thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Voimaeläin: jakki (Bos grunniens)

Jakki on Aasian ylängöillä ja vuoristoissa elävä jykeväsarvinen nautaeläin. Jakin voi tavata Kashmirista Tiibetiin Kiinan ja Intian aroilta sekä jylhien vuoristojen tundraisilta alueilta 3200 - 5400 metrin korkeudesta. Sen pää on leveä ja pitkät sarvet hallitsevat yleisilmettä. Mieleenpainuvaa on myös kupeilta roikkuvat kaislamaiset jouhet ja pitkäjouhinen häntä. Eläimen paino voi kohota 1200 kiloon ja vartalon pituus saavuttaa joka 3,4 metrin mitan. Jakin karva on pehmeää ja sen väritys voi olla harmaa, ruskea, musta tai valkoinen.

Korkeaan ilmanalaan tottunut jakki eroaa muista härkäeläimistä isommilla keuhkoillaan ja vahvalla hapenkuljetuskyvyllään. Eläin erittää paksua tahmeaa hikeä, joka pitää sen lämpimänä ankarissa olosuhteissa. Aines on tunnettu perinteisessä nepalilaisessa lääketieteessä.

Jakki on kesytetty hyötyeläimeksi. Kesytetty kanta onkin runsas ja kattaa yli 15 miljoonaa yksilöä. Symbolisesti tärkeä on kuitenkin villien jakkien kesyttämätön joukko. Villejä jakkeja on suunnilleen tuhatkunta ja lähes villeinä pysyneitä kymmenisen
tuhatta. Hyötyeläimenä jakki antaa omistajalleen maitoa, voita, juustoa, lihaa ja turkista saadaan käsityömateriaalia. Eläimen oma ruokavalio koostuu luonnossa niukasta aron kasvillisuudesta: heinistä, saroista ja pensaista. Nestettä on niukkasateisilla alueilla tarjolla monesti lumen muodossa.

Vapaana ja villinä möyryävät jakkiurokset kokoontuvat naaraslaumojen liepeille syyskuun alussa, jolloin paritteluaika alkaa. Härät taistelevat sarvet ryskyen naaraista ja vahvimmat voittavat oikeuden paritella. Kamppaillessa tanner tömisee ja harva eläin selviää naarmutta. Jakilla ja ihmisellä on yhtäläistä yhdeksän kuukauden raskaus, jonka päätteeksi syntyy yksi vasikka. Raskauksia naarailla on yleensä joka toinen vuosi. Ihmisen lisäksi jakin luontainen viholainen on harmaasusi.


Jakin voima

Jakin voiman tullessa elämään koko maa vavahtelee muutoksen kourissa, mutta elämän väreiden alla pinta on vakaa ja jalat tukevasti maassa. Jakki puolustaa ja taistelee jykevillä sarvillaan. Se on oman perheen ja yhteisön symboli, joka kehottaa perustamaan arvot vankalle työnteolle ja uurastamiselle. Vaikka lumimyrsky ravistelisi elämää, muurautuvat jakit toisiaan vasten tiiviimmäksi lämmittäväksi laumaksi, suojaten keskellä olevia jälkeläisiään.

Jakin symboliikka kehottaa huomioimaan oman fyysisen ruumiin ja elinympäristön. Se ammentaa voimansa maasta ja on silti valmis kapuamaan korkeissa vuoristoissa haasteita uhmaten.

Thuleia

Teksti on alunperin julkaistu Lehto - Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry:n Seita-lehden numerossa 4/2008.

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.