thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Imbolc

Imbolc sijoittuu helmikuun alkuun, kynttilänpäivän tienoille. Imbolc on alkujaan kelttiläinen kevään alun juhla, joka on myös wiccoille ensimmäinen kolmesta kevään juhlasta. Juhla sijaitsee puolivälissä talvipäivänseisausta ja kevätpäiväntasausta. Suomessa kylmin talvi puristaa otteessaan, mutta auringonvalon siemen kääntää katseen lupaavasti kohti etelässä kasvavaa valoa, kevään odotusta.

Brigidin ja kevääntulon juhla

Imbolcin nimi juontuu vanhasta irlantilaisesta termistä, joka viittaa kohdun tai mahan sisällä kasvavaan elämään. Tällä viitataan helmikuun alussa raskaana oleviin lampaisiin. Wiccoilla Imbolc on hedelmällisyyden ja tulen juhla, ja yksi perinteinen ajankohta initiaatioille.

Imbolc on pakanallisen jumalatar Brigidin juhla. Hänen kunniakseen voikin valmistaa neitoa symboloivan nuken. Ann Moura ehdottaa Green Witchcraft -kirjassaan, että Imbolcin aikaan voisi pukea Lughnassadin eli elojuhlan aikaan valmistetun nuken valkoiseen ja siniseen. Nukke lasketaan viljapedille rituaalisesti. Seuraavana aamuna viljan voi viedä ulos linnuille.

Puhdistautumisen aika

Helmikuun alussa on hyvä aika viimeistään siirtää talvi- ja joulukoristeiden rippeet vintille odottamaan seuraavaa vuotta. Ehkäpä on hyvä aika kulkea metsänpientareita ja koota aineksia uuteen risuluutaan. Luudalla on syytä putsata koko tupa ja vähintään rituaalikehän alue. Uuteen kasvukauteen valmistauduttaessa vanha saa pyyhkiytyä pois. Alttarilla poltettu rosmariini ja laakerinlehti raikastavat mieltä ja kotia. Suomessa on perinteisesti käytetty paljon katajansavua. Katajakoristeet sopivat hyvin helmikuun tunnelmaan. Petivaatteet ja matot raikastuvat helmikuun pakkasilmassa suursiivouksen raikastaessa kodin.

Alttari ja rituaalikaappi on hyvä järjestää ja uudistaa aika ajoin. Rituaalissa osanottajat voidaan puhdistaa ja siunata elementtien voimalla; suitsukkeensavua uudistamaan ajatuksia, tulen lämpöä tuomaan uutta voimaa ja paloa, maan ja veden liitoksi suolavedellä pirskottelua, jotta tunnemaailma saa tilaa uudelle kasvulle, mutta jalat pysyvät vakaasti maassa antaen voimaa ja varmuutta. Joillakin on tapana vahvistaa wiccalle omistautumisriittinsä aina Imbolcin aikaan ja päivittää suunnitelmaansa asioista, jota on päättänyt opiskella ja harjoitella.

Talvi on vielä sisäänpäinkääntymisen ja unennäön aikaa. Silloin on hyvä valmistaa koko perheen voimin yrttejä sisältäviä unityynyjä. Kevään valon kaipuu on helmikuun alussa ehkä suurimmillaan, joten oljista voi askarrella aurinkopyöriä ikkunalle toivottamaan palaavaa auringonvaloa sisälle asuntoon.

Aineksia juhlapyhän viettoon:

Väritys kynttilöissä ja liinoissa: valkoinen ja kynttilöissä voi olla elementtien symbolivärit

Tuoksu: vanilja tai benzoin

Alttarin ja kodin koristeita: Hedelmällisyyttä symboloiva luuta näkyvään paikkaan, aurinkopyörä, kynttilät, öljylamput, siemenet

Juhla-aterialla tarjottavaa: Helmikuun alussa on saatavilla vain vähän tuoreita kauden kasviksia. Keltaisista juureksista ja perunasta voi valmistaa ruokia sekä nauttia sitrushedelmistä. Kaappien pohjalta kannattaa ottaa hyötykäyttöön syksyllä säilötyt herkut ja valmistaa niistä antimia. Lampaanmaitotuotteet, vuohenjuustot ja muut juustot maittavat viinin kaverina juhla-aterialla. Siemenet symboloivat uutta alkavaa kasvua. Kohtusymboliikkaan liittyen voi leipoa vaalean leivän, jonka sisällä on herkullinen täyte voista ja kuivatuista hedelmistä, kuten aprikoosista.

Thuleia

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku