Männyntuoksuvalmuska

Japanin mäntykankaiden taianomainen herkku matsutake (Tricholoma matsutake) tunnetaan Suomessa nimellä männyntuoksuvalmuska. Arktiset Aromit ry on valinnut sen kantamaan vuoden 2007 sienen arvonimeä.

Tuoksuvalmuska on kookas sieni, joka saattaa kasvattaa jopa 20 senttiä leveän kuperamuotoisen lakin. Nimensä mukaisesti sienen tunnistaa voimakkaan mausteisesta ja makeasta tuoksusta. Lakin tunnistaa tummanruskeista isoista suomuista, joiden säikeet ovat kuin ohuesta silkistä punottuja. Lakin sisäpinnalla on valkoisia ja kolotyvisiä helttoja. Sienen jalka on tiukasti maahan kiinnittynyt ja levenee hieman alhaalta.

Japanissa jumalten herkkua

Matsutake ulottaa sienirihmastonsa kauas historian hämärään. Japanilainen 700-luvun runous kertoo miten sienen avulla voidaan tavoitella onnea ja hedelmällisyyttä. 1200 - 1600-luvuilla matsutake oli aateliston ja papiston arvostettua herkkua. Sientä nautittiin erityisissä matsutakejuhlissa ja annettiin toisille lahjana. 1600 - 1700-luvuilla sienen arvostus kohosi entisestään, sillä sen ajateltiin olevan alun perin jumalten ruokaa. Sientä saivat nauttia vain keisarilliseen hoviin kuuluneet, koska hallitsijoiden ajateltiin olevan jumalten jälkeläisiä tai seuraajia.

Japanin muuttuessa demokratiaksi matsutake vapautui myös tavallisten ihmisten ruokapöytiin ja keittiöihin. Ainoastaan sienen korkea hinta voi haitata sienen mausta ja tuoksusta nauttimista. Japanin markkinoilla sienen keskihinta on noin 210 euroa kilolta. Matsutake kantaa yhä mukanaan maagista auraa ja sen uskotaan tuovan onnea ja hedelmällisyyttä. Sieni on myös fallinen symboli.

Sieniretkellä ja keittiössä

Matsutakea voi tavata Japanissa mäntymetsissä japaninmännyn (Pinus densiflora) ja pensassembran (Pinus pumila) ja (Pinus thunbergii) seuralaisena. Toisinaan isäntäpuun virkaa toimittavat myös pihdat tai hemlokit. Suomessa sientä löytää parhaiten maan pohjoisosista sateisten kesien jälkeen. Tuoksuvalmuskaa mieliessä kannattaa metsään suunnata elo-syyskuussa ja etsiä valoisia hiekkapohjaisia mäntymetsiä. Sieni kasvaa näet samantyylisillä aurinkoisilla kankailla kuin männynherkkutattikin.

Männyntuoksuvalmuska on ansainnut sienikirjoissa kolmen tähden ruokituksen. Se on siis maukas ruokasieni ja sopii suoraan pannulle ilman esikäsittelyä. Tuoksuvalmuska hyväksyttiin kauppasieniluetteloon keväällä 2007, eli sitä saa nyt myydä elintarvikkeena Suomessa.


Tuoksuvalmuskan käyttötapoja Arktiset Aromit ry:n mukaan:

– Pannulla hauduttaminen ja muhennokseksi valmistaminen
– Kirkaslieminen matsutakekeitto
– Grillaaminen ja maustaminen soijakastikkeella tai limemehulla
– Esimerkiksi Carbonara-tyyppinen pastakastike
– Keitot, kastikkeet, muhennokset ja risotto

Matsutake Carbonara

300g pastaa
100g pekonia
100g tuoksuvalmuskaa paloiteltuna*
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
150g parmesan- tai mustaleimajuustoa
2dl kevytkermaa
3 kananmunan keltuaista
3rkl silputtua tuoretta persiljaa
mustapippuria
ripaus suolaa

*ellet löydä tuoksuvalmuskaa, voit korvata sen esim. herkkusienillä

Sekoita juustoraaste keltuaisiin ja kermaan. Mausta pippurilla ja suolalla. Paista silputtu pekoni, sipuli ja sienet. Lisää murskattu valkosipuli. Yhdistä ainekset ja lisää persilja. Pasta kannattaa keittää runsaassa vedessä samaan aikaan kun valmistat kastiketta, jotta ne valmistuvat yhtä aikaa nautittavaksi.

 

Thuleia

Lähteet:

Irma Järvinen, Lasse Kosonen ja Maria Joutjärvi: Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut
Arktiset Aromit ry.
Finfood
www.suomenluonto.fi

Teksti on julkaistu aikaisemmin Lehto - Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry:n Seita-lehden numerossa 3/2007

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku
 
 
 

 

     
alapalkki