ylapalkki

 

 

 

 

Kirjallisuutta pakanuuden saralta

Kun aloitin pakanauskontoihin tutustumisen, oli hyvien kirjojen löytäminen aluksi tuuripeliä. Välillä kätösiin osui erinomaisia kirjoja, toisinaan tuli ostettua jos jonkinmoisia hatarasti kyhättyjä opuksia. Toivottavasti voin jelpata muita lukijoita laadukkaan kirjallisuuden pariin tällä listauksella hyviksi kokemistani kirjoista. Listaan päivittyy aika ajoin lisää teoksia ja ne on valittu sivuille pääasiassa aloittelevia lukijoita varten.


Yleisteokset

Ronald Hutton: The Triumph of the Moon - A History of Modern Pagan Witchcraft
Jos sinun pitäisi lukea vain yksi kirja noituuden ja pakanuuden historiasta, niin lue tämä! Hutton on kenties maailman arvostetuin uuspakanuuden tutkija ja Bristollin yliopiston historian professori. Kirja on kattava tiiliskivi noituuden ja wiccan historiasta, muotoutumisesta ja taustoista.

Margot Adler: Drawing Down the Moon - Witches, Druids, Goddess-Worshippers, and Other Pagans in America Today
Vähän vanhempi kirja pakanuuden historiasta. Kirja esittelee pakanuuden historiaa sekä erilaisia ryhmittymiä, jotka ovat osittain painuneet jo vähemmälle huomiolle uuspakanuuden kentässä. Silti suositeltava yleisteos aiheesta.

John Michael Greer: The Element Encyclopedia of Secret Societies and Hidden History
Mikä on Tetragrammaton? Kuka perusti Setin temppelin? Millaisia asteita Vapaamuurarit käyttävät? Lukiessani Greerin uskomatonta tietoteos-järkälettä en voi kuin ihmetellä miehen upeaa tapaa kirjoittaa. Teos on varmasti kattavin opus salaseuroihin, järjestöihin, mysteereihin ja kautta aikain ihmisiä askarruttaineisiin kysymyksiin. Kunkin järjestön kohdalla kuvataan sen tosiasioihin perustuva ja mytologinen historia, perustajat ja ideologian keskeisimmät asiat. Ehdottomasti suositeltava kirja!


Shamanismi, Seidr ja eläintyöskentely

Mircea Eliade: Shamanism - Archaic Techniques of Ecstasy
Laajahko teos shamanismin historiasta ja ilmenemismuodoista ympäri maailman. Kirja on kirjoitettu aika akateemisen kuivasti, mutta se on säilynyt pitkään yhtenä alan luetuimpana tietokirjana. Eri kulttuurien kautta shamanismin muotojen ja ilmiöiden valottaminen on mielenkiintoista. On mukava lukea millaista shamanismin harjoittaminen on Siperian kolkissa ja etelän merien saarilla.

Michael Harner: Shamaanin tie
Omakohtainen ja opastava perusteos shamanismin auttaa shamanististen harjoitusten alkuun. Harner on pyrkinyt poimimaan "ydinshamanismin" piirteet eri kansojen shamanistisistä perinteistä. Kirja alkaa Harnerin omakohtaisilla kokemuksilla Etelä-Amerikan intiaanien parissa ja jatkuu esimerkkien ja harjoitusten parissa.

Ronald Hutton: Shamanism
Kattava tietoteos aiheesta. Huttonin lähestymistapa on enemmän akateeminen kuin harjoituksiin opastava, mutta historiallisen tiedon lähteenä hänen kirjansa ovat ihan omaa luokkaa.

Juha Pentikäinen: Samaanit - Pohjoisten kansojen elämäntaistelu
Suomalaisen tutkijan teos, joka kertoo Siperian shamaaneista. Pitkän uran tehnyt Pentikäinen kertoo omakohtaisesti ja elävästi tutkimusmatkoistaan Siperian pohjoisten kansojen pariin ja kokemuksista shamanista. Kirja sisältää rituaalikuvauksia, teoriatietoa ja valokuvia.

Johannes Setälä: Shamaanin matka
Johannes Setälä: Shamaanin maailma
Johannes Setälä: Shamaanin rumpu

Johannes Setälä: Aika
Shamaani Johannes Setälä on pitkän linjan suomalainen shamanismin harjoittaja. Hänen teoksiaan yhdistää proosamainen kuvaileva tapa kertoa omista transsikokemuksista, näyistä ja unista. Kieli vie leikitellen eteenpäin ja maailmoista toisiin. Kuin huomaamatta välillä tulee ahmineeksi myös vankkaa tietoutta shamanismin etiikasta, tekniikoista ja historiasta. Shamaanin rumpu -kirja kiteytyy nimensä mukaisesti rumpuun, muuten kirjoista löytää kokemuksia niin luonnonhenkien kanssa kommunikoinnista kuin mietelmiä maailman tilastakin. Erinomainen kirjasarja!

Roger N. Walsh: The Spirit of Shamanism
Hurjan hyvin kirjoitettu kirja shamanismista, jossa yhdistyy shamanistisen maailmankuvan ja kokemusten selittäminen niin havainnollisiin esimerkkeihin kuin tutkittuun tietoon ja psykologiaan. Kirja auttaa siis ymmärtämään syvemmin missä shamanismin eri puolissa on kyse. Suositeltava ja monipuolinen.

Jan Fries: Seidways - Shaking, Swaying and Serpent Mysteries
Seidways opastaa skandinaaviseen Seidr-perinteeseen sekä tärinätranssiin. Sopii mielestäni sellaiselle, jolla on shamanismin perusasiat jo ennestään hallussa. Kirjassa on myös runsaasti käärmesymboliikkaa ja myyttejä, jotka taustoittavat tärinätranssin kulttuurillista viitekehystä. Fries kirjoittaa asiantuntevasti ja mielenkiintoisesti.

Jan Fries: Visual Magic - A Manual for Freestyle Shamanism
Jan Fries kirjoittaa lukijan aistit avoimiksi ja kehottaa ottamaan ne potentiaalisen tehokkaasti maagiseen käyttöön. Äänenkäyttö rituaalissa, automaattikirjoitus, puiden kanssa kommunikointi... siinä muutama teema tästä luovalla tavalla monipuolisesta teoksesta. Sopii muillekin kuin shamanismin harjoittajille.

José ja Lena S. Stevens: Shamanismin salaisuudet
Opastavaan tyyliin kirjoitettu kirja, joka sisältää tarinoita ja harjoitus harjoituksen perään etenemistä ja shamanismiin tutustumista. Helppotajuinen ja auttaa aiheesta kiinnostuneita alkuun harjoitusten kanssa.

Ted Andrews: Animal-Speak
Minkälaisia henkisiä ja maagisia ominaisuuksia eri eläimillä on? Millaista symboliikkaa kukin laji kantaa mukanaan? Miten hyödyntää eläinenergioita omassa maagisessa työskentelyssä? Kirja on hyvä apuväline jokaiselle shamanistille, joka on kiinnostunut eläintyöskentelystä joko shapeshiftingin, voimaeläinten tai totemismin muodossa.


Wicca

Titus Hjelm (toim.): Mitä wicca on?
Ensimmäinen suomalainen wicca-kirja, joka on kirjoitettu yhteistyössä uskontotieteilijöiden ja wiccojen itsensä kanssa. Alkuosassa on wiccan historiasta, maailmankuvasta ja yrityksestä virallistaa wiccalainen uskonnollinen yhdyskunta Suomessa. Loppuosassa on kattavasti artikkeleja, jotka on julkaistu aiemmin myös suomalaisissa pakanalehdissä. Artikkelit kertovat wiccan lisäksi yleisimminkin pakanuudesta ja siihen liittyvistä asioista.

Vivianne Crowley: Wicca - The Old Religion in the New Millennium
Tämä kirja lienee yksi suositelluimpia wiccan perusteoksia. Näkökulma on traditionalistisella puolella, mutta teksti maistunee yhtä lailla itsenäiselle ja/tai eklektiselle harjoittajalle. Asiaa uskonnon filosofiasta ja eri puolista, esimerkiksi initiaatioiden merkityksistä ja jumalten luonteesta suhteessa ihmisen psyykeeseen.

Sorita D'Este and David Rankine: Circle of Fire - The Symbolism & Practices of Wiccan Ritual
Ytimekkäästi kirjoitettu perusteos wiccasta. Kirjan lyhyissä kappaleissa käsitellään tiiviisti ja selkeästi wiccan perusasiat aina käsitteistä työkaluihin ja rituaalin osiin. Kirja on painottunut enemmän traditionaaliseen coventyöskentelyyn kuin itsenäisen wiccan harjoittajan näkökulmiin ja tapoihin soveltaa rituaaleja. Kirjan lopussa on vastaavuustaulukoita. Wiccasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua kirjaan, sillä esitystapa on selkeä ja hyvin tiivistetty.

Janet & Stewart Farrar: A Witches' Bible: The Complete Witches Handbook
Aleksandrialaisen wiccan perusteos, joka kattaa lähes kaiken tarvittavan tiedon wiccasta. Kirja on itse asiassa yhdistelmä Farrareiden kahdesta aiemmasta teoksesta: Eight Sabbats for Witches ja The Witches' Way. Kirjan alkuosa käsittelee wiccojen juhlapyhien historiallisia taustoja, merkityksiä ja tapoja juhlistaa niitä rituaaleilla. Kirjan toinen osa sisältää teoriaa wiccaan liittyvistä aiheista, lisää rituaalikaavoja, tapoja tehdä magiaa ja ennustaa.

Janet & Stewart Farrar: The Witches´ God - Lord of the Dance
Tietoteos jumalista, josta löytyy sekä aakkosellinen jumalhakemisto kuvauksineen että muutamista wiccassa yleisimminkin kunnioitetuista jumalista pitempi kuvaus. Kirjassa on paljon historiallista tietoa sekä arkkityyppien kautta jumalten esittelyä. Mukava teos usein jumalattareen keskittyneen wicca-kirjallisuuden joukossa.

Janet & Stewart Farrar: The Witches´ Goddess - The Feminine Principle of Divinity
Tietoteos jumalattarista ympäri maailman ja kautta historian. Aakkosellisen hakemiston lisäksi wiccassa tunnetuimpia jumalattaria käsitellään laajemmin. Jumalattaria valotetaan myös arkkityyppien ja psyyken kautta. Mukana myös muutama rituaali.

Janet & Stewart Farrar: Spells and How They Work
Perusteos magian historiasta ja periaatteista. Kirja on vetävästi kirjoitettu ja siinä viitataan runsaasti eri kulttuurien ja aikakausien magiaperinteisiin. Painotus on aika lailla kansanmagian puolella, mutta raapaisua löytyy myös seremoniallisen magian puolelle.

Lilith McLelland: Out of the Shadows: Myths and Truths of Modern Wicca
Hyödyllinen ja hauska kirja, joka retuuttaa wiccaan liittyviä stereotypioita ja myyttejä. Jos olet teiniwicca, joka ajattelit aloittaa uskonnon harjoittamisen ostamalla mustan kissan tai goottimekon – kirja on juuri sinua varten! Suosittelen tätä jokaisen wiccan kirjahyllyyn.

Amber Laine Fisher - Philosophy of Wicca
Mukava tuulahdus usein niin samanlaisten wicca-kirjojen joukossa. Kirjailija pohtii wiccan filosofiaa useilta eri kanteilta ja haastaa lukijankin miettimään omia uskomuksiaan. Kirja tuo eettistä ja filosofista syvyyttä uskonnon eri osa-alueisiin. Kannattaa ehdottomasti lukea, jos itseänsä wiccaksi tituleeraa. Minua häiritsi henkilökohtaisesti hieman tekstin jumalatar-painotteisuus.

Janet Farrar & Gavin Bone: Progressive Witchcraft - Spirituality, Mysteries, and Training in Modern Wicca
Kirjan paras anti irtoaa jo muutaman vuoden uskontoa harjoittaneelle. Wiccan filosofian ruotimista ja jalostamista. Kritiikkiä, eri toimintatapojen vertailua, uskomusten purkamista, maailmankuvan jäsentämistä ja muuta hyödyllistä informaatiota. Kannattaa tutustua. Tämän kirjan myötä aleksandrialainen Janet Farrar lähestyy selkeästi juurevampia shamanistisia näkökulmia kuin seremoniallista perinnettä.

Morganna Davies & Aradia Lynch: Keepers of the Flame - Intervies with Elders of Traditional Witchcraft in America
Äärimmäisen mielenkiintoinen teos pitkän linjan noitien tekeminä. Kirjassa esitellään lyhyesti brittiläisen traditionaalisen noituuden eri suuntaukset Amerikassa ja haastatellaan traditioiden vanhimpia wiccasta, noituudesta, traditioiden harjoittamisesta, uuspakanuudesta ja peilataan mennyttä ja tulevaa. Erityisen hyödyllinen suomalaisille nuoren polven noidille, joilla ei ole yhteyttä vanhempiin harjoittajiin - kirja antaa perspektiiviä. Mukana olevat traditiot: Alexandrian, Celtic, Gardnerian, Georgian, K.A.M, Mohsian, N.E.C.T.W., Ravenwood, Strega, Tuatha de Danann.

Raymond Buckland: Buckland's Book of Saxon Witchcraft (Aiemmin: The Tree - The Complete Book of Saxon Witchcraft)
Selkeä perusteos Bucklandin Seax (Saxon) –traditiosta. Kirjoittaja on yksi pitkän linjan gardnerilaisia wiccoja, joka muodosti hierarkialtaan ja seremonioiltaan pelkistetyn Saxon-tradition, joka pyrkii tasavertaisuuteen ja mahdollistaa itsenäisen uskonnon harjoittamisen.


Gerald Gardner ja wiccan alkuajat

Gerald Gardner: Witchcraft Today
Gardnerin näkemys wiccan historiallisista juurista on nykyään pääasiassa kumottu tutkijoiden toimesta ja sitä pidetään aikansa lapsena. Kirja toimii kuitenkin hyvänä aikamatkana wiccan alkujuurille ja Garnerin kokemuksiin noituuden parista. Koska Gardner on wiccan isähahmo, suosittelisin hänen teoksiaan jokaiselle itseään wiccaksi kutsuvalle – jos ei opiksi, niin yleissivistykseksi ja mielenkiinnon vuoksi.

Gerald Gardner: The Meaning of Witchcraft
Tässäkin kirjassa on nykyään huterana pidetty historiallinen osuus ja aikansa näkökulma paistaa monesta nurkasta. Kuitenkin toimii kurkkauksena kansannoituuteen ja wiccan alkuaikoihin Britanniassa. Kirja tuntuu aika vanhahtavalta, mutta tarjoaa samalla kuvan siitä miten wiccan kasvuolosuhteet ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana.

Philip Heselton: Wiccan Roots: Gerald Gardner and the Modern Witchcraft Revival
Kirjailija on tehnyt tarkkaa tutkimustyötä penkoessaan wiccan juuria, muotoutumista ja Gardnerin persoonaa. Mielenkiintoisia yksityiskohtia ja langanpätkiä wiccan alkulähteiltä.

Philip Heselton: Gerald Gardner and the Cauldron of Inspiration
Kirja on hyvin samantyyppinen kuin Heseltonin toinen kirja Gardnerista. Henkilöhistorian ja kontaktien ruotimista ja sen kautta lankojen hakemista ja punomista kudelmaksi, josta wicca muodostui. New Forest Covenin ja Gardnerin initioiman ylipapittaren etsimistä ja erilaisten teorioiden viljelyä. Mielenkiintoista tekstiä, joskin joskus päätelmien perusteet ovat varsin hataria.


Muu noituus

Charles G. Leland: Aradia or the Gospel of the Witches (Suomennos: Aradia eli noitaevankeliumi)
Aradiasta on tarjolla nykyään Voimasanan kustantama suomennos ja siitä Salakirjojen uusi painos v. 2012. Mikäli haluat lukea kirjan englanniksi, suosittelen uutta ja täydennettyä käännöstä, jossa on mukana useita asiantuntijoiden artikkeleita. Aradia on kokoelma italialaista kansanperinnettä ja noituutta. Aradia on vaikuttanut uusnoituuden muotoutumiseen ja antanut aineksia esimerkiksi wiccaan.

Lue kirjoittamani artikkelit: Aradia osa 1 ja Aradia osa 2

Ann Moura (Auomiel): Green Witchcraft 1, 2 ja 3
Eklektisen vihreän noituuden perusteoksia. Kirjojen esittelemä noituus on hyvin luonnonläheistä ja juhlapyhien esittelyissä painotetaan vuoden kiertokulkua. Kirjat ovat opasmaisia perehdytyksiä eri aihepiireihin aina magian tekemisestä työvälineisiin ja vastaavuuksiin.

Ann Moura (Auomiel): Green Magic
Hyvin paljon wiccaa muistuttavan vihreän noituuden perusteos, joka on erittäin hyvä ja selkeä (mutta ei silti tolkuttoman paksu) kirja aloittelevalle noituuden harjoittajalle. Kannattaa lukea ensin saman kirjailijan Green Witchcraft 1 ja 2, jotka kertovat enemmän magian tekemisen perusasioista, juhlapyhistä ja muista perusasioista. Tämä kirja täydentää osaamista teoriatietoisella pohdinnalla. Kirjan loppuosasta löytyy hyviä muistilistoja rituaalin/magian suunnitteluun ja hyvin koostetut vastaavuustaulukot esim. yrteistä, väreistä, viikonpäivistä ja numeroista.

Starhawk: The Spiral Dance
Feri-traditiossa oppinsa saanut Starhawk esittelee perusteoksessa Reclaiming-noituutta. Kirjan jumalkäsitys on enemmän immanentti kuin esimerkiksi traditionaalisessa wiccassa yleensä. Starhawkin teksteissä heijastuu naisenergia ja yhteiskunnallinen aktivismi. Alansa klassikoita.

Deborah Lipp: Elements of Ritual
Wiccan rituaalien rakenteiden purkamista osiin ja jokaisen kohdan analysointia, vaihtoehtoisia toteutustapoja, historiallisia juuria ja merkityksiä. Kirja opettaa ajattelemaan miksi rituaalikaavoissa toistuvat tietyt asiat ja mitä ne tarkoittavat. Hyvä perusteos aiheeseen.

Deborah Lipp: Way of Four
Erinomaisen vetävästi kirjoitettu teos elementti-työskentelyn pohjaksi. Kirja kertoo eri elementeistä ja auttaa havainnoimaan niiden vaikutuksia elämän eri alueilla. Kirja on samalla hauska ja hyödyllinen, joskin välillä aika kevyttä luettavaa.Wiccan ja muun noituuden hakuteokset A-Ö

Doreen Valiente: An ABC of Witchcraft Past and Present
Aakkosellinen hakuteos pääasiassa noituudesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Osa aiheista tuntuu aikansa ilmiöiltä (vaikkapa kiinnostus Atlantikseen), mutta seassa on myös helmiä. Valiente kirjoittaa pitkän kokemuksen rintaäänellä ja hän oli yhdessä Gardnerin kanssa luomassa wiccan rituaalikaavoja ja –tekstejä, joten Valienten teoksiin kannattaa tutustua laajemmaltikin.

Judica Illes: The Element Encyclopedia of Witchcraft: The Complete A-Z for the Entire Magical World
Tällä järkälemäisellä teoksella takoisi vaikka televisiolupatarkastajan hengiltä. Kirja käsittää useita eri aihepiirejä ja niiden sisällä aakkosellisia listauksia. Osana saavat esimerkiksi maagisen maailmanhistorian henkilöt, traditiot, voimaeläimet, kansanmagian muodot aina suomalaisista pääsiäisnoidista italialaisiin stregoihin. Lyhyesti sanottuna: kattaa kaiken.

Raymond Bucland: The Witch Book: The Encyclopedia of Witchcraft, Wicca and Neo-Paganism
Toinen hyvin kattava tiiliskivi, jossa on aakkosellisesti edetty aihe aiheelta läpi noituuden ja pakanuuden kentän. Jokaisen aiheen perässä on oma pieni lähdeluettelo. Kirjan tutustuu helposti pintaraapaisulla moneen aiheeseen ja heti perään näkee lähteistä, mistä löytyy lisätietoa.Yrtit, puut ja luonnonkasvit

Scott Cunningham: Cunningham's Encyclopedia of Magical Herbs
Yrttien maagista käyttöä valottava kirja. Paljon vastaavuuksia. Yrttien tunnistamista auttavat kasvien latinankieliset nimet, sillä englanninkieliset nimet eivät useinkaan löydy tavallisesta sanakirjasta. Hyvä perusteos aiheesta.

Virpi Raipala-Cormier: Luontoäidin kotiapteekki
Lempparikirjani yrttien parantavista ja ravitsevista vaikutuksista. Kattava ja hyödyllinen. Mukana myös raapaisuja kansanperinteen historiaan, akupunktioon ja eteeristen öljyjen käyttämiseen. Ehdoton valinta yrttiparannuksesta kiinnostuneen kirjahyllyyn.

Sinikka Piippo: Kasvien salaiset voimat
Jos Scott Cunninghamin encyclopedia on kattava teos yrttien maagiseen käyttöön, on Sinikka Piipon kirja vieläkin kattavampi. Paksussa kirjassa käydään läpi kasvien maagisia ja perinteisiä käyttötapoja, sekä kurkataan lyhyesti vuoden kierron juhlapäiviin ja esitellään muun muassa wiccaa, druidismia ja shamanismia. Ainut suuri puute on lähteiden puuttuminen! Olisi mielenkiintoista tietää ovatko tietyt kasviin liitetyt uskomukset kotimaista kansanperinnetietoa vaiko kenties Amerikanmaalta tullutta oppia, jonka kirjailija on kääntänyt osaksi teosta. Kokonaisarvosana on kuitenkin loistava ja kirjaa voi suositella kaikille luonnonkasveista kiinnostuneille sekä kasvien rohdoskäyttöä opiskeleville.

Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo: Puiden kansa
Kirja vie runollisten virkkeiden, kansaviisauden ja taiteellisten kuvien kautta matkalle Metsään. Suomen ja lähiseutujen pyhät puut, lehdot, väkevät männyt, salaiset karsikot, karhukultti, uhrimäet - ne kaikki asettuvat lukijan ihasteltavaksi väkevissä kuvissa ja mielenkiintoisissa teksteissä. Kirja on todellinen kansanperinteen aarre. Siihen on tallennettu tietoutta pyhistä paikoista ja puista niin taidokkaasti, että pelkästään kirjan kuvitusta palaa selaamaan useaan kertaan. Mahtava lahjakirja!

 


Suomalainen pakanuus

Virpi Venell, Kari Fagerholm & Kari Silfverberg: Neljän tuulen tiet - Alkuperäiskansojen elämänviisautta etsimässä
Neljä Tuulta -yhteisön kokoama kirja tarjoaa lukijalle värikkäitä kurkistuksia luonnonuskontoihin eri puolella maailmaa. Lukija saa nauttia niin afrikkalaisista rytmeistä kuin Siperian shamanismistakin. Unohtamatta kotimaisen myyttimaailman äärelle palaavia artikkeleita. Kirja on voimallistava, positiivinen ja nautittava! Se tarjoaa myös silmäkarkkia upeilla värivalokuvilla.

Timo Heikkilä: Aurinkolaiva - Lemminkäisen myytti ja Ritvalan kultti
Jos lukisit vain yhden kirjan muinaissuomalaisesta uskonnosta ja mytologiasta, olisi Heikkilän kirja loistava valinta. Se johdattaa läpi kalevalaisen maiseman yhdistäen arkeologiaa ja runouden tutkimusta, muinaisia jumalia ja psykologisia pohdintoja. Kirja pyrkii rakentamaan kokonaiskuvaa suomalaisesta muinaisuskosta, nostaen historian hämärästä monta sivutettua tai unohdettua yksityiskohtaa. Hän tulkitsee vanhojen korujen symboliikkaa ja tekee välillä uskaliaitakin päätelmiä. Keitä olivat suomalaisten jumalat? Millainen oli Ritvalan hedelmällinen kultti? Hanki kirja käteesi ja lue lisää!

Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo: Puiden kansa
Kirja vie runollisten virkkeiden, kansaviisauden ja taiteellisten kuvien kautta matkalle Metsään. Suomen ja lähiseutujen pyhät puut, lehdot, väkevät männyt, salaiset karsikot, karhukultti, uhrimäet - ne kaikki asettuvat lukijan ihasteltavaksi väkevissä kuvissa ja mielenkiintoisissa teksteissä. Kirja on todellinen kansanperinteen aarre. Siihen on tallennettu tietoutta pyhistä paikoista ja puista niin taidokkaasti, että pelkästään kirjan kuvitusta palaa selaamaan useaan kertaan. Mahtava lahjakirja!Hermeettinen kabbala, Golden Dawn, seremoniallinen magia

Rachel Pollack: The Kabbalah Tree
Miellyttävästi kirjoitettu teos, joka pureutuu kabbalan rakenteeseen analysoimalla Hermann Haindlin tekemää maalausta aiheesta. Pollack kertoo aiheesta laajasti, mennen myös välillä kristillisen ja juutalaisen kabbalan puolelle. Kirjan mukana tulee Haindlin juliste.

Dion Fortune: The Mystical Qabalah
Fortune esittelee kabbalaa länsimaisen magian kulmakivenä. Kirja on kirjoitettu 1930-luvulla, mutta toimii yhä hyvänä ja ytimekkäänä perusteoksena. Klassikkoteos. Lukija saa tekstistä enemmän irti, jos kabbala ja länsimaisen perinteen peruskäsitteistö on hallussa.

Israel Regardie: The Golden Dawn
Hyvin kattava ja tiiliskivimäisen paksu teos Golden Dawnista ja länsimaisesta okkultismista. Ei kovinkaan kevyttä lukemista, joten tästä ei ehkä kannata aloittaa, mutta aiheesta kiinnostuneelle hyvin suositeltava. Aloittelijoiden kannattaa lukaista alkuun vaikkapa Donald Michael Kraigin Modern Magick.

Chic & Sandra Tabatha Cicero: The Essential Golden Dawn
Aloittelijalle sopiva kiteytys Golden Dawnista. Sisältää perusteita hermetiikasta, länsimaisesta magiaperinteestä, GD:n rituaaleista ja opeista, sekä esittelee GD:n alkuvuosien perustajajäseniä ja muita vaikuttajia. Kirjasta saa sujuvasti yleiskatsauksen aiheeseen.

Israel Regardie: Middle Pillar - The Balance Between Mind & Magic
Perusteos länsimaisen perinteen perusfilosofiasta ja harjoituksista. Kirja nivoo hyvin ihmisruumiin ja psyyken yhteyksiä kabbalan rakenteisiin. Ciceroiden uudistama ja lähteviitteitä täyteen tykittämä painos antaa syventävää lisätietoa moneen aiheeseen, mutta tekee lukemisesta paikoin töksähtelevää. Lähestymistapa on pääosin psykologiaa ja okkultismia yhdistävä.

Israel Regardie: The Garden of Pomegranates
Kabbalaan sukeltamista edestä ja takaa. Kirjan loppuosa keskittyy kabbalistiseen polkutyöskentelyyn (pathworking) ja eri tasojen kuvauksiin. Laaja teos, jota lämpimästi suosittelen. Jälleen Ciceroiden laajat kommentit ja lisäykset mukana Llewellynin uudessa painoksessa.

Donald Michael Kraig: Modern Magick
Selkeästi etenevä ja rautalankaa auki vääntävä tapa selittää seremoniallisen magian perusteita. Hyvä perusteos niin rituaalien opiskeluun kuin yleensä länsimäisen okkultismin ymmärtämiseen, sen historiaan ja perusteisiin. Kirja etenee harjoitusohjelman tavoin ja käsittelee Golden Dawnia, kabbalaa, tarot-kortteja ja paljon muuta. Aloittelijallekin sopiva.

John Michael Greer: The Circles of Power - Ritual Magic in Western Tradition
Tämä kirja on monen aloittelevan kabbalistin kehuma, mutta itse pitäisin sen pääantina selkeätä ja helppotajuista esitystä länsimaisen seremoniamagian perusteista: työkalut, rituaalit, käsitteet, maailmankuva (jossa mennään kevyesti kabbalaankin). Greer osaa esittää asiat havainnollisesti ja hyödyntää selittäviä piirroksia. Sopii aloittelijalle.

Lon Milo DuQuette: The Magick of Aleister Crowley - A Handbook of the Rituals of Thelema
Selkeästi ja vetävästi kirjoitettu teos Aleister Crowleyn persoonasta, magiasta ja Thelemasta. Sisältää rituaalien ja Theleman käytäntöjen kuvausta sekä DuQuetten omia selittäviä kommentteja niihin. Sopii hyvin myös aloittelijan tassuihin.

Nema: Maat Magick
Thelemasta ponnistava Nema tuo seremonialliseen magiaan oman järjestelmänsä, joka muun muassa soveltaa kabbalaa konkreettisesti ja oivaltavasti. Neman Maatin aikakauden maaginen työskentely toimii hyvin monella tasolla aina arkipäivän elämästä astraalityöskentelyyn. Seremoniallisesta magiasta kiinnostuneille Nema tuo uutta kulmaa asioihin.

Stephen Edred Flowers: Hermetic Magic
Flowers kirjoittaa asiantuntevaan tapaansa hermeettisen tradition historiasta ja eri suuntauksista, henkilöistä ja filosofiasta. Mielenkiintoiset osionsa saavat myös erilaiset kosmologiat, jumaluudet ja demonit. Esittelyssä myös työkaluja, rituaalityöskentelyjä sekä monenmoista divinaatiota ja tapaa tehdä magiaa. Suositeltava opus.Egyptin uskonto / kemet

David Rankine: Heka
Rankine kirjoittaa kiteytetysti ja lyhyesti egyptiläisen uskonnon perusasioista aina uskonharjoituksen tavoista jumaluuksiin, yrtteihin, ruokaan ja rituaaliesineisiin. Rankinen kirjoissa aistii vahvasti arkeologian ja uskonnonhistorian tuntemuksen, eikä kirjoihin ole tuupattu ylimääräistä viihdettä täytteeksi. Tässä kirjassa on paljon vastaavuustaulukoita. Sen parasta antia on mielestäni kirjan loppuosan pohdinta siitä, mitä egyptiläisen perinteen mukaisen uskonnon harjoittaminen voisi tarkoittaa käytännössä. Miten soveltaa nykypäivään Egyptin ruokakulttuuria ja sen tabuja, miten noudattaa papiston puhtaussäädöksiä?Elämänkertoja ja sen sellaisia

Frederik Lamond: Fifty Years of Wicca
Lamond on ainoa Gardnerin covenin vielä elossa oleva jäsen. Hän turinoi kirjassa laidasta laitaan wiccasta ja omista kokemuksistaan vuosien varrella. Traditionalisteille rivien välistä löytyy mukavia tiedonjyväsiä. Noin muuten kirja on hiukan epätasalaatuinen ja välillä sedän jorinoille nousee kulma jos toinenkin.

Lon Milo DuQuette: My Life With the Spirits - The Adventures of a Modern Magician
Seremoniallisen magian veteraani kertoo uransa alkutaipaleista ja kommelluksista. Milloin mies töppäilee rituaalivälineiden kanssa, milloin Goetian kanssa on hommat solmussa. Kirja on hauskasti kirjoitettu ja mielenkiintoinen, mutta samalla opettava, itseironinen ja hyödyllinenkin.

Mary K. Greer: Women of the Golden Dawn - Rebels and Priestesses
Lähikuvassa Maud Gonne, Moina Bergson Mathers, Annie Horniman ja Florence Farr, joiden ohella tutuksi tulevat useat Golden Dawnissa vaikuttaneet mieshenkilöt ja 1800-luvun lopun länsimaisen okkultistisen kentän valovoimaiset henkilöt ajatuksineen. Sopii henkilöhistoriaa mielellään lukeville ja GD:n alkuajoista kiinnostuneille. Kirja on verrattain paksu ja lukuisat lähdeviitteet hidastavat lukemisen rytmiä. Kirjailija on myös lisännyt kirjaan useita astrologisten karttojen kuvauksia, joilla hän selittää tiettyjen tapahtumien kulkua tai henkilöhistorioiden käänteitä.

Lawrence Sutin: Do What Thou Wilt - A Life of Aleister Crowley
Kehuttu tuhti elämänkerta maapallon kenties tunnetuimman maagikon elämästä. Omien havaintojeni mukaan Crowley on henkilö, josta on liikkeellä kenties eniten stereotypioiden värittämää tietoutta. Mitäpä jos lukisit kirjan, niin tietäisit miten, mitä ja missä? Crowleysta tekee mielenkiintoisen persoonan tämän laaja-alaisuus; hän oli vuorikiipeilijä, maagikko, mystikko, idän uskontojen ja joogan tuntija, runoilija, kirjailija, tutkija, heroinisti, profeetta ja yksi länsimaisen magiaperinteen isoimmista vaikuttajista.

 

 

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku
 
 
 

 

     
alapalkki