thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 Mabon

Syyspäiväntasaus on keskellä tuottoisinta satokautta. Metsä on antanut marjansa, puutarha hedelmäsadon ja korikaupalla juureksia. Perunat nostetaan kellareihin ennen kuin halla hiipii pelloille. Mabon on syyspuolen toinen ja ehkäpä tärkein sadonkorjuun juhlapäivä, joka sijoittuu Lughnasadhin ja Samhainin puoliväliin. Mabon-nimi juontuu kelttiläisestä mytologiasta.

Syksyn tullen wiccan Jumalatar vanhenee ja näyttää vanhaan viisaan eukon kasvonsa. Sadonkorjuu symboloi myös elämän ehtoopuolta, jolloin voi rauhassa nauttia eletyn elämän hedelmistä. Nyt on hyvä aika päättää kaikki keskeneräiset työt, jättää pois turhat kiireet ja ylimääräiset riennot. Syksyllä ja talvella voi kömpiä henkiseen talvipesäänsä kiinnittäen huomiota rentoutumiseen ja lepoon.

Teemoja juhlanviettoon

Mabonin juhlistuksen voi rakentaa sadosta iloitsemisen ja kiittämisen teemalla. Pitopöydät notkuvat lähiseudun luonnonantimia. Omatekoinen marjaviini, likööri ja siideri sopivat juhlamaljaan. Esi-isiä ja haltijoita voi muistaa kasveista ja hedelmistä tehdyllä kranssilla, jonka voi kiinnittää vaikka pihapuun koristeeksi. Omasta runsaasta sadosta kannattaa tietysti jakaa muillekin; joku lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen, toinen vie keräämiään marjoja läheiseen vanhainkotiin.

Syypäiväntasauksen jälkeen päivänvalo käy yhä lyhyemmäksi. Illat pitenevät ja pimeä vuodenpuolisko kutsuu hiljenemään kohti sisäistä maailmaa. Mikä onkaan kotoisampaa, kuin vetää iltahämärällä villasukat jalkaan ja lukea kynttilänvalossa sohvan nurkassa tai ommella talveksi uusi rituaaliasu? Tasauspäivä on harmonian ja tasapainon aikaa, sillä silloin päivä ja yö ovat yhtä pitkät.

Mabonin myötä pimeän vuodenpuoliskon verho tuo mukanaan mystiikkaa. Aamusumut nousevat ensimmäisten yöpakkasten myötä pelloille ja illalla muuttolinnut huutavat rannoilla. On hyvä aika katsoa kortteja, tutkia teelehtiä ja kiinnittää huomiota unimaailman viesteihin. Ruskan somistama metsä kutsuu kävelemään puiden lomassa. Jos suvusta löytyy metsämiehiä, voi metsänriistan saamiseksi tehdä metsästysmagiaa. Saaliseläimistä voi kiittää vastavuoroisella uhrilla jättäen metsäneläimille sopivaa syötävää tai vaikka siivoamalla lähimetsien pientareita.

Aineksia sapatin viettoon

Väritys kynttilöissä ja liinoissa: oranssi, punainen, kupari, ruskea, kulta, kastanja

Tuoksu: benzoin, mirha, salvia

Alttarin ja kodin koristeita: hedelmät, jyvät, tähkät, pihlajanmarjat, ruskan koristamat lehdet

Juhla-aterialla tarjottavaa: Leipä, riista, sienet, jyvät, vilja, pähkinät, yrtit, omenat, marjat, vihannekset, juurekset, perunat, viini, siideri, olut, likööri, sadon antimista nauttiminen: piirakat, hedelmät


Syyspäiväntasaukseen liitetään usein joutsen, joka on sielun kuolemattomuuden symboli. Lue lisää joutsenesta.

Thuleia

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku