thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 



Lughnasadh, Lammas (Elojuhla)

Elokuun 1. päivänä sato on kypsynyt ensimmäistä sadonkorjuujuhlaa varten. Puutarha ja metsä tarjoavat herkullisia marjojaan. Pellolta saa uusia perunoita, oman maan sipulia, salaatteja ja vihanneksia. Elojuhla on myös leivänjuhla.

Irlantilaisten kertomusten mukaan Lughnasadh on alkujaan valon jumala Lughin juhla, jonka hän järjesti edesmenneen ottoäitinsä muistoksi. Äiti Tailtiu oli uuvuttanut itsensä hengiltä raivatessaan Irlannin villistä maasta hedelmällistä peltoa. Juhlan aikaan solmittiin avioliittoja, kisailtiin ja suoritettiin uskonnollisia menoja. Ensimmäisen elonkorjuun juhlassa on tulijuhlan piirteitä, joten kokkoja ja nuotioita voi sytyttää iltahämärässä.

Teemoja juhlanviettoon

Elojuhla on mitä parhainta aikaa juhlista sapattia ulkona metsissä, pelloilla ja rannoilla. Lasten kanssa voi askarrella olkinuken, joka laitetaan kotiin kunniapaikalle ja poltetaan seremoniallisesti seuraavana Imbolcina. Marjoja voi pujottaa olkiin tai lankoihin seppeleiksi ja koristeiksi. Juhlapöydän kruunuksi voi leipoa viljoista, jyvistä ja siemenistä tuoksuvan ja kuohkean leivän, jota murretaan yhteisesti onnen ja siunauksen tuojana.

Rehevänä kukkivat kesäniityt tarjoavat edelleen aineksia yrttisekoituksia varten. Monet rohtokasvit kukkivat. Niitä voi kerätä kuivattavaksi suitsukkeita ja rohdoskäyttöä varten. Yön hämärtyessä katseet kannattaa kääntää yötaivaalle. Elokuussa alkavat näkyä syyskauden ensimmäiset tähdenlennot. Tähdenlennon nähdessä voi esittää toivomuksen.

Suomalainen perinne

Vanha suomenuskoinen juhla samoihin aikoihin oli Ollinpäivä 29. heinäkuuta. Silloin juhlittiin heinänkorjuun päättymistä ja maanhaltijaa lepäämällä työnteosta ja teurastamalla uhrilammas kiitosuhriksi talon hengille. Laurin päivänä 10. elokuuta juhlittiin myös elonkorjuun päättymistä ja nautittiin uuden sadon perunoista, herneistä ja muista antimista. Näitä juhlapäiviä varten on Suomessa valmistettu juhlaolutta.

Aineksia sapatin viettoon

Väritys kynttilöissä ja liinoissa: oljenkeltainen, oranssi

Tuoksu: frankinsense, marjatuoksut ja kypsät kukkaistuoksut

Alttarin ja kodin koristeita: kesäkukat, viljantähkät, siemenet, marjat

Juhla-aterialla tarjottavaa: Leipä, siemenet, marjat, vihannekset, uuden sadon antimet ja leivonnaiset kuten mustikkapiirakka, omatekoinen olut, sima ja sahti

 

Thuleia

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku