thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Beltane

Beltanea (Beltaine) juhlitaan toukokuun ensimmäisenä päivänä eli samaan aikaan kuin vappua kesän alun kunniaksi. Beltane on yksi kelttien vanhoista tärkeistä juhlapyhistä ja nykyään wiccat juhlistavat sitä yhtenä vuoden tärkeimpänä päivänä. Beltanea vietettiin alun perin lunaarista kalenteria noudattavien kelttiläisten kansojen keskuudessa täysikuulla, joka oli lähimpänä kevätpäiväntasauksen ja kesäpäivänseisauksen puoltaväliä.

Tulijuhla

Samhainista Beltaneen on tasan puoli vuotta. Samhainista alkanut pimeän vuodenpuolisko päättyy ja on aika juhlia vuoden valoisaa puoliskoa. Energia luonnossa ja ihmisissä on hilpeän kuplivaa ja leikittelevää. Irlannissa Beltane-aterian rippeet on viety ulos luonnonhengille ja keijuille, joiden on ajateltu heräilevän talven jäljiltä kujeilevina ja ilkikurisina.

Beltane ja Samhain ovat tulijuhlia, jolloin sytytetään kokkoja ja poltetaan tulia. Verho tämän maailman ja henkimaailman välillä on ohut. Beltanen roihut lietsovat hedelmällisyyttä niin karjalle kuin ihmisille. Beltane-nimi tarkoittaakin hyvää tulta.

Kelttiläiset kansat juhlistivat ennen vanhaan Beltanea sytyttämällä isoja tulia kukkuloille. Esimerkiksi Irlannissa Beltainen kokkoa poltettiin Uisneachin kukkulalla, joka tunnettiin koko Irlannin napana. Tulet sytytettiin yhdeksästä pyhästä puulajista (koivu, tammi, pihlaja, paju, orapihlaja, hasselpähkinä, omenapuu, viiniköynnös ja kuusi).

Tulella on ajateltu olevan myös suojaavan vaikutuksen pahantahtoisia henkiolentoja vastaan, kun verho maailmojen välillä on lepattanut ohuena. Ennen vanhaan myös karja suojattiin kuljettamalla kahden kokon välistä. Nuorilla oli tapana loikkia tulen yli toivoen itselleen morsianta tai sulhasta. Wiccoilla on usein tapana sytyttää Beltanen tuli pataan, jos rituaali suoritetaan sisätiloissa. Jos oma mielitietty on jo kainalossa, voi tulen yli hypätessä toivoa hyvää terveyttä tai jotakin muuta tärkeää asiaa.

Hedelmällisyysjuhla

Rituaalin voi teemoittaa kesän alun symboliikalla. Rituaalinäytelmän kaaren voi rakentaa draaman ympärille; tammenlehtikruunulla koristeltu talvikuningas häviää taistelun kesän kuninkaalle tai kuningattarelle. Seremonian kohokohtana voi olla myös vappusalon koristelu ja pystyttäminen. Vappusalko muistuttaa fallisella muodollaan Beltanen roolista hedelmällisyysjuhlana. Sen ympärillä voi pistää jalalla koreasti tanssien, laulaen ja soittaen.

Wiccan vuodenpyörässä Beltane on aika, jolloin jumala ja jumalatar viettävät kättenliittäjäisiä (handfasting) eli häitä. Aika on otollinen vihkiäisille ja rakkauden liitoille, erotiikalle ja parisuhteen vaalimiselle.

Aineksia sapatin viettoon

Väritys kynttilöissä ja liinoissa: tumma vihreä, punainen

Tuoksu: syreeni

Alttarin ja kodin koristeita: leskenlehdet, sinivuokot, pähkinät sekä vappusalossa värikkäät nauhat ja silkkinyörit

Juhla-aterialla tarjottavaa: munkit, tippaleivät, kaurapikkuleivät, pähkinät, hunajalla maustetut ruoat ja juomat, poreilevat ja kuplivat juomat kuten sima ja kuohuviini

Maailmojen välisen verhon ollessa ohuimmillaan on myös ennustamiselle hyvät puitteet. Beltanen tulenlieskat tarjoavat kristallipallomaisen maiseman, johon on hyvä upottaa katseensa ja antaa kuvien nousta mieleen. Tulen lisäksi Beltaneen liittyy vesi. Sen uudistavia ja raikastavia voimia voi pirskotella iholleen keräämällä aamukasteisia lehtiä ja ripottelemalla vettä kasvoilleen. Rituaalissa ylipapitar voi pirskotella siunatulla vedellä jokaisen.


Suomalaisia perinteitä

Vappu on Suomessa ollut työväen ja opiskelijoiden juhla, mutta myös karnevalistinen ilmapallojen ja serpentiinin värittämä kesän alun juhlapäivä. Karnevalistinen tunnelma sopiikin hyvin Beltanen kuplivaan keväiseen ilonpitoon. Mikä symboloisikaan hedelmällisyyttä paremmin kuin hunajainen sima ja sokerissa kieritellyt munkit, joissa on herkullisen marjaisa täyte…

Kun olin lapsi ja asuin Lapissa, meillä oli tapana polttaa aina vappukokkoa. Vappukokon perinne oli vahva eikä juhannuskokon käsitettä tunnettu, vaikka se on puolestaan Etelä-Suomessa yleisempi tapa.

Suomenuskossa ajankohdan vastaava juhlapäivä on helavalkeat eli helajuhla tai toukojuhla.

Thuleia

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku