thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Voimapaikka kuusimetsässä

Kerronpa sinulle, mikä on minun mielestäni maailman rauhoittavin voimapaikka.
Se on suomalainen vanha kuusimetsä. Niin vanha, että kuuset kurottavat korkealle
ja niiden oksat painuvat raskaina kohti maata.

Kun käyn tällaiseen vanhaan kuusimetsään, tunnen yhteyden maahan kasvavan.
Osa puista on hasuoksaisia, toiset tuuheita ja komeita. Niiden alaoksat painuvat
suojaavasti kohti maata. Painan selkäni kuusta vasten. Annan mieleni rauhoittua
ja nautin metsän hiljaisuudesta. Talvella lumivaippaiset puut maalaavat maisemaan
syvän rauhan. Kesällä sammaleentuoksu kutsuu istumaan kuusen juurelle.

Siinä missä nuori ja terhakkaoksainen kuusimetsä on piristävä ja kohottava,
on vanha riippaoksainen kuusimetsä maadoittava. Siellä tunnen syvää yhteyttä
maahan. Saan laskea huoleni maankamaralle, antaa niiden vajota. Joskus siunaan itseni sipaisemalla otsalleni vesipisaran kuusen oksalta.

Tietoa kuusesta

Suomessakin yleisesti kasvava metsäkuusi (Picea abies) voidaan jakaa kahteen alalajiin: euroopankuusi ja siperiankuusi. Suomessa kuusi kasvaa luonnonvaraisena lähes koko maassa. Ihan pohjoisimmassa lapissa sitä ei ole. Siperiankuusi kasvaa Lapissa ja Oulussa. Lapissa se on euroopankuusta yleisempi.

  • on vihreä koko vuoden ja symboloi elämän jatkuvuutta
  • vanhat kuuset yhdistetään joskus tonttuihin ja kotipihan haltijoihin
  • kuusenoksat toimivat puhdistavana luomumattona portaiden edessä
  • kuusenkerkistä tehty tee ja kuusenkerkkäsiirappi ovat hyväksi hengitysteille
  • venäjänkielinen termi kuuselle tarkoittaa älykästä ja hienoa
  • suoraan kasvava ryhdikäs kuusi symboloi rehellisyyttä ja suoraselkäisyyttä

Shamanismissa kuusta on pidetty lempeänä ja ystävällisenä puuna. Sen kautta voi ymmärtää tautien ja sairauksien syitä. Se puhdistaa ja tyynnyttää. Kuusesta vesitetty sauva voi auttaa taivaltamaan kohti selvempiä päämääriä.

Kelttiläisessä mytologiassa kuuseen yhdistetään muun muassa rehellisyys, kasvu, totuus, ystävyys, pitkällisyys ja hyvä muisti.

Joulukuusi

Ensimmäiset viittaukset koristeltuun puuhun löytyvät tuhansien vuosien takaa. Asherah-jumalattaren kunniaksi koristeltiin puu, jota on pidetty myös fallisena hedelmällisyyden symbolina. Vihreä joulupuu symboloi yhä elämää ja luo suomalaisilla yhteyttä rikkaaseen karsikkopuu-perinteeseen.

Ensimmäinen historiassa mainittu eurooppalainen joulukuusi pystytettiin vuonna 1419 saksalaiseen Friburgin sairaalaan. Ennen kuin joulukuusi yleistyi, oli suomalaisilla tapana pystyttää nimipäivän kunniaksi puita. Ensimmäiset joulukuuset Suomessa ripustettiin katosta roikkumaan. Kaupungeissa oli pieniä pöytäkuusia.

Joulukuusi on hieno esimerkki perinteestä, joka toimii elävästi niin luonnonuskovilla kuin kristityilläkin. Siinä missä luonnonuskova ripustaa kuusensa latvaan usein viisisakaraisen pentagrammi-tähden symboloimaan maata, ilmaa, vettä, tulta ja henkeä - on sama tähti kristityn kuusessa Beetlehemin tähden symboli. Kuusen alle pakanat jättävät lahjapaketteja muistaen ehkä vanhaa esikristillistä skandinaavista tapaa antaa talvipäivänseisauksena pieniä lahjoja sukulaisille. Kristityille lahjat muistuttavat Itämaan tietäjien Jeesus-lapselle tuomista lahjoista.

Joulukuusesta voi tuunata myös maagisen puun, jonka oksille ripustaa esineitä tai nauhoja, jotka symboloivat niitä toiveita, mitä haluaa toteuvaksi. Omat tavoitteensa voi vaikkapa kirjata nauhaan, jonka sitoo kuusenoksaan. Kun nauha nököttää näkyvillä loppiaiseen asti, se muistuttaa omista tavoitteista ja päämääristä. Vanha hedelmällisyyteen liittyvä tapa on ollut laittaa kuusenoksille pieniä omenoita.

Lue lisää voimapaikoista

Thuleia

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku