thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Voimaeläin: Orava

Oravasta tulee lähes poikkeuksetta mieleen tuuhea ja isokokoinen häntä. Myös oravan silmät ja etuhampaat ovat isohkot. Oravan näkökenttä on laaja. Koska orava viihtyy korkealla puussa ja näkee asiat laajasta perspektiivistä, liittyy sen merkitys voimaeläimenä laajoihin näkökulmiin ja tarkkaan havainnointiin.

Oravan vatsa on vaalea, mutta muuten sen väritys vaihtelee punertavasta harmaaseen, ruskeaan ja mustaan. Puhumattakaan liito-oravista! Väritykseltään vaaleaa punahäntäistä kurrea on suomalaisessa perinteessä kutsuttu mäntyoravaksi ja mustahäntäistä tummempaa kuusioravaksi. Oravien moninainen kirjo avaakin ovia niiden hyödyntämiseen voimaeläintyöskentelyssä erilaisissa rooleissa.


Kokoaminen ja kerääminen

Pörröhäntä touhuaa käpyjen ja siementen kanssa kätkien ravintoa jemmaan pahan päivän varalle. Tämä puoli oravasta liittyykin keräämiseen, kokoamiseen ja valmistautumiseen. Kunnon ennakoinnilla ja suunnittelulla asiat lutviutuvat kuin itsestään. Jos orava on tullut voimaeläimeksesi tai ilmestyy opaseläimen roolissa elämääsi, voit punnita kokoamisen ja ennakoimisen tarvetta suhteessa siihen, onko sinulla taipumusta varautua liikaakin. Höösäätkö? Murehditko tulevasta jo ennakolta? Keräätkö kotiisi kasakaupalla tavaraa vain sitä varten, jos sitä joskus sattumalta tarvitsee? Vai onko asia päinvastoin, pitäisikö sinun hankkia pieni kotivara ja varastoida enemmän?

Varastoiminen voi liittyä myös vanhan kuorman keräämiseen harteille. Painaako stressikuorma ryhtisi kumaraan? Tuntuuko asioiden suorittaminen jäisen kävyn nakertamiselta? Onko aika työskennellä sen eteen, että vanhat mukaan kerätyt ajatusmallit ja huolet saisi käsiteltyä ja haudattua? Tiesitkö, että oravan korvantupsut kasvavat joka syksy ja putoavat keväällä pois?

Oravalta voi oppia joustavuutta. Se ei jumitu yhteen pesäkoloon vaan rakentaa lähimetsän korkeisiin puihin useita lämpimiä pyöreitä pesiä. Tarpeen mukaan asunto vaihtuu kätevästi.

Kommunikaatio ja toiminta

Oravan voima on parhaimmillaan sosiaalisessa annissa. Se opastaa vanhallekin parralle leikillisyyttä ja flirttailun tuomaa elämänvoimaa. Kurrella on sosiaalista kipinää kintuissa ja utelias asenne elämää kohtaan. Se luo verkostoja, keskustelee ja tarpeen mukaan varoittaa läheisiään. Toisinaan oravan mellastus käy äänekkääksi säksätykseksi ja laastit rapisevat seinistä.

Oravan keskeinen viesti liittyy toimintaan ja sen tasapainottamiseen. Olenko aktiivinen vai yliaktiivinen? Teenkö liian monta asiaa yhtä aikaa ja poltanko itseni häsläämisellä loppuun? On hyvin paljon henkilöstä kiinni, buustaako monen asian tekeminen yhtä aikaa juuri sopivaan työvireeseen vai tuleeko kaikki asiat tehtyä hutaisemalla. Tuottelias ihminen voi vaipua ylisuorittamisen kierteeseen ja pelkistämisen opettelu tekee hyvää: tee vaan yksi asia kerralla. Jos mielesi on rauhaton ja sisäinen lörpöttelijä säätää monta asiaa kerralla, voi meditoinnista ja rentoutumisharjoituksesta olla apua.


Maailmojen yhdistäjä

Opaseläimenä orava puikkelehtii kätkettyjen mysteerien äärelle. Se auttaa ratkaisemaan visaisia pähkinöitä ja löytämään uusia reittejä maailmojen välillä. Skandinaavisessa mytologiassa kaksi oravaa juoksentelee kisaillen maailmanpuun vartta pitkin. Maailmojen väliseen yhteyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Orava löytää ruokakätkönsä hajun perusteella, joten sen vainuun kannattaa luottaa. Kurre on tarkkanäköinen ja kisailevan hilpeä johdattaja.

Orava opettaa ja kysyy:

- kaikella on aikansa ja paikkansa
- varaudu hyvin, mutta älä varastoi liikaa
- mikä on suhteesi yliseen ja aliseen, henkimaailmaan ja alitajuntaan
- millä tavalla kommunoikoit, onko sinulla ystäviä
- teetkö liian monta asiaa yhdellä kertaa
- millaista vanhaa kuormaa voisit purkaa hartioiltasi

Thuleia

Teksti on alunperin julkaistu Lehto - Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry:n Seita-lehden numerossa 1/2009.

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku