset symbolit, joita voit käyttää esimerkiksi meditaatioissa tai yksinkertaisessa magiassa. Jos esimerkiksi tavoittelet itseluottamusta ja esiintymisvarmuutta, voit tehdä itsellesi voimalapun tai puunpalan, johon piirrät karhun ääriviivat (tai muun eläimen, joka symboloi sinulle voimaa ja varmuutta). Piirtäessäsi tunne ja Tahdo voimakkaasti, että symboliin välittyy kaikki se varmuus ja voima, jota haluat tuntea esiintymistilanteessa. Ota esine mukaan esiintymispaikalle taskuusi ja purista sitä kädelläsi, kun kaipaat voimaa ja varmuutta. Muista samalla rauhallinen hengitys.

Harjoitus (unet):

Pidä unipäiväkirjaa sänkysi vieressä kaksi viikkoa. Kirjaa pienetkin muistikuvat unista ylös. Ajan myötä opit muistamaan uniasi yhä paremmin. Samalla opit tuntemaan itseäsi paremmin ja havaitsemaan näetkö unissasi tapahtumia ennalta.

Harjoitus (symbolit):

Tutki miten Siperian kansat ja saamelaiset ovat kuvittaneet shamaanirumpunsa. Mitä piirrokset ovat symboloineet aikanaan ja mitä ne tuovat sinulle mieleen? Miten kuvittaisit oman rumpusi? Opettele piirtämään muutamat eläimet vain ääriviivoilla, mahdollisimman pelkistetysti ja symbolimaisesti. Entäpä millä symbolilla kuvaisit voimaa? rohkeutta? matkaa?


Energiasuojan rakentaminen ja kehon rajojen muuttaminen

Kun opit tuntemaan energiakehosi ja havaitsemaan energiaa sekä maadoittamaan ja liikuttamaan energiaa, opit myös huomaamaan, että toisten ihmisten seurassa energiaa tuntuu kuluvan enemmän. Olo tuntuu joskus ”tyhjiin imetyltä”, kun psyykkisesti vaativa ihminen on seurassasi ja kenties kertoo huolistaan. Energiakehon vahvistaminen ja suojan rakentaminen auttaa pitämään oman energian stabiilina ja ehkäisemään ulkopuolelta tulevaa kuluttavaa vaikutusta.

Kehon rajojen muuttaminen on harjoitusta energiakehon muokkaamiseen shamaanimatkoja varten. Matkalla voi tulla tilanne, jolloin sinun pitää äkkiä kutistua pieneksi päästäksesi luikertamaan kivien välistä eteenpäin tai venyä jättiläiseksi loikatakseni joen yli. Myös eläimeksi voi olla tarvetta muuttua. Muuntuminen tehdään visualisoinnin avulla. Sitä voi harjoitella myös päivätajunnassa.

Harjoitus (energiasuoja):

Rentoudu ja seiso tukevassa asennossa. Maadoitu ja laske juuresi maahan. Vedä maasta kaikella voimalla ja tahdolla jokaisella ylöshengityksellä uutta energiaa kehoosi. Kerää energiaa voimakkaasti ja hengitä syvään. Kun tuntuu, että kehosi kuohuu uudesta energiasta, ala puskea sitä mielesi voimalla kehon rajojen ulkopuolelle palloksi. Kasvata palloa niin, että se ulottuu sinusta noin metrin ulkopuolelle. Kuvittele mielessäsi, kuinka pallo muodostaa suojan, mistä mikään negatiivinen tai kuluttava vaikutus ei pääse läpi tiedostamattasi. Voit lopuksi päättää itse, miten viimeistelet suojauksen; joku laittaa pallon ulkopintaan eksyttävää savumaista utua, toinen koristelee sen peileillä, josta ikävät vaikutukset heijastuvat takaisin ulospäin. Myös varoitusnarut pallon kehällä ovat olleet toimivia. Testaa eri tapoja.

Harjoitus (kehon rajat):

Makaa sängyllä, rentoudu ja maadoitu. Keskitä huomiosi energiakehoosi ja tankkaa siihen maasta lisää energiaa. Ala sitten kuvitella, miten varpaasi alkavat venyä ja kätesi pidentyä. Tunne kuinka kasvat ja kasvat, kunnes olet koko huoneen pituinen. Miltä tuntuu olla niin iso? Supistu lopulta hiljalleen takaisin kehoosi.


Huom! Muista aina harjoitusten jälkeen palata kunnolla päivätodellisuuteen. Juo vaikka lasi vettä ja läpsyttele vähän poskiasi. Harjoitusten tarkoituksena ei ole jättää sinua hortoilemaan pää pilvissä.

Huom Huom! Moni energiasuojausta opetteleva alkaa ylireagoida suojauksen kanssa ja nähdä joka puolelta kimppuun hyökkääviä energiavampyyreita ja psyykkisiä hyökkäyksiä. Nämä ovat hyvin harvinaisia, joten oman mielikuvituksen temput kannattaa jättää omaan arvoonsa. Astraalikungfulle ei ole tarvetta ja ajan mittaan huomaat vaivan liittyvän aloittelijan mielen prosesseihin.

Usko itseesi. Ajan myötä ja harjoittelun avulla opit varmemmaksi ja kehityt polullasi. Keskustele kokemuksistasi myös muiden harjoittajien kanssa!

Thuleia

Teksti on alunperin jaettu opetusmonisteina Lehto ry:n Shamanismi-teemamiitissä Turussa 26.9.2007

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku