thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Riimuneuvonpito - riimujen tulkintaa

Levitän lattialle tai kalliolle viininpunaisen huovan, jonka kulmiin olen kirjonut riimujen kuvia. Sytytän kynttilän ja hieman suitsuketta, jonka savussa pyöräytän riimupussukkaani. Joskus nostan maljan riimujen viisaudelle, toisinaan kilautan kelloa riimujen nostamisen merkiksi. Riimuneuvonpito voi alkaa.

Riimua nostaessa pitelen pusukkaa käsissäni ja keskityn mielessäni kysymykseeni. Mitä selvempi kysymys, sitä selvempi vastaus. En nostele riimuja kovinkaan usein, vaan silloin kun tunnen tarvetta erilaiselle näkökulmalle tilanteeseeni. Riimut antavat selkeämmän ja pelkistetymmän vastauksen kuin tarotit, jotka jättävät tilaa laajemmalle tulkinnalle ja mielikuvitukselle.

Eräs tapa on levittää riimut kuva alaspäin pöydälle ja liikuttaa kättä niiden yläpuolelle nostaen se riimu, jonka kohdalle käsi tuntuu pysähtyvän. Minulla on tapana tulkita riimu aina saman merkityksen mukaan, nostinpa sen pussukasta kummin päin tahansa. Toiset katsovat, että riimun merkitys muuttuu päinvastaiseksi, jos riimu on nostettaessa ylösalaisin. Perinteinen tapa on tehdä riimuneuvonpito heittämällä riimut maahan, jolloin tulkitaan riimujen muodostamia kuvioita, suhteita toisiinsa ja etäisyyttä tulkitsijaan.

Jos neuvonpidon aikana jokin riimu livahtaa pussukasta lattialle tai tulee muuten selkeästi esille, kiinnitän siihen erityistä huomiota. Riimuneuvonpidon jälkeen on hyvä antaa kiitokseksi vastalahja.

Mitä on tulossa?

Nostetaan yksi riimu esimerkiksi kesän alussa ja kysytään ”Millaisia voimia elämääni on tulossa kesän aikana, mihin minun pitäisi nyt kiinnittää huomiota ja ohjata voimavarojani?” Yhden riimun nostaminen antaa selkeän ja pelkistetyn vastauksen. Riimuja voi nostaa myös laajoiksi pöytäkuvioiksi kuten tarot-kortteja ja katsoa millaisia haasteita, esteitä ja yllätyksiä on tulossa. Erilaisiin pöytämalleihin voi soveltaa riimukirjojen neuvoja tai tarot-korttien tulkintaoppaiden pöytäkuvioita.

Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus

Nostetaan kolme riimua ja asetetaan ne riviin pöydälle. Aloitetaan tulkinta oikeanpuolimmaisesta riimusta, joka liittyy menneisyyteen. Seuraavaksi katsotaan keskimmäinen nykyhetkeä kuvaava riimu ja viimeiseksi vasemmanpuoleinen eli tulevaisuutta koskeva riimu. Riimujen lukusuunta on siis oikealta vasemmalle, jos riimut ovat rivissä.

Kysymystä voi muunnella sen mukaan, mihin asiaan hakee perspektiiviä pidemmällä ajalla. Yleisesti voi käyttää näitä kysymyksiä:

1. Mikä voima menneisyydessä vaikuttaa yhä tilanteeseeni? Mistä menneestä asiasta minun kannattaisi yhä ammentaa voimaani nykyhetkeen?

2. Mihin minun kannattaa kiinnittää huomiota nykyhetkessä?

3. Millaisia voimia ja tilanteita on nousemassa pintaan, mihin minun kannattaa jatkossa suunnata energiaani?

Vaihtoehtoisia tilanteita

Jos punnittavana on kaksi tasavahvuista vaihtoehtoa, voi niille molemmille nostaa oman riimun, joka luotaa tilannetta eteenpäin ja auttaa alitajuntaasi selvittämään mitä mieltä olet sisimmässäsi eri vaihtoehdoista.

Riimut luonnossa

Riimujen viisaus alkaa avautua yhä selvemmin ja syvemmin, mitä enemmän riimuihin paneutuu. Useat kirjat opastavat riimujen merkitysten äärelle, mutta niiden muoto avautuu myös mietiskelemällä kuviota. Jera-riimu voi näyttäytyä viljantähkinä tai Odinin korppien avoinna olevina nokkina, jotka tilanteesta riippuen pyytävät keskustelemaan tai varoittavat riitelystä ja nalkuttamisesta. Joskus sama kuvio näyttää nuolilta, joka kehottaa liikkeeseen.

Ensio Kataja suosittelee Riimujen viisaus -kirjassaan, että riimujen opiskelija käyttää yhdeksän päivää kunkin riimun opettelemiseen ja pitää kirjaa havainnoistaan. Hän ehdottaa kunkin riimun mietiskelyä kerrallaan niin, että keskitytään riimun nimeen, ääneen, muotoon, käsitteisiin (yhteen tai useampaan), riimurunon säkeistöihin tai näiden elementtien yhdistelmään.

Riimuneuvonpitoa voi tehdä luonnossa kävelemällä intuitiivisen herkässä tilassa monipuolisessa luontoympäristössä miettien samalla mielessä kysymystä tai tilannetta, johon haluaa selkeyttä. Luonnon muodoissa, neulasissa, pilvissä, lintujen lentämissä kuvioissa tai vesilätäkön heijastuksessa saattaa hahmottua riimun muoto, joka kertoo sinulle vastauksen. Sama toimii toki myös kaupunkiympäristössä ja sisällä asunnossa; kerran sain heurekan huomatessani, että seinän kaakeleihin oli muodostunut valuvasta vedestä Uruz-riimu.

Luonnossa kannattaa huomioida, että Elhaz/Algiz-riimua esiintyy luonnonmuodoissa hyvin paljon puiden oksissa ja maahan tippuneissa oksissa. Hyväksyn sen vastaukseksi yleensä silloin, kun se on selkeästi huomiota herättävä. Riimujen merkitys avautuu myös resitoimalla niiden nimeä (Galdri-perinne) sekä mietiskelemällä riimuun liitettyä symboliikkaa. Beorcin hedelmällisen kasvun voima kiteytyy nupullaan olevissa koivun hiirenkorvissa.

Odinin korpit opettajina

Skandinaavinen Seidr-perinne opastaa tietämyksen kasvattamiseen shamanistisen transsin kautta. Odin-jumala riippui ylösalaisin puussa uhraten itsensä saadakseen riimujen viisauden haltuunsa ja eteenpäin ihmiskunnan tietäjille. Tämän vuoksi Odinin korpit Hugin ja Munin ovat erityisen hyviä apureita riimuneuvonpidossa, joka tehdään muuntuneessa tietoisuudentilassa.

Tietoisuutta voi muuntaa kevyimmillään tekemällä päänsisäistä visualisointia. Transsitilaa voi syventää rummutuksella tai Seidr-perinteestä tutulla tärinä- ja keinuntatranssilla, jossa kehon liike toimii rummutuksen tukena transsiin vaipuessa. Matkalla suuntaudutaan aliseen tai yliseen, sillä Hugin ja Munin liikkuvat molemmissa. Munin edustaa muistia ja voi hakea tietoa menneisyydestä. Hugin liittyy ajatuksen voimaan ja se voi hakea tietoa nykyisyydestä sekä tulevaisuudesta.

Esitä jommallekummalle tai kummallekin linnulle kysymys ja pyydä tätä hakemaan vastaukseksi riimu. Vastaus voi toisinaan tulla myös muuten kuin riimun muodossa, joten tarkkaile koko matkan sanomaa. Joskus Hugin johdattaa sinut suurelle alisen padalle, jonka tummasta pinnasta voit nähdä häivähdyksen tulevaa ja siihen liittyvän riimun muodon. On sinun vallassasi ottaa kohtalo käsiisi ja miettiä etenetkö tulevaisuutta kohti vai lähetkö tekemään tahdollasi maagista työtä muuttaaksesi näkymiä. Kiitä lopuksi korppeja niiden avusta ja tarjoa niille kiitokseksi sopiva lahja.

Seidr-matka riimupuulle

Seidr-transsitekniikkaa käyttäen riimuneuvonpidon voi tehdä alisen matkana, jossa suuntautuu maailmanpuuta edustavalle suurelle saarnipuulle alisen rehevissä ja vanhoissa metsissä. Istu puun juurelle ja esitä kysymys, johon haluat selvennöstä. Keskity kysymykseen ja pyydä puuta kertomaan vastaus. Puu vastaa sinulle avaamalla kaarnaan luukun, jonka sisältä löydät riimun. Joskus puun oksilla roikkuu puisia riimuja, joista yksi kutsuu sinua luokseen. Kun saat vastauksen, kiitä puuta ja Odinin viisautta.

Pöytämalleja

Pöytä I

 

Pöytä II

 

Pöytä III

 

Pöytä IV: Maailmanpuu

1. tilanteen opetus minulle
2. tilanteen haaste
3. ohjaava riimu
4. mikä voima auttaa tilanteessa
5. mahdolliset vaaranpaikat ja riskit
6. mistä täytyy päästää irti ja luopua
7. mikä on tilanteen lopputulos ja opetus

Lisätietoa:
Kai Aaltonen: Sanat ovat lohikäärmeitä – riimuennustajan opas
Freya Aswynn: Northern Mysteries & Magick
Ensio Kataja: Riimujen viisaus
Edred Thorsson: Runelore
Edred Thorsson: A Handbook of Rune Magic


Thuleia

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku