thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Kataja (Juniperus communis)

Tiesitkö, että katajan marjat eivät ole marjoja ensinkään? Ne ovat katajan käpyjä, mutta näyttävät maallikon silmään marjalta siinä missä moni muukin herkullinen mollukka. Katajasta käytetään ravinnoksi yleensä marjoja ja nuoria vuosikasvaimia. Kerkät sopivat yrttijuomiin ja savustamiseen. Katajan marjoja käytetään liharuokien ja alkoholin maustamiseen tai siirapin valmistamiseen. Tunnetuimpia katajalla höystettyjä juomia ovat Gin ja sahti.

Kansanperinteessä katajanmarjoja on käytetty rohtona moneen vaivaan. Niillä on hoidettu kolotuksia ja vilkastettu aineenvaihduntaa. Kasvia on käytetty puhdistamiseen niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Katajan savulla ja katajavedellä on puhdistettu rakennuksia ja ihmisiä. Katajasavulla on ajattu myös hyttysiä pois karjan kimpusta.

Katajanmarjoja suositellaan käyttämään korkeintaan kahden viikon pituisina kuureina mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi. Raskaana olevien tai munuaissairautta sairastavien ei kannata käyttää marjoja lainkaan.

Syyspäivän katajakarkit

katajanmarjoja
vettä
sokeria
kermaa

Keitä kypsiä katajanmarjoja pienessä vesitilkassa kaksi tuntia. Lisää sokeria ja kermaa niin, että saat puuromaisen paksua seosta. Anna massan jäähtyä. Muotoile kylmästä massasta haluamasi mallisia makeisia, esimerkiksi sormenvahvuisia tankoja. Voit myös kaulita massan ja erottaa siitä karkkeja pienellä metallisella piparkakkumuotilla.

Hämäläinen katajakalja

½l pieniä, tuoreita katajanoksia
4dl ruiskaljamaltaita
3dl sokeria
10l vettä
1tl hiivaa

Levitä sangon pohjalle huuhdotut katajanoksat. Sekoita keskenään maltaat ja sokeri ja kaada seos sankoon katajien päälle. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada sankoon katajien ja maltaiden päälle. Sekoita hetken aikaa niin, että sokeri liukenee. Jätä peitettynä jäähtymään. Levitä hiiva pieneen kaljatilkkaan ja lisää huoneenlämpöiseen kaljaliemeen.

Thuleia

Teksti on julkaistu aikaisemmin Lehto ry:n Seita-lehden numerossa 4/2007

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku