thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Voimaeläin: kärpänen

Kärpäset (Brachycera) ovat hyvin harvoin voimaeläimiä. Hyönteiset eivät ole shamanistisessa maailmassa kovin helposti lähestyttäviä, vaan tautien kantajina niitä kehotetaan pikemminkin välttämään. Tuskin koskaan hyönteinen ilmestyy ensimmäiseksi voimaeläimeksi.

Kokeneemmat shamaanit ja parantajat voivat käyttää kärpäsiä apueläiminä. Pienen kärpäsen muodossa on kätevä pujahtaa ihmisen korvasta sisälle ja tutkia tautien syntyjä ja leviämistä kehon sisällä. Tämä vaatii kuitenkin kokemusta ja perehtyneisyyttä, sillä usein kärpäset levittävät kulkutauteja. Varminta onkin pitää ne erossa ihmisen kehosta, mutta käyttää niitä tauteihin liittyvään tiedonhakuun. Kärpäsen toukkia on käytetty kansanlääkinnässä puhdistamaan haavaa, jota uhkaa kuolio. Myös moderni lääketiede on valjastanut vanhan keinon käyttöönsä. Toukat syövät pois sairaan kudoksen ja ihmisellä on hyvä mahdollisuus tervehtyä.

Kärpäset ovat nopeita lentäjiä ja jaksavat tehdä pitkiäkin matkoja kovalla vauhdilla. Jos kärpänen ilmestyy uniisi tai shamaanimatkoille yllättäen, kannattaa pohtia suhtautumista muihin ihmisiin. Kohteletko muita ihmisiä tiedostamattasi huonosti tai annatko jonkun muun toistuvasti kohdella sinua väärin? Saatko tarpeeksi tilaa, vai huidotaanko sinua välinpitämättömästi pois työyhteisössä tai kaveripiirissä? Onko sinulla tapana liimautua ihmisiin tai asioihin liian tiiviisti?

Kärpänen oksentaa limaa ruokansa päälle, ennen kuin imee puoliksi mädäntyneen ruoan ravinnokseen. Kertooko tämä jotakin ruokavaliostasi tai suhtautumisestasi siihen? Entä arvostatko henkisiä hedelmiä ja muiden ihmisten tuottamia asioita tarpeeksi? Kärpänen haastaa pohtimaan suhdetta itsearvostukseen ja muiden ihmisten arvostamiseen.

Kärpäseen liittyy myös kärpässieni, jolla siperialaiset shamaanit muinoin hakivat näkyjä. Kalevalaisessa perinteessä tunnetaan käsitys siitä, että osa ihmisen sielua poistui unen aikana ruumiin ulkopuolelle kärpäsen tai pääskysen hahmossa. Voittopuolisesti kärpänen on liitetty maailman mytologioissa sairauksiin, kuolemaan ja kauhuun.

Thuleia

Teksti on alunperin julkaistu Lehto - Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry:n Seita-lehden numerossa 2/2010.

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku