thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 



Yule (talvipäivänseisaus)

Keskitalven juhlapäivästä wiccat käyttävät vanhaa germaanista termiä yule. Ei paljon hoksnokkaa tarvita, jotta ymmärtää sanan tarkoittavan ihan samaa kuin kotoinen sanamme joulu. Yule-sanaa monet kuitenkin käyttävät korostaakseen eroa kristilliseen joulun juhlaan. Englannin kielessä näille juhlille on omat terminsä: Yule ja Christmas. Kristusmessu-suomennosta ei ole koskaan Suomessa käytetty, joten kaikki keskitalven juhlaperinteet ovat kulkeneet vanhalla joulu-nimellä.

Juhlaa vietetään talvipäivänseisauksena noin 21. joulukuuta. Talvipäivänseisausta on juhlittu joidenkin lähteiden mukaan ainakin 4000 vuotta. Skandinaviassa yulea juhlittiin alun perin tammikuun alussa tai joulukuun lopussa, mutta juliaanisen kalenterin syrjäyttäessä vanhan lunaarisen germaanisen kalenterin, löysi juhla nykyisen paikkansa.

Jumala syntyy talvipäivänseisauksena

Joulun juhlissa on keskeisenä teemana jumalan syntyminen. Antiikin kreikkalaiset juhlivat Mithran syntymää, kristityt Jeesuksen syntymäpäivää ja wiccat kunnioittavat samana ajankohtana suuren sarvipäisen metsästyksen ja hedelmällisyyden jumalan syntymää.

Wiccan jumalan syntymää symboloi talvipäivänseisauksena uudelleen syntyvä aurinko - onhan wiccan maskuliininen jumaluus myös auringon ja elämänvoiman jumala siinä missä jumalatar yhdistetään kuuhun. Traditionaalisessa wiccassa vuodenpuoliskoa edustava jumaluus vaihtuu; piikkipaatsamakuningas kuolee ja tammikuningas syntyy.

Talvipäivänseisauksen yö on vuoden pisin yö, mutta sitä seuraavasta aamusta alkaen päivänvalo on joka päivä piirun verran pidempi. Auringon ja hedelmällisyyden jumala on syntynyt ja hänen loistava valonsa herättelee kevättä kohti mentäessä luontoa jääpeitteen alta.

Perinteinen perhejuhla

Joulun perinteillä on lähes poikkeuksetta pitkä historia vanhoihin pakanallisiin juhliin, hedelmällisyys- ja uhririitteihin. Pakanalliset juuret on niin joulupukilla, joulukinkulla, piparkakulla, lahjoilla kuin joulukuusellakin. Nykypäivän luonnonuskovan onkin helppo muodostaa vanhoista perinteistä itselleen mieluisa joulunviettotapa.

Monet wiccat viettävät yulea perhepiirissä perhejuhlana, jossa korostuu kunkin suvun ja perheen omat traditiot. Jotkut juhlistavat uskonnollisesti yulea talvipäivänseisauksena covenin kanssa ja viettävät jouluaattona suvun kesken perhejuhlaa lahjoineen ja jouluruokineen. Covenissa rituaalin teemoina voi olla jumalan syntymän lisäksi jokaisen henkilökohtainen itsetutkiskelu ja transsimainen syventyminen alitajuntaan. Hyväntekeväisyys ja rauhan puolesta työskentely sopivat hyvin joulun henkeen.

Aineksia sapatin viettoon


Väritys kynttilöissä ja liinoissa: punainen, vihreä, kulta, valkoinen, hopea

Tuoksu: mänty, kuusi, seetri, kaneli, kardemumma

Alttarin ja kodin koristeita: Kuusenoksat, ikivihreät havut, piparkakut ja piparkakkurakennelmat, joulukuusi, joulukranssit, olkipukit, omenat, appelsiinit neilikkakoristein, kynttilät, piikkipaatsama, misteli, joulukukat, pihalle: ulkosoihdut, jäälyhdyt, lyhteet

Juhla-aterialla tarjottavaa: piparkakut, joulukinkku, juureslaatikot, sitrushedelmät, pähkinät, maustettu jouluolut ja siideri, glögi, hehkuviini, ohrapuuro, riisipuuro, joulun kalaruoat: lipeäkala, lohi tai hauki, mausteiset sillit, suklaiset konvehdit...


Puuhaa pyhäpäivälle

Perinteiset jouluajan toimet käyvät erinomaisesti tämän juhlan puuhiksi. Koko perheen voi valjastaa askartelemaan joulukoristeita. Wiccan symboliikka on kauniisti esillä kuusen latvassa viisisakaraisena tähtenä ja kuusen oksilla jumalattaren elämänvoimaa symboloivina omenina. Vanhoja joululauluja voi laulella ja sanoittaa itse uudelleen omaan maailmankuvaan sopiviksi.

Joulupaketteihin voi valmistaa omin käsin maagisia lahjoja. Kun sisarelle neuloo kaulaliinaa, voi sen värit valita symboloimaan mieluisia asioita ja joka kerroksella visualisoida, miten lanka kutoo villaiseen tekstuuriin maagisia ominaisuuksia. Metsän ja pihan eläimiä voi muistaa viljalyhteellä. Lapset ihastuvat erityisen paljon pieniin lahjoihin, joita valmistetaan talon haltijoille. Tontulle voi viedä pienen puurolautasen illalla porraspieleen tai saunaan.

Wiccan jouluhalko syntyy tekemällä kauniiseen halkoon aukot kolmelle kynttilälle. Kynttilöihin voi valita sapatin väreiksi punaisen, vihreän ja valkoisen tai auringon jumalan väreiksi vihreän, kullan ja mustan. Jumalattaren värisuora muodostuu valkoisesta, punaisesta ja mustasta kynttilästä. Esivanhempia voi muistaa omalla kynttilällä ja vierailemalla haudoilla. Juhlanvieton kohokohta on tietysti joulupukin tai tontun vierailu ja lahjojen avaaminen.


Lue myös:
Jouluperinteiden pakanallinen alkuperä (sivua päivitetään ja täydennetään joka joulu)

Thuleia

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku