thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Kuun jumalattaret

Uuspakanuudessa kuu yhdistetään länsimaissa yleisesti feminiinisyyteen ja jumalattariin. Syklisesti muuttuva kuun muoto on inspiroinut ihmisiä sitomaan taivaankappaleen vaiheisiin jumalattarien erilaisia aspekteja. Kasvava kuu liitetään nuoreen neitseelliseen neitoon, täysikuu hedelmälliseen äitiin ja vähenevä kuu vanhaan viisaaseen eukkoon.

Etsiessäni tietoa kuuhun liitettävistä jumalattarista huomasin, että maailmanlaajuisessa perspektiivissä kuun jumalattaret ovat kuitenkin vähemmistö. Maailman eri mytologioissa on selkeästi enemmän miespuolisia kuun jumaluuksia. Liekö kuun mieltäminen länsimaissa feminiiniseksi seurausta kreikkalais-roomalaisesta kulttuuriperinnöstä?

Esittelen tässä artikkelissa kattavammin muutaman yleisesti tunnetun kuuhun liitetyn jumalattaren. Sen jälkeen seuraa suppeampi listaus kuun jumalattarista eri puolilta maailmaa. Kaikista kuun jumalattarista ei ollut saatavilla luotettavaa tietoa tai lähteet olivat keskenään pahasti ristiriidassa. Sen vuoksi olen jättänyt muutamia jumaluuksia listaamatta. Olen jättänyt myös sellaiset jumalattaret huomioimatta, joihin kuu ei liity suoranaisesti, mutta muutamassa lähteessä yhteys mainitaan symboliikan kautta. Esimerkiksi moneen jumalattareen kuu tunnutaan liitettävän tunteellisuuden tai meri-symboliikan vuoksi.

On selkeästi havaittavissa, että vanhemmat jumalattaret ovat useasti funktioltaan suppeampia. He edustavat kuun personoitunutta hahmoa, kun taas monilla myöhemmillä jumalattarilla on laajempi ja kattavampi rooli monen muunkin asian hallitsijana. Näkisin tässä yhteyden ihmisen ajattelun kehittymiseen ja siihen, miten heimokansojen suppeamman maailmankuvan laajentuessa myös asioiden yhteyksiä on laajemmin alettu pohtia ja tämä on heijastunut myös tapaa mieltää jumaluudet.

Diana / Artemis

Roomalainen Diana tunnetaan noitien keskuudessa Aradian, ensimmäisen noidan äitinä. Hän kantaa kutreillaan kuunsirppiä ja verhoutuu valkoiseen, lyhyeen tunikaan. Diana ja hänen kreikkalainen vastineensa Artemis hallitsevat metsästystä ja samoilevat jousi kädessään syvien metsien katveessa. Molempiin jumalattariin yhdistetään myös neitseellisyys. Artemis oli Apollon kaksoissisar. Artemiksen varttuessa kolmivuotiaaksi kysyi hänen isänsä Zeus mitä tytär haluaisi. Artemis valitsi ikuisen neitsyyden, jousen ja nuolet, taidon luoda valoa pimeyteen, viitan, kuusikymmentä merinymfiä ja kaksikymmentä jokinymfiä palvelukseensa. Hopeinen jousi symboloi kasvavaa kuuta. Artemiksen kasvavan kuun muotoinen valtaistuin on tehty hopeasta ja päällystetty suden taljalla.

Artemiksen nimi juontuu sanoista, jotka merkitsevät Ylintä veden lähdettä. Hänet yhdistettiin kuuhun ja kuun heijastukseen vesissä. Hän hallitsi nousu- ja laskuveden syklejä ja samalla myös psyykkisiin muutokseen liittyviä asioita. Artemiksen tunnetuin palvontapaikka oli Efesoksessa, jossa hänen patsaansa kantoi kutreillaan korkeata tornimaista kruunua. Tämä tuo mieleen vanhemman äitijumalatar Kybelen. Patsaaseen oli upotettu kryptinen teksti: Aski. Kataski. Haix. Tetrax. Damnameneus. Aision. (Vapaa suomennos: Pimeys. Valo. Hän itse. Aurinko. Totuus.) Efesolaiset tapasivat kirjoittaa sanat ylös ja kantaa niitä mukanaan onnea tuovina ja pahaa karkottavina amuletteina. Spartassa Artemiksen palvontaan liittyivät myös ihmisuhrit. Palvonnan aikoihin seuduilla riehui rutto. Uskottiin, että Artemiksen alttarin täyttäminen veriuhreilla hillitsisi ruttoa ja palauttaisi elämän ennalleen.

Dianan nimen sanotaan juontuvan sanasta dies - päivä, tai indoeurooppalaisesta juuresta di, joka tarkoittaa loistavaa tai kirkasta. Dianan palvonta oli tärkeässä roolissa Brittein saarilla, jonne sanotaan pystytetyn ensimmäisen hänelle pyhitetyn alttarin. Varsinkin Brittein saarilla Dianan muisto säilyi pitkään ja jumalatar liitettiin noituuteen ja vanhaan uskontoon. Diana taitaa muodonmuutoksen salat ja ottaa välillä jäniksen hahmon. Muodonmuutos tuntuu olevan erityinen ominaisuus niiden kulttuurien jumaluuksille, joille metsästysmagia oli tärkeätä. Shamanistisessa perinteessä tämä tulee selkeästi esille myös shamaanien taitona ja shamaanit olivatkin vastuussa yhteisönsä pyyntionnesta.

Kristinuskon vallalle tullessa Dianasta alkoi hahmottua noitien jumalatar. 900-luvulla kirjoiteutussa Canon Episcopissa noitien sanottiin ratsastavan ilmojen halki Dianan kanssa, joka oli pakanoiden jumalatar. Doreen Valiente arvelee kirjassaan An ABC of Witchcraft Dianan nimen juontuvan kelttiläisista sanoista dianna ja diona, jotka merkitsevät jumalaista ja loistavaa.

Selene / Luna

Selene on kreikkalainen kuun jumalatar ja Luna hänen roomalainen vastineensa. Selene on antanut nimensä selenologialle, kuun pinnanmuotojen tutkimukselle. Tarut kertovat hänen olleen auringonjumala Helioksen sisar, joka ohjasi kuuta läpi yöllisen taivaankannen. Kerrotaan, että Selene näki korkeuksista komean paimenen, Endymiomin ja päätti rakastuneena laskeutua alas maan päälle. Tästä Zeus kiskaisi nektarinsa väärään kurkkuun ja tuomitsi kostoksi paimenen ikuiseen uneen. Sekään ei saanut Seleneä hillitsemään tunteitaan, vaan hän otti tavakseen karata kerran kuukaudessa hyväilemään uinuvaa rakastaan. Tämän vuoksi kuu on säännöllisesti muutaman päivän näkymättömissä ja yöt ovat pimeitä.

Selenen on kauhistus nykyiselle perhesuunnittelun mallille, sillä hän sai peräti 50 tytärtä Endymiomin kanssa. Muutamat tarut kertovat Selenen saaneen lapsia myös Zeuksen kanssa. Yksi jälkeläisistä oli Pandia - täysikuu. Selenellä ja Panilla kerrotaan myös olleen jonkinlaista suhteenpoikasta keskenään, tai ainakin Pan sai hänet hetkellisesti vieteltyä ilkikurisilla tempuillaan. Selene kuvataan taiteessa kauniina vaunuilla matkaavana naisena, jolla on kuunsirppi otsallaan ja soihtu kädessään. Selenen varhaisempi kreikkalainen versio tunnettiin nimellä Semele.

Lilith

Lilith tunnetaan nykyajan uskomuksissa Aatamin ensimmäisenä vaimona. Hän on kuriton naisenpuoli, joka ei halunnut alistua Aatamin ja Jahven vaatimuksiin ja joutui kirotuksi, yön kansan, demonien ja pahojen henkien äidiksi. Liekö tämäkin tulkinta hebrealaisten kansojen propagandaa ja halua mustata vanhempi jumalatar?

Lilith tunnettiin sumereiden ja babylonialaisten keskuudessa kuun synnyttäneenä kauniina neitsyenä. Hän oli erityisen tunnettu kauneudestaan, seksuaalisuudestaan ja vetovoimastaan. Seksuaalisuuden korostaminen lienee ollut heprealaisille närästystä aiheuttava piirre, joka oli helppo kääntää pahuudeksi ja synnillisyydeksi. Lilith muuntui aikojen kuluessa kuun synnyttäneestä neitseestä pimeän kuun jumalattareksi. Samalla tämä siivekäs lintujumalatar sai selkäänsä demonin siivet ja luonteeseensa vaarallista pahuutta, jonka siivittämänä hänestä tuli miehiä viettelevä paholainen.

Lilithin varhaisempi aspekti liitettiin viisauden symbolina tunnettuun pöllöön. Pöllö puolestaan on aina liitetty kuuhun, mystiikkaan ja tietämiseen. Muillakin kuun jumalattarilla on läheisiä siteitä pöllöön. Lilithin nimi juontuu pöllön kirkaisusta. Tämäkin käännettiin myöhemmin kuvaamaan veret seisauttavaa paholaismaista huutoa. Kenties Lilithin kehityksessä neitsytjumalattaresta kuoleman voimien hallitsijaksi näkyykin selvimmin kuun kierto ohuesta sirpistä täysikuun kautta vähenevään ja pimeään kuuhun.

Hekate

Hekate yhdistettiin antiikin Kreikassa kuuhun. Alkujaan hän oli traakialaisten villin luonnon ja synnytyksen jumalatar ja tunnettiin myös Anatoliassa. Hekate oli voimakas monikasvoinen jumalatar, jonka viittana oli itse luonto. Hermes Trismegistus kuvasi jumalattaren kolmipäisenä; harteilla kasvoi koiran, hevosen ja käärmeen päät. Hekaten aspekteja olivat niin suuri äitihahmo kuin pimeiden tuntien hallitsijatar, vanhan noidan ja magian hallitsijan arkkityyppi. Hekatella olikin kyky muuttaa sekä ulkomuotonsa että ikänsä. Tämä piirre tuntuu taas kertovan yhteydestä kuuhun, joka muutti ikäänsä ja muotoansa taivaankannella. Hekaten läheisimmät eläimet olivat pöllö ja lepakko, sekä musta koira ja rupikonna. Hänen läsnäolonsa voidaankin sanoa tunnistettavan siitä, että koirat alkavat haukkua ilman näkyvää syytä.

Hekaten voiman voi aistia paikoissa, joissa vastakkaiset voimat kohtaavat. Hautakammiot, risteykset ja muut maallisten tai henkisten polkujen risteämiseen liittyvät paikat ovat hänen valtakuntaansa. Yhteys juontuu vanhasta tavasta pystyttää näihin paikkoihin Hekaten patsaita suojelemaan pahoilta hengiltä ja aaveilta. Myöhemmin jumalattaren suojeleva ja karkoittava vaikutus muuttui ihmisten mielissä myös kyvyksi hallita pahoja henkiä ja päästää niitä ihmisten vaivoiksi. Hekateen liitetään myös villi luonto, metsät, rajaseudut ja ovet.

Hekaten palvontapaikoista on historiaan jäänyt tärkeimpänä Laginan teokraattinen kaupunkivaltio, jossa jumalattarelle omistautuneet eunukit vastasivat pyhistä menoista. Hekate esitetään taiteessa usein soihtujen, koirien, veitsen, granaattiomenan, köyden, avaimen ja kukkien kera. Loihtu symboloi valoa, joka loistaa pimeydessä ja tuo viisautta tietämättömyyden tilalle. Veitsi puolestaan symboloi napanuoran leikkaamista ja köyden sanotaan kuvastavan sekä napanuoraa että yhteyttä maallisen elämän ja muiden tasojen välillä. On arveltu, että noitien symbolinen veitsenkäyttö juontuisi nimenomaan Hekatelta. Avain, kuten arvata saattaa, on väline suljettujen ovien avaamiseen ja salatun tiedon löytämiseen.

Puiden valtakunnasta Hekatelle pyhitettyjä ovat sypressi, paju, pähkinäpensas, musta poppeli ja marjakuusi. Kasveista häneen yhdistetään muun muassa valkosipuli, mantelit, laventeli, mirhami, pujo, kardemumma, minttu, päivänkakkara. Myös useat myrkyt ja hallusinogeenit yhdistetään Hekateen: belladonna, alruuna, myrkkykatko ja ukonhattu ovat kenties yleisimmät. Hekate on myös pahojen unien valtiatar ja voi riivata miehet hulluiksi lähettämillään painajaisilla. Palvelijansa hän kuitenkin palkitsee luovilla unilla ja yöllisillä visioilla.


Kuun jumalattaria eri puolilta maailmaa

Áine of Knockaine - Irlantilainen kuun jumalatar. Hän suojelee viljan kasvua ja karjan hyvinvointia. Jumalattarella ja keskikesän juhlalla on läheinen yhteys. (irlantilaiset)

Anumati - Kuun jumalatar, joka hallitsee myös hyvinvointiin, varallisuuteen, älyyn, lapsiin ja hengellisyyteen liittyviä asioita. Anumati on nimenomaan vähenevän kuun jumalatar ja hänen nimensä tarkoittaa lopputulosta tai päätöstä. (hindulaisuus)

Aradia - Charles G. Lelandin Aradia - or the Gospel of Witches -kirjan mukaan toscanalainen noituuden ja kuun jumalatar. Diana-jumalattaren tytär ja messiaaninen lähettiläs, jonka Diana lähetti maan päälle opettamaan noituuden saloja. Aradiasta on tullut tärkeä jumalatar uuspakanallisille noidille. Esimerkiksi wiccassa Cernunnos ja Aradia ovat usein kunnioitetut jumaluudet. (italialaiset)

Auchimalgen - Eteläamerikkalainen kuun jumalatar. (chileläiset)

Belili - Varhainen sumerilainen alisen maailman jumalatar, joka hallitsi myös kuuta ja rakkautta. Tammuz-jumalan sisar ja puoliso. (sumerit)

Bendis - Traakialainen kuun ja metsästyksen jumalatar, joka usein yhdistetään kreikkalaiseen Artemikseen. Bendis on kuvattu taiteessa satyyrien ja Dionysoksen palvelijattarien kera. Bendis oli yöllisten hetkien jumalatar. Hänen palvontamenoihin liittyikin yöllisiä ratsukulkueita, jotka kulkivat soihtujen kera Bendideian kaupunkivaltion kaduilla. Jumalatar on usein kuvattu lyhyessä tunikassa eläimen taljaan kietoutuneena, pitkävartiset saappaat jalassa ja keihäs kädessä. (traakialaiset)

Bhavani - Bhowani, Parasu-Pani, hindulaisuudesta ja tantrismista tuttu äitijumalatar, Kolmiosainen universumi. Nimi kuvaa hyvin jumalattaren ulkomuotoa; kuu ja aurinko olivat hänen rintoinaan ja hän edusti ruumiillaan universumia. Bhavania juhlitaan loka/marraskuun vaihteessa uudenkuun aikana Diwali-juhlissa. (hindulaisuus)

Brizo - Lumoojatar, kuun jumalatar Delokselta, Kreikasta. Hänelle uhrattiin erityisiä votiivi-laivoja. (kreikkalaiset)

Chang´e - Tunnetaan myös nimellä Heng-O. Kiinassa kuu ei ole suoranaisesti jumalatar, vaan palatsi, jossa keijukaiset ja kuolemattomat henget asuvat. Myöskin kuun jumalatar Chang´e asuu kuupalatsissa. Eläimistä jumalattareen liitetään läheisesti jänis. Tässä tapauksessa kyse on maagisesta Jade-jäniksestä, joka asustaa jumalattaren seurana ja valmistaa maagisia eliksiirejä. Kumppanusten kanssa aikaansa tappaa myös puunhakkaaja Wu Gang, joka suututti jumalat tavoitellessaan ikuista elämää ja karkotettiin sen vuoksi kuuhun. Chang´en mukaan nimettiin Kiinan ensimmäinen kuuhun liittyvä avaruusohjelma. Kuun jumalatarta juhlitaan Kiinassa syyspäiväntasauksen tienoilla. (kiinalaiset)

Chasca - Inkojen kuun jumalatar. (inkat)

Chia - Kolumbialainen kuun jumalatar. (kolumbialaiset)

Chup-Kamui - Oli alkujaan kuun jumalatar, mutta ei jaksanut katsoa vuosikausia sitä pahaa, mitä öisin maailmassa tapahtuu. Niinpä hän vaihtoi paikkaa veljensä auringon kanssa. (ainut)

Coyolxauhqui - Kultaiset kellot, Coatlicuen tytär ja tähtien jumalten valtiatar. Taitava maagikko. Johti sisaruksensa sotaan Coatlicueta vastaan, koska tämä oli tullut häpeällisellä tavalla raskaaksi. Äiti ehti kuitenkin synnyttää Huitzilopochtlin, joka surmasi suuren osan kapinallisesta sisarusparvesta. Samassa rytäkässä Coyolxauhqui heitti henkensä ja hänen irroitettu päänsä nostettiin kuuksi taivaalle. Jumalattaren palvonta johti myöhemmin soturien uhraamiseen samalla tavalla paloittelemalla kuin jumalattaren uskottiin kuolleen. Coyolxauhquin on sanottu olleen kuun lisäksi myös linnunradan jumalatar. (azteekit)

Dewi Shri - Balin saarella tunnettu riisin ja kuun jumalatar. Hänen valtansa ulottuu myös hallitsemaan alista maailmaa ja riisin ollessa tärkeä ravinnonlähde hänet liitetään niin elämään kuin kuolemaankin. (indonesialaiset)

Freya - Freyan ja Friggin on arveltu olleen alkujaan sama jumalatar. Freyan juuret ovat kuun jumalattaren hahmossa. Hän purjehti taivaalla kissojen vetämissä vaunuissa. (skandinaavit)

Gleti - Kaikkien tähtien äitinä tunnettu jumalatar. Uskomusten mukaan kuunpimennys johtuu siitä, että Gletin aviomies kumartuu osittain tämän eteen varjostaen jumalattaren kasvoja. (beniniläiset)

Góntia - Jumalattaren nimi juontuu walesilaisesta sanasta canda, hohtavan valkoinen. Hyvän onnen ja Günz-joen jumalatar. Joki virtaa Saksassa lähellä Günzburgin kaupunkia. (kelttiläiset)

Gungu - Hindujen uudenkuun jumalatar. (hindulaisuus)

Hainuwele - Jumalattaresta kertovan tarun mukaan hänet raiskattiin, minkä jälkeen hän laskeutui Tuonelaan ja lopulta nousi ylös taivaalle pitämään huolta hedelmällisyydestä maan päällä. (indonesialaiset)

Holle - Holda, Holde, Tämä kuun jumalatar tapasi kesäisin kylpeä metsien vuolaissa virroissa ja talvisin ravistella puita niin, että ne tiputtivat lumihiutaleita alas maahan. The Witches´ Goddess -kirjan mukaan lunaarisen kultin papittaria kutsuttiin yleisesti Hollen nimellä. (teutonit)

Hun-Ahpu-Mtye - Isoäiti, auringon jumalan vaimo. Hänet kuvattiin muuten ihmisvartaloisena, mutta kasvojen paikalla oli tapiirin kuono. Tapiiria pidettiin Guatemalassa pyhänä eläimenä. (guatemalalaiset)

Hunthaca - Kuun jumalatar ja paikallisen kulttuuriheeros Nemquetchan vaimo. Hukutti raivonpuuskassa osan maata tulvaan ja lähetettiin rangaistukseksi kuuksi taivaalle. (Chibcha-intiaanit, Kolumbia)

Ilazki - Baskien ja muiden nykyisen Espanjan alueen kansojen kuun jumalatar, joka loisti pimeässä, jotta kuolleet näkisivät hänen valonsa. Tunnetaan myös nimillä Iretargui ja Illargui, jotka tarkoittavat Kuolleiden valoa. (baskit)

Ina - Kuun jumalatar ja yön jumalan vaimo. Hän kutoi puunkuorista vaatteen, joka näkyi taivaalla pilvinä ja aiheutti ukkosen ottaessaan valmistuneen vaatteen alas. Inaan liittyvä syntytaru on varsin erikoinen; Inalla oli hallussaan purkki, jossa hän säilytti ankeriasta. Ankerias otti ja kasvoi, kunnes siitä tuli Ankerias-jumala Tuna. Purkissa säilömisestä raivostunut Tuna yritti kostoksi raiskata Inan, mutta Upolo-saaren väki sai jumalattaren pelastettua. Tuna puolestaan lynkattiin joukolla ja hänen päänsä haudattiin hiekkaan. Haudatusta päästä kasvoi kuulemma maailman ensimmäinen kookospähkinä. (polynesialaiset)

Ishtar - Ishtar tunnettiin Lähi-Idässä yhtenä kaikkien aikojen voimakkaimmista jumalattarista. Kuun jumala Sin antoi tyttärelleen Ishtarille paljon ominaisuuksiaan historian kuluessa. Hän saikin lopulta kantaa nimitystä Kuun äiti. Babylonialais-assyrialaisen Mylittan palvonta kuitenkin syrjäytti Ishtarin kuuhun liittyvän aspektin palvonnan. Ishtarin ajateltiin menstruoivan täydenkuun aikaan, jolloin alettiin viettää Sabbatu-päivää. Päivän aikana ei saanut matkustaa, tehdä työtä tai valmistaa ruokaa tulella. Monessa muussakin kulttuurissa menstruoivaan naiseen on liitetty erilaisia tabuja ja määräyksiä, mutta Ishtarin kautta määräykset ulottuivat koko kansaan. Myöhemmällä ajalla Sabbatu-päivät levisivät myöhemmin tarkoittamaan kaikkea neljää kuunvaihetta: kasvava, täysi, vähevenä ja uusi. Heprealaisille periytyi tästä tapaa viettää Sapattia. (sumerit, babylonialaiset, assyrialaiset)

Ixchel - Maan ja kuun jumalatar, joka suojelee raskaana olevia naisia ja kehrääjiä. Hän auttaa myös synnytyksessä. Hänelle on pyhitetty Cozumel ja Isla Mujeres -saaret Meksikon rannikolla. Tarinan mukaan Ixchel rakastui aurinkoon niin paljon, että päätti muuttaa tämän luo asumaan. Aurinko tuli kuitenkin mustasukkaiseksi keksittyään Ixchelin ihastuneen veljeensä aamutähteen. Aurinko heitti Ixchelin palatsistaan takaisin maahan. Eipä aikaakaan, kun ikävä alkoi painaa auringon rintaa ja tämä kutsui rakkaansa uudelleen luokseen. Perheonni jatkui kutakuinkin samanlaisena kuin Matilla ja Mervillä; Aurinko tuli uudestaan mustasukkaiseksi ja näytti naiselleen ovea. Tästä kimpaantuneena Ixchel aloitti eräänlaisen mykkäkoulun muodon ja meni kuuksi taivaalle, jotta hän voisi pysytellä aina piilossa silloin kun aurinko olisi näkyvillä.

Ixchelillä oli pelottavia luonteenpiirteitä ja hän lähettikin aika ajoin maanpinnalle tuhoavia tulvia ja myrskyjä kaatamalla onnettomuudet maan pinnalle tuomion maljastaan. Hänet kuvattiin vanhana naisena ja suojelevasta aspektistaan huolimatta pahantahtoisena. Kruununaan hän piti kerälle kietoutunutta käärmettä ja pukunaan luista tehtyä hametta. (mayat)

Jarah - Jerah, Uudenkuun jumalatar ja auringon morsian. Aiempi seemiläinen muoto jumaluudesta oli maskuliini, mutta hän sai heprealaisten myötä feminiinisen muodon. Antoi nimensä Jerichon kaupungille. (heprealaiset)

Juno - Roomalaisten taivaan, naisten ja avioliiton jumalatar, jonka sanotaan olleen varhaisemmassa muodossaan kuun jumalatar. Junoon liitetään hedelmällisyys ja synnyttäminen. Junon puoliso on Juppiter.

Jyotsna - Kuunvaloa, kajastusta ja erityisesti syksyistä kuunvaloa symboloiva jumalatar. (hindulaiset)

Ka-Ata-Killa - Juontaa juurensa inkoja edeltävään aikaan Perun ja Bolivian välisessä vuoristossa sijaitsevan Titicaca-järven alueen mytologiassa. (inkat)

Komorkis - Intiaaniheimo Mustajalkojen kuun jumalatar. (mustajalat)

Kuhu - Uudenkuun jumalatar. (hindulaisuus)

Lair báln - Valkoinen tamma, irlantilainen kuun jumalatar. (kelttiläiset)

Levanah - Hepreankielinen nimitys kuun jumalattarelle, joka tunnettiin kaldealaisten parissa. Levanahin nimi on tullut esille monen okkultistin kirjoitusten kautta. Esimerkiksi Dion Fortunen The Sea Priestess -kirjassa kuuta kuvataan viisaan Levanahin nimellä. (kaldealaiset)

Losna - Kuun jumalatar, joka hallitsi myös meriä ja vuoroveden vaihtelua. Hänen uskotaan olevan sama jumalatar kuin kreikkalaisten tuntema Leukothea, josta Robert Graves kirjoitti tunnetun teoksensa The White Goddess. (etruskit)

Mahina - Erityisesti Hawaijilla tunnettu kuun jumalatar. (polynesialaiset)

Mama Quilla - Äiti kuu, inkojen kuun jumalatar kuvattiin metallisena kiekkona, johon oli kaiverrettu naisen kasvot. Hän suojeli erityisesti naimisissa olevia naisia. Mama Quilla on taruissa inka-kansan äiti, sillä hän synnytti ensimmäiset ihmiset, joista kansa polveutui. Mama Quilla vastasi kaikista asioista, jotka liittyivät feminiinisyyteen. Jako oli hyvin selkeä, sillä miespuolinen auringonjumala hallitsi kaikkia maskuliinisyyteen liittyviä asioita. Äiti kuulla oli myös pelottavat kasvonsa. Kuunpimennyksen aikaan hänellä oli kyky muuttaa naisväen terävät kehruutyökalut vaarallisiksi eläimiksi. Hänen papittarensa tunnettiin sateentekijöinä. (inkat)

Marama - Maorien kuun ja kuoleman jumalatar. Hänen sanotaan säännöllisesti katoavan taivaalta, kunnes hän palaa näkyville kylvettyään elämän vedessä. (polynesialaiset)

Mayari - Filippiineillä tunnettu kuun jumalatar. Hän on Bathalan, jumalten kuninkaan, tytär ja tunnettu kauneudestaan. Hänen sisaruksiaan ovat tähtien jumalatar Tala ja sodan ja auringon jumala Apolaki. (filippiiniläiset)

Metzli - Tecciztecatl, kuun ja yön jumalatar, jonka tehtävä oli myös suojella maanviljelystä. (azteekit)

Myesyats - Jumala vai jumalatar, siinä vasta pulma? Myesyatsin sukupuoli vaihtelee eri myyteissä. Hänen naispuolinen aspektinsa ilmenee toisinaan nuoren naisena, toisinaan vanhana akkana, heijastaen näin kuun muotokieltä. Kuun lisäksi hänet liitetään aikaan. (slaavilaiset)

Mylitta - Melita, Molis, jumalattaren nimi tarkoittaa lasta synnyttävää, mikä kertookin hänen tehtävästään synnytyksen ja hedelmällisyyden jumalattarena. Hän edusti myös kauneutta ja rakkautta. Vaikkakin hänet tunnettiin kuun jumalattarena, assosioitiin hänet myös Venus-planeettaan. Rakkaus ja hedelmällisyys huokuivat hänen temppeleistään, joissa pyhällä avioliitolla oli tärkeä osa uskonnon harjoituksessa. Jokaisen naisen piti kerran elämässään mennä temppeliin ja antautua tuntemattomalle miehelle palvellakseen näin jumalatartaan ja toimiakseen hedelmällisyysmagian hyväksi. (assyrialaiset ja babylonialaiset)

Nikkal - Kuun jumala Jarihin vaimo. Tunnetaan sumeriassa nimellä Ningal. (foinikialaiset ja kanaanilaiset)

Ningal - Kuun jumala Nannan vaimo. (sumerit)

Nuah - Kuun jumalatar, johon liitetään varhaiset tulvamyytit. Hänen nimestään sanotaankin juontuvan Raamatusta tutun Nooa-nimen ja vedenpaisumustarinan. Hän oli äitijumalatar ja periytti tulvamyyttinsä Ishtarille. (babylonialaiset)

Phoebe - Yksi titaaneista, Uranuksen ja Gaian lapsista. Phoebe yhdistettiin Kreikassa hyvin vahvasti kuuhun. Hän oli Apollon ja Artemiksen isoäiti. (kreikkalaiset)

Prosymna - Kreikkalainen uudenkuun jumalatar. (kreikkalaiset)

Raka - Hindulaisten täydenkuun jumalatar. (hindulaiset)

Re - Foinikialainen kuun jumalatar. (foinikialaiset)

Sams - Seemiläinen kuun jumalatar, joka tunnettiin naispuolisena alueen eteläosassa ja maskuliinisessa muodossa Samasina pohjoisilla seuduilla. (seemiläiset)

Sefkhet-Seshat - Seshat Sefekh-Aubi, egyptiläinen tähtien ja kuun jumalatar varhaisten dynastioiden ajoilta. Hänet on kirjattu yhdeksi Thoth-jumalan lukuisista vaimoehdokkaista. Jumalatar oli erityisesti arkkitehtuurin ystävä ja vastasi mittaamisesta, temppeleiden rakennussuunnitelmista ja piti kirjaa erilaisista tapahtumista. Hänen sanotaan keksineen kirjoitustaidon yhdessä Thothin kanssa. Sefkhet-Seshat tarjosi kuolleiden valtakunnassa talostaan sijan kuolleiden hengille. Varhaisina aikoina jumalatar kuvattiin kuunsirppi päänsä päällä ja myöhemmällä ajalla sirppi muuttui sarvipariksi. Thothin vieraillessa kuussa hänestä piti huolen kuun pimeän puolen jumalatar, joka tunnettiin Varjoihin valoa tuovana naisena. (egyptiläiset)

Silewe Nazarate - Kuun jumalatar ja Lowalangi-jumalan vaimo. Silewe Nazarete symboloi kaikkea elämää maailmankaikkeudessa. (indonesialaiset)

Sina - Ina, Maui-nimisen auringon jumalan sisar ja kuun hallitsijatar. (polynesialaiset)

Sinvali - Uudenkuun jumalatar, joka osasi loihtia halutessaan synnytyksistä helppoja. Vishnun vaimo. (hindulaisuus)

Sirdu - Sirrida, A, Aa, Ai, Kaldealaisten kuun jumalatar. Auringon jumalan puoliso. (kaldealaiset)

Tanit - Karthagossa hyvin tunnettu hedelmällisyyden ja kuun jumalatar. Baal-jumalan vaimo, joka tunnettiin Baalin kasvoina. Jumalatarta juhlitaan toukokuun ensimmäisenä päivänä. (foinikialaiset)

Telita - Babylonialainen kuun kuningatar. (babylonialaiset)


Thuleia

Lähteet:

Brueton, Diana: Many Moons, Prentice Hall Press, 1991
Cotterell, Arthur: Maailman myytit ja tarut, WSOY, 1991
Farrar, Janet & Stewart: The Witches´ Goddess, Phoenix Publishing Inc, 1987
Reid, Lori: Kuun taikaa, Gummerus, 1999
www.wikipedia.org

Artikkeli on ilmestynyt alunperin Pakanaverkko ry:n Vox Paganorum -lehdessä numerossa 4/2005.

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku