thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Pihlaja (Sorbus aucuparia)

Pihlajanmarjat sisältävät runsaasti c-vitamiinia. Pihlajan silmuja voi käyttää mausteiden tapaan esimerkiksi salaateissa. Täysikasvuiset lehdet sopivat yrttiteen raaka-aineeksi. Pihlaja on maitohorsman ohella yksi miedoimpia ja turvallisimpia teeyrttejä. Kansanlääkinnässä pihlajaa on käytetty rohtona reumatismiin, keuhkosairauksiin, lisäämään virtsaneritystä sekä ulostuslääkkeenä.

Kansanuskomuksia

  • Pihlaja suojelee vahingoittavalta magialta ja siitä on tehty paljon taikasauvoja niin saduissa kuin tosi elämässäkin.
  • Suomalaiset ja virolaiset ovat jo menneinä aikoina pitäneet pihlajassa olevaa pentagrammi- eli viisikantakuviota suojaavana ja onnea tuovana symbolina.
  • Pihlaja on vanhastaan suomalaisten pyhä puu. Erityisen pyhinä on pidetty sellaisia puita, jotka kaskasvavat toisen puun sisältä tai kallion halkeamasta.
  • Pihlaja oli ennen vanhaan ensimmäinen puu, joka istutettiin uuden talon pihalle tuomaan onnea.
  • Pihlajasta on tehty varpuja, joilla katsotaan kaivon paikka.
  • Kalevalassa pihlajaa käytettiin ennustamiseen. Sen avulla tiedettiin hyvät vuodet, naimaonni ja tulevat sodat.


Pihlajanmarjahillo

1kg pakkasen puremia pihlajanmarjoja
4–5 dl vettä
700g (8dl) sokeria
vanilja- ja/tai kanelitanko

Puhdista ja huuhtele marjat hyvin. Keitä marjoja vedessä kannen alla kunnes ne alkavat mennä rikki. Lisää joukkoon sokeri vähän kerrallaan ja sekoita niin kauan, että sokeri on sulanut. Keitä hiljalleen noin 20–30 minuuttia. Kuori vaahto pois. Jos haluat hilloon lisäaromeja, laita joukkoon kiehumaan vanilja- tai kanelitanko tai molemmat. Täytä puhdistetut ja kuumennetut tölkit reunoihin saakka ja sulje heti.

Pihlajanmarjakakku

150g voita tai margariinia
2dl sokeria
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl inkivääriä
2tl vanilliinisokeria
2dl pihlajanmarjasosetta

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotelleen pihlajanmarjasoseen kanssa. Kaada taikina hyvin voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 1 tunti.

Thuleia

Teksti on julkaistu aikaisemmin Lehto ry:n Seita-lehden numerossa 4/2007.

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku