ylapalkki

 

 

 

 

Haastattelussa kirjakauppias

Jon Hällström on kirjakauppias ja kustantaja, jonka käsien kautta on kulkenut monta pakanuuteen ja vanhaan kansanuskoon liittyvää kirjaa. Haastattelin Jonia ja kyselin millaisia kirjoja hän kustantaa.

Kerro hieman itsestäsi

Olen 25-vuotias kirjakauppias ja asun tällä hetkellä Tallinnassa. Olen myynyt antikvaarisia kirjoja muutaman vuoden ajan, ja vuonna 2007 aloitin kustantamaan vanhojen harvinaisiksi käyneiden kirjojen uusintapainoksia. Hanke on ollut mielenkiintoinen ja kirjojakin on kertynyt jo tusinan verran.

Millaisia kirjoja olet kustantanut/julkaissut viime vuosina

Julkaisuni ovat valtaosin käsitelleet vanhoja suomalaisia uskomusperinteitä ja muinaisuskoa. Kirjojen alkuperäiskappaleet ovat käyneet hyvin harvinaisiksi, joten niiden uudelleenjulkaisulle oli mielestäni selvä tarve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uskomusperinteiden tutkimus eli voimakkaana vuosisadan molemmin puolin, ja aikakaudelta on olemassa runsaasti hyviä kirjoja aiheesta. Kansanrunous ja taikauskomukset olivat myös tuolloin yhä elävää kansanperinnettä.

Julkaisemani Lönnrotin toimittama Suomen Kansan Muinaisia Loitsurunoja, 1880, ja Suomen Kansan Vanhoja Taikoja II - Kalastustaikoja, 1892, ovat kattavia kokoelmia suomalaisesta taikaperinteestä. Kirjoissa Suomen Suvun Pakanallinen Jumalanpalvelus, 1894, Suomalaisten Runojen Uskonto, 1915, ja Vainajainpalvelus muinaisilla suomalaisilla, 1898, käsitellään laajemmin muuta vanhaa suomalaista kansanperinnettä.

Kaksi uusinta kirjaani olen julkaissut yhteistyössä Kane Kanervan kanssa, ja ne käsittelevät Suomen luonnosta löytyviä esihistoriallisia kivirakennelmia. Suomen Muinaislinnat vuodelta 1891 esittelee 361 suomalaisiin muinaislinnoihin liittyvää löytöpaikkaa tai muuta tietoa, ja Suomen Muinaismuistoyhdistyksen Aikakauskirja 9 käy läpi Oulun seudun muinaisuutta. Kirja on samalla ensimmäinen paikallishistoriallinen julkaisuni.

Millaisia kirjoja sinulta on tulossa seuraavaksi

Suunnitelmissani on julkaista englannin kielellä kirja taikka kaksi syksyyn mennessä. Olenkin tässä juuri aloittamassa suomalaista loitsuperinnettä käsittelevän kirjan taittoa. Kesällä myös ilmestynee eräs suomenkielinen taikakokoelma.

Alan myös kustantamaan Hermeetikko-lehteä, joka on viidettä vuottaan ilmestyvä salatieteellinen aikakauslehti ja sisältää runsaasti tutkimusta myös Suomen menneisyydestä.

Miksi juuri tällaisia kirjoja, ovatko aiheet lähellä sydäntäsi vai lompakkoasi?

Tällaiset menneisyyteen ja henkisyyteen liittyvät asiat ovat aina kiinnostaneet, ja on hienoa että tässä toimessa ne yhdistyvät kirjojen parissa ahertamiseen. On ollut nautinnollista päästä työskentelemään
asioiden parissa joihin on intohimo. Suosittelen lämpimästi yrittäjyyttä laajemminkin.

Kustannatko vain vanhoja kirjoja vai voiko pakanallisista aiheista kirjoittava lähettää sinulle ihan uuden käsikirjoituksen

Itseasiassa juuri lähipäivinä olen toimittamassa painoon Tuomas Keskimäen kirjan Yö vain ylläni lepäsi, joka on pakanallis- ja muinaishenkinen kalevalamittainen runoteos.

Mielenkiintoisista kirjaideoista kannattaa siis ottaa yhteyttä. Erityisesti olen pyrkinyt löytämään englanninkielistä aineistoa pakanallisista aiheista.

Mistä Jonin löytää kesällä:

Kesän projektinani on osallistua muutamaan historiallishenkiseen kesätapahtumaan. Tervetuloa moikkaamaan, saatanpa tarjota kahvitkin :)

2-3.7. - Vammala - Vanhan kirjallisuuden päivät
11-12.7. - Raasepori - Keskiaikamarkkinat
23-25.7. - Hollola - Keskiaikatapahtuma
23-25.7. - Helsinki - Ropecon
7-8.8. - Tammela - Hakkapeliittatapahtuma
21.8. - Vihti - Wuosisatamarkkinat

 

Thuleia

 

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku
 
 
 

 

     
alapalkki