ylapalkki

 

 

 

 

Vadelma, poimulehti ja voitatti
- Vuoden luonnonkasvit 2004

Kotoisasta luonnostamme löytyy mitä moninaisempia hyödyllisiä kasveja. Arktiset Aromit ry antaa vuosittain tunnustusta yhdelle marjalle, sienelle ja yrtille valitsemalla näkyvästi vuoden luonnonkasvit. Yhdistys haluaa näin parantaa luonnonkasvien tunnettavuutta ja käyttöastetta. Seidan toimitus päätti tutkia lähemmin millaisia ominaisuuksia ja käyttötapoja tämän vuoden luonnonkasveista paljastuisi.

Vuoden marja vadelma

Vadelma on herkullinen marja, joka makunsa puolesta sopii suoraan naposteltavaksi, jälkiruokien koristeeksi ja muihin herkkuihin. Marjan sanotaan puhdistavan elimistöä ja ulkoisesti käytettynä hoitavan haavoja ja ihosairauksia. Sisäisesti sitä voi käyttää suolistotulehduksiin ja ummetukseen. Vadelmaa hyödynnettäessä on hyvä muistaa, että c-vitamiinipitoisten marjojen lisäksi vadelman lehdet ovat samalla tavalla vitamiinirikkaita ja yrttilääkinnän puitteissa apu moneen vaivaan.

Lehdistä haudutettu tee on perinteisesti tunnettu naistenvaivojen auttajana, sillä sen sisältämät ainesosat rentouttavat kohdun lihaksia ja jouduttavat supistuksia. Näin esimerkiksi kivuliaisiin kuukautisiin ja synnytykseen voi lehdistä olla apua. Lehdet lievittävät myös limakalvojen tulehduksia, ruoansulatus- ja virtsatievaivoja ja ripulia.

Vuoden yrtti poimulehti

Poimulehteä tavataan Suomessa parikymmentä eri lajia, mutta ominaisuuksiltaan ne ovat samanlaisia yrttilääkinnän vinkkelistä. Joillakin lajeilla on hiukan karvaisemmat lehdet kuin toisilla. Poimulehti kuvataan usein kasvioppaissa pieni kastepisara lehdellään. Kasvi oli aikoinaan Freyalle pyhitetty ja myöhemmin kristinuskon yleistyessä Neitsyt Marialle.

Poimulehdestä käytettäväksi kelpaa koko kasvin maanpäällinen osa. Kasvi maistuu parhaimmalle nuorena poimittuna. Vadelmanlehtien tavoin myös poimulehteä on käytetty naistenvaivoja lievittämään. Se auttaa kuukautiskipuihin, sekä myös liian tiheisiin ja runsaisiin kuukautisiin, vaihdevuosiongelmiin ja synnytyksen jälkeiseen parantumiseen. Sen lisäksi sen sanotaan tepsivän suolistovaivoihin, sekä hoitavan ja puhdistavan ihoa. Poimulehteä voi käyttää suoraan sellaisenaan salaattiin, leivän päällä tai vaikka silputa sämpylätaikinan joukkoon.

Vuoden sieni voitatti

Voitatti on yleinen ja satoisa ruokasieni, jota esiintyy koko maassa. Se viihtyy mäntymetsässä polkujen ja metsäteiden läheisyydessä heinäkuulta lokakuulle asti. Voitatti on maukas ruokasieni. Toiset pitävät sen käsittelyä työläänä sienen limaisuuden vuoksi, minkä tähden se kerää roskia kuin magneetti. Helpointa onkin nylkeä sieniveitsellä lakin pintakalvo pois kokonaan.


Thuleia

Lähteet:

Turun Sanomat, 7.4.2004
Järvinen, Kosonen, Joutjärvi: Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut, WSOY, 2003
Virpi-Raipala Cormier: Luontoäidin kotiapteekki, Juva, 1998

Teksti on julkaistu aikaisemmin Lehto - Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry:n Seita-lehden numerossa 2/2004.

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku
 
 
 

 

     
alapalkki