thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Puhdistautuminen ja suojaaminen

Suojaamisella tarkoitetaan shamanistisessa ja maagisessa kontekstissa sitä, että ihminen rakentaa energiasta suojan, joka pitää hänet erillään sellaisista ulkopuolisista asioista, joista voisi olla hänelle haittaa. Suoja myös vahvistaa ihmisen omaa energiaa ja hän voi kokea voimistuvansa. Jos hän viettää aikaa ihmisen kanssa, jonka läsnäolo on aiemmin tuntunut uuvuttavalta ja tyhjiin imevältä – voi suojaus estää energian valumisen tahattomasti toiseen. Oma olemus voimistuu ja selkeytyy.

Puhdistautuminen tarkoittaa fyysisesti oman kehon puhdistamista ja valmistamista esimerkiksi seremoniaan. Sen lisäksi puhdistautumisella tarkoitetaan energiakehon puhdistamista, jossa kulunut tai negatiivinen energia poistetaan ja tilalle ammennetaan uutta energiaa. Puhdistautuminen voi olla myös ajanjakso, jolloin omaa ajatusmaailmaa tarkkaillaan ja negatiivisia ajatusmalleja tiedostetaan sekä poistetaan.

Puhdistautumisen ja suojaaminen tarkoituksena on eheyttää ihmisen omaa voimaa ja rajata harmia aiheuttavat energiat pois. Kun mieli, keho ja voima ovat levollisia ja voimakkaita, on arkielämä ja rituaaleihin hiljentyminen helpompaa.

Moni ihminen käyttää suojausta tietämättään. Esimerkiksi eri tilanteissa vaihtuvat roolit voivat olla osa suojausjärjestelmää ja eri ihmiset päästetään eri tavoin lähelle. Suojaus pitää osata myös riisua pois tarvittaessa, kun haluaa päästä aidosti lähelle toista ihmistä ja olla läsnä. Jos suojamuurit kasvavat liian korkeiksi ja paksuiksi, ne häiritsevät vilpitöntä läsnäoloa ja muodostuvat esteiksi.

Jos tällä sivulla on vieraita käsitteitä tai ohjeita, tutustu shamanismin perusharjoituksiin.

Peseytymisriitit

Peseytyminen ennen tärkeää seremoniaa voi olla vakituinen riitti, jonka avulla mieli valmistautuu kohti tulevaa rituaalia. Kylpyveteen voi laittaa puhdistavia yrttejä tai öljyjä. Sauna on erinomainen paikka puhdistautumiselle, sillä siellä on läsnä kaikki elementit. Hikoillessa voi visualisoida huonon energian poistumaan kehosta ja saunavihdan voi tehdä tarkoitusta tukevista yrteistä. Saunan lauteille sopivat vanhat suomalaiset loitsulaulut ja tautien syntysanat, joilla voi manata vaivoja pois.
Lue lisää saunamagiasta.

Peseytyessä voi käyttää myös erityistä saippuaa, jossa on sopivia yrttejä ja eteerisiä öljyjä. Voisin kuvitella, että karhushamaanille karhunrasvasta valmistettu saippua toimisi hyvin voimakkaana valmistavana saippuana ja jollekin toiselle poronkuusta tehty saippua ajaisi saman asian. Kylpyveden mukana visualisoidaan negatiivisen ja huonon energian poistuminen. Sen voi kuvitella mielessään valuvan lattiakaivon kautta maahan ja imeytyvän sinne. Vain mielikuvitus on rajana, kun kylpiessä visualisoi puhdasta energiaa kehoonsa. Mielikuvissa suihku voi olla vesiputous, jonka kristallinen vesi elvyttää kehoa.

Peseytymisen voi suorittaa erityisellä luonnonpaikalla; lähde, virtaava joki tai puro tuo oman antinsa tunnelmaan. Aina ei tarvitse kastautua kokonaan. Käsien ja kasvojen sively raikkaalla vedellä virkistää koko kehoa.

Elementeillä puhdistaminen: suolavesi ja suitsuke

Monessa luonnonuskonnossa ja maagisessa perinteessä puhdistaminen suoritellaan joko suolavedellä tai suitsukkeen savulla. Wiccassa käytetään molempia. Vesi symboloi luonnollisesti veden elementtiä ja suola maata. Tulella sytytetyssä suitsukkeessa yhdistyy tulen ja ilman elementti. Valkosalvia ja katajapohjainen savu toimivat hyvin sellaisenaan. Suitsukkeen savu puhdistaa henkikehoa samalla tavalla kuin vesi puhdistaa tässä maailmassa fyysistä kehoa.

Wicca-rituaalissa vesi puhdistetaan ja suola siunataan ennen kuin ainekset yhdistetään. Lopputulemana on suolavesi, jolla voi puhdistaa ja siunata ihmisiä, esineitä ja rituaalitilaa. Nestettä voi pirskotella tai siihen voi kastaa sormenpäänsä ja siunata sillä ihmisen otsan ja rintakehän. Suitsukkeen voi myös puhdistaa ennen käyttöä. Suolavedellä pirskottaen ja suitsukkeella savuttaen voi kiertää rituaalitilan myötäpäivään kävellen ympäri.

Aleksandrialaisen wicca-tradition julkisessa Book of Shadowsissa on tällaiset kaavat vedelle ja suolalle:

"I exorcise thee, O Creature of Water, that thou cast out from thee all the impurity and uncleanliness of the world of phantasm. In the names of Cernunnos and Cerridwen."

"Blessings be upon thee, O Creature of Salt; let all malignity and hindrance be cast forth from thee, and let all good enter within. Wherefore do I bless and consecrate thee, that thou mayest aid me. In the names of Cernunnos and Cerridwen."

Jos käytät rituaalikielenä muuta kieltä kuin englantia, voit soveltaa sopivat sanat tai keksiä kokonaan omaan käyttöön sopivat rituaalikaavat. Tärkeintä on, että puhdistaessa ja siunatessa ajatuksissa ja mielessä välittyy teon intentio ja mieli visualisoi selkeästi halutun lopputuloksen.

Ruokavalio ja paasto

Rituaaliseen puhdistautumiseen voi liittää paaston, joka edeltää tärkeää rumpumatkaa tai rituaalia. Vanha tapa on siunata ruoka ennen syömistä. Sitä harjoitetaan yhä joka puolella maapalloa sekä arkiaterialla että rituaaleissa, joissa osa ruoasta omistetaan jumaluuksille tai esi-isille. Ravinnon suunnittelun voi liittää monipuolisesti maagisiin harjoituksiin ja puhdistautumiseen. Yrttimehuja ja teetä voi ottaa kuureina, jolloin yrtit on valittu tietyn tarkoituksen mukaan. Ennen häitä voisi nauttia viikon puhdistavia ja lempeä nostattavia yrttejä.

Olin itse jokin aika sitten reilun vuoden täysin vegaanisella ruokavaliolla liittyen shamanistiseen harjoitukseen. Tänä aikana en käyttänyt ollenkaan eläinperäisiä tuotteita. Ajanjaksolla oli huomattava vaikutus energiakehoon, energian havaitsemiseen ja transsimatkojen tekemiseen.

Puhdistusrituaalit

Monet rituaalit ja pidemmät työskentelyt on suunniteltu puhdistamisen ja suojaamisen näkökulmasta. Usein ennen rituaalia suoritetaan pieni puhdistautuminen, mutta joskus stressaava elämänvaihe tai traumaattinen tilanne vaatii raskaampaa tykistöä. Esimerkiksi Lesser Banishing Ritual of Pentagram on yksi seremoniallisen magian tunnetuimpia rituaaleja, joka kokoaa yhteen suojelun ja puhdistamisen yksilön ja tilan näkökulmasta. Muiden suuntausten rituaaleja löytyy alan kirjallisuudesta. Eri osasia yhdistämällä voi suunnitella oman kattavan työskentelyn esimerkiksi kuunvaiheiden tai viikonpäivien mukaan.

Jos kuunvaiheilla on merkitystä maagiselle työskentelyllesi, voit tehdä vanhan energian karkottamiseen liittyviä riittejä erityisesti vähenevän kuun aikana. Kun kuuta ei näy ollenkaan (pimeä kuu), on aika otollisin voimakkaimmille riiteille, joissa murretaan esimerkiksi kirous tai päästetään irti jostakin vanhasta tavasta tai ominaisuudesta. Kasvava kuu sopii positiivisen energian kasvattamiselle ja uuden aloittamiselle. Täysikuu on maagisinta aikaa kaikenlaisille rituaaleille.

Kodin siivoaminen ja energiaimurit

Asunnossa voi tehdä isomman energiasiivouksen vuodenajan vaihtuessa tai elämäntilanteen sitä vaatiessa. Fyysisen siivouksen lisäksi asunnon voi pirskotella yrttivedellä, sitruunavedellä tai suolavedellä. Huoneita voi suitsuttaa sopivalla suitsukkeella tai luutia kunnon varsiluudalla samalla visualisoiden huonoja ja likaisia energioita nurkkien kautta ulos. Rummun jytinällä katoavat isommatkin örkit.

Sopivaan paikkaan kaapin päälle tai sohvan alle voi viritellä kuonaimuriksi vaikkapa simpukan tai kuusenkävyn. Esineen voi ladata käsissään nousevalla kuulla ja antaa sille tehtäväksi imeä itseensä negatiiviset energiat tulevan kuukauden aikana. Kuukauden loputtua pimeällä kuulla voi kävyn haudata maahan tai simpukan heittää syvään veteen. Kuonaimuria voi käyttää myös omassa ajatusmalleja tarkkailevassa harjoituksessa. Kun tiedostat turhat ja negatiiviset ajatusmallit, lähetä ne mielessäsi kohti esinettä ja päätä tietoisesti, että hengität jokaisella hengenvedolla voimistavia ja positiivisia ajatuksia.

Kotiin voi viritellä myös energiatutkia ja hälyttimiä. Jos sinulla käy paljon vieraita ja on syytä epäillä joidenkin ihmisten todellisia motiiveja, voit esimerkiksi kiinnittää huoneistoon tiukukellon, jonka ohjelmoit päästämään ääntä silloin, kun kotiisi tulee ihminen, joka jollakin tavalla uhkaa sinun turvallisuuttasi.

Suojaavat ja puhdistavat amuletit

Omaa kehoa voi suojata amuleteilla tai koruilla, jotka puhdistaa ja pyhittää tätä tarkoitusta varten. Jalokivien ja materiaalien symboliikka tarjoaa paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia maagisten korujen valmistamiseen. Haastavaan tilanteeseen voi valmistautua pukemalla ylleen sormuksen tai riipuksen, jonka ohjelmoi vetämään puoleensa sinuun suunnatut negatiiviset ajatukset tai vihamieliset tunteet. Ne voidaan ohjelmoida myös kääntimiksi, jotka kääntävät negatiivisen energian ja palauttavat sen positiivisena lähettäjälleen. Tämän tarkoituksena on katkaista ikävien vaikutteiden kierre ja tuoda lisää positiivista voimaa.

Siunaaminen

Itselle, esineille ja asioille voi aina pyytää siunausta ja pyhää voimaa jumaluuksilta, haltijoilta tai luonnonvoimilta. Myös elementtien ja auringon sekä maan voimalla voi siunata – kunkin omasta maailmankuvasta riippuen. Siunauksen ja avun pyytäminen rukouksella on paikallaan erityisesti silloin, kun omat voimat eivät riitä puhdistavien ja suojaavien riittien tekemiseen.

Henkilöitä voidaan siunata rituaalissa laittamalla kädet heidän ylleen. Siunauksen ja positiivisen energian jakaminen muille kantaa usein hedelmää omassa elämässä ja hyvä kertautuu moninkertaisena.

Oma mieli ja ajatusmallit

Hyvin usein ihmisen oma mieli nostaa esille mörköjä. Stressaantuneen ihmisen mielestä hän kerää huonoa onnea tai jokin vainoaa häntä. Henkisesti väsynyt ihminen saattaa fyysisesti nähdä häntä seuraavia varjoja. Negatiiviset ajatusmallit myös ruokkivat itse itseään ja maailman sävyt muuttuvat synkemmiksi. Puhdistamista kannattaa siis suunnata myös omaan mieleen. Tarkkaile ja pidä kirjaa siitä, millaisissa tilanteissa kaipaat turvaa, nostat suojaksesi rooleja tai vetäydyt. Huomioi myös ajatusmallejasi; puhuvatko ajatuksesi itseä ja muita arvostavalla nuotilla vai väheksyykö sisäinen äänesi omia tekojasi tai ulkomuotoasi? Omien ajatusten työstämiseen löytyy apua positiivisen psykologian ja ekopsykologian teoksista.

Energiasuojat

Energiasuojauksessa on tarkoituksena tehdä kehon tai jonkun paikan ympärille energiasta suoja. Suoja estää negatiivisen energian tunkeutumisen läpi ja suojaa omia voimavaroja. Usein suoja toimii myös henkisenä rajana, jonka takaa on helpompi annostella millä intensiteetillä haluaa antaa huomiota ja voimia ulospäin.
Pallomaisen suojan rakentaminen

Rentoudu ja seiso tukevassa asennossa. Maadoitu ja laske juuresi maahan. Vedä maasta kaikella voimalla ja tahdolla jokaisella ylöshengityksellä uutta energiaa kehoosi. Kerää energiaa voimakkaasti ja hengitä syvään. Kun tuntuu, että kehosi kuohuu uudesta energiasta, ala puskea sitä mielesi voimalla kehon rajojen ulkopuolelle palloksi. Kasvata palloa niin, että se ulottuu sinusta noin metrin ulkopuolelle. Kuvittele mielessäsi, kuinka pallo muodostaa suojan, mistä mikään negatiivinen tai kuluttava vaikutus ei pääse läpi tiedostamattasi. Voit lopuksi päättää itse, miten viimeistelet suojauksen; joku laittaa pallon ulkopintaan eksyttävää savumaista utua, toinen koristelee sen peileillä, josta ikävät vaikutukset heijastuvat takaisin ulospäin. Myös varoitusnarut pallon kehällä ovat olleet toimivia.

Pallon lisäksi voit rakentaa erilaisia suojia samalla energian nostamisen periaatteella. Tässä muutama vaihtoehto:

Kilpi: Visualisoi eteesi jykevä metallinen kilpi, joka torjuu negatiivisen energian.

Peili: Visualisoi ympärillesi peilejä, jotka heijastavat negatiivisen energian ulospäin.

Sumu: Visualisoi ympärillesi sumu, joka eksyttää negatiivisen energian ja hajottaa sen.

Rooli: Rakenna tietoinen rooli, jota käytät harkitusti tietyissä tilanteissa. Mieti kuinka paljon ja mitä asioita kerrot itsestäsi julkisuudessa.

Läpinäkyvyys ja sulautuminen: Visualisoi oma aurasi ja olemuksesi läpinäkyväksi tai ympäristön väriseksi. Esimerkiksi illalla kadulla kävellessä taustalla olevien rakennusten tapaan harmaiksi. Käytä tätä vaan uhkaavissa tilanteissa, älä pidä sitä perustilana. Ethän halua, että pyöräilijä ajaa ylitsesi tai työpaikallasi ei muisteta sinua ollenkaan, kun on palkankorotuksen aika.

Kääntäjä tai ukkosenjohdatin: Visualisoi eteesi ukkosenjohdatin, joka maadoittaa negatiivisen energian maahan tai kääntäjäpeili, joka palauttaa negatiivisen energian positiivisena lähettäjälle.

Kaikkia suojatyyppejä voi yhdistellä ja niitä voi rakentaa myös rakennuksen ympärille. Turvamieheksi voi tietysti valjastaa myös henkimatkalta värvätyn opashengen tai voimaeläimen. Näppäräsorminen veistelee pihalleen parit toteemipaalut, jotka on valjastettu loitsujen ja siunausten avulla suojaamaan pihaa ja pitämään omenavarkaat loitolla.

Thuleia

Teksti pohjautuu Turussa rumpupiirissä toukokuussa 2010 pitämääni alustukseen.

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku