thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Luonnonkasvien yrttimuistio

Suomen luonto on kesäisin mitä kukkeimmillaan erilaisia hyötykäytettäviä kasveja aina varhaisesta keväästä loppukesän lämpöön saakka. Yrttimuistio on lyhyt ja ytimekäs kooste suosituimpien kasvien käytöstä. Tarkemmin kasveihin kannattaa tutustua jonkin hyvän kasvioppaan välityksellä ja kokeilla itseensä vaikutuksia hyvin varovasti. Eräät kasvit voivat aiheuttaa allergiaa. Helpointen kasveja voi hyödyntää hauduttamalla niiden osista voimakasta teetä. Tämä muistio keskittyy pääasiassa yrttien sisäiseen käyttöön.

Kasvia voi käyttää suoraan tuoreena tai kuivauksen jälkeen. Kuivaus on helppo tehdä joko varsinaisella yrttikuivurilla tai ripustamalla yrtit pieniin (huom. pieniin) nippuihin johonkin varjoiseen ja ilmavaan paikkaan kuivumaan, esimerkiksi ulkorakennuksen sisälle, jossa voi pitää ovea auki. Jos keräät lehtiä, niin ne on helpoin kuivata samanlaisessa ilmavassa paikassa puhtaalle lakanalle levitettynä ohuena kerroksena. (huom, sanoin ohuena kerroksena. Ohut on paksun vastakohta.)

Ehdotus: Mikäli erityisesti pidät kissanpissa-aromista, niin silloin kannattaa kuivata nokkosta sisällä kerrostaloasunnossa ;)

HAAPA Populus tremula
Käytetään: kuori, lehdet, silmut
Käyttö: antiseptinen, alentaa kuumetta, reumaattisiin vaivoihin ja eturauhasvaivoihin miehille.

HUMALA Humulus lupulus
Käytetään: käpymäiset emitähkät kypsinä
Käyttö: rauhoittava, unettava, lievittää lihaskouristuksia, poistaa nestettä, mausteena oluessa tai simassa. Huom! Humalan annostus on todella pieni, eli teepannua kohti vajaa puoli käpyä.

KANERVA Calluna vulgaris
Käytetään: kukkivia versonlatvoja
Käyttö: rauhoittava, unettomuuteen, kihtiin, reumatismiin, alhaiseen verenpaineeseen, kuukautisvaivoihin

KATAJA Juniperus communis
Käyttö: marjat, versot, puu, kuori ja eteerinen öljy
Käytetään: Marjat poistavat nesteitä, lievittävät kouristuksia. Hoitaa suolistoa antiseptisesti, tulehduksiin, reumatismiin ja reumakipuihin. Reumakipuihin myös ulkoisesti kylpyinä.

KUUSI Picea abies
Käytetään: nuoria vuosikasvaimia
Käyttö: irrottaa limaa, avaa hengitysteitä, reumaan, virkistämään, yskään ja keuhkoputkentulehdukseen.


Kuusenkerkkäsiirappi

Työvälineet: Yksi tai useampi reilunkokoinen paksupohjainen kattila keittämistä varten.

Valmistusaineet:
5-6 litraa kuusen vuosikasvaimia
vettä
n. 1 kg sokeria

HUOM! Jos haluat osittaa työtä, liota kerkät ja keitä ne liemessään, siivilöi seos ja pakasta liemi. Jatka työtä myöhemmin. Kerää kerkät, huuhtele ja peitä ne kylmällä vedellä, liota yön yli. Keitä vuosikasvaimia liotusvedessään n. 2 tuntia. Siivilöi seos ja poista kerkät. Tässä vaiheessa nestettä tulisi olla 1,5 - 2 litraa. Lisää sokeri, ohjeellinen määrä on n. ½ kg sokeria / liemilitra. Keitä seosta koko ajan sekoittaen noin 2 tuntia. Mitä pitempään keität, sitä paksumpaa siirappia saat. Mausta valmis siirappi halutessasi sitruunalla tai vaniljalla. Kaada siirappi kuumana kuumennettuihin pieniin lasipurkkeihin.
Sulje kannet. Juokseva, punaruskea siirappi sisältää paljon C-vitamiinia. Lisäksi se on hyvä karoteenin ja kivennäisaineiden lähde. Siirappia voi käyttää tavallisen siirapin tapaan, jäätelökastikkeeksi, mausteeksi rahka- tai kermajälkiruokiin, leipä- tai sämpylätaikinaan tai pikantiksi lisäksi makeisiin leivonnaisiin.

Ohje kirjasta Luontoäidin lähikauppa

MAITOHORSMA Chamaenerion angustifolia
Käytetään: lehdet, kukat, juuret
Käyttö: tyrehdyttää verenvuotoja, vähentää tulehduksia, hyvä yskään ja astmaan ja muihin suun ja nielun vaivoihin.

MESIANGERVO Filipendula ulmaria
Käytetään: kukkivaa versoa
Käyttö: kuume, tulehdukset, reumaan, nivelvaivoihin, hyvin monipuolinen yleisparantava kasvi. Sisältää salisiinia, mistä aspiriiniallergikot voivat saada oireita.

MUSTAHERUKKA Ribes nigrum
Käytetään: marjoja, lehtiä, siemenöljyä
Käyttö: poistaa nestettä, kurkkuvaivoihin, alentaa verenpainetta, vilustumissairauksiin, c-vitamiinirikas

NIITTYSUOLAHEINÄ Rumex acetosa
Käytetään: lehdet, versonlatvat, juuri
Käyttö: ummetukseen, ruoansulatusvaivoihin, verisuonen seinämiä vahvistamaan, c-vitamiinirikas. Suuri määrä kasvia voi aiheuttaa oksaalihappomyrkytyksen, eli käytä varoen.

NOKKONEN Urtica dioica
Käyttö: versot, lehdet, siemenet, juuret
Käytetään: Yleisesti ruokana, sisältää paljon piitä, kalsiumia, rautaa, c-vitamiinia ja e-vitamiinia. virtsatietulehduksiin, kihtiin, turvotukseen, iskiakseen, eturauhasvaivoihin, alentaa verensokeria, lisää hemoglobiinin ja punaisten verisolujen määrää, verisairauksiin, edistää ruoansulatusta, ripuliin ja ummetukseen, peräpukamiin, maha- ja pohjukkaisuolenhaavoihin, maksa- ja sappivaivoihin.

PAJU Salix spp
Käytetään: kuorta, joka irtoaa helpoiten keväällä
Käyttö: tulehdukset, desinfioi, lievittää kipua, puuduttaa paikallisesti, allergisiin reaktioihin, hermosärkyihin, iskiakseen, kuumeeseen. Sisältää salisyylihappoa, joka voi aiheuttaa allergiaoireita aspiriinille allergisille.

POIMULEHTI Alchemilla spp
Käytetään: lehtiä, kukkivaa kasvia
Käyttö: supistaa limakalvoja, estää tulehduksia, verenvuotojen tyrehdyttäjä, suolistovaivoihin, ripuliin, kuukautiskipuihin, runsaisiin kuukautisiin, vaihdevuosivaivoihin

PUNA-APILA Trifolium pratense
Käytetään: kukkia
Käyttö: piristämään elimistöä, irrottaa limaa, poistaa nestettä, tulehduksiin, haavoihin, ripuliin, vatsatauteihin, ummetukseen, peräpukamiin, yskään, maksavaivoihin, paastojen tukena.

SIANKÄRSÄMÖ Achillea millefolium
Käytetään: kukkiva kasvi, lehdet ja kukinnot
Käyttö: mahan kouristukset, sydämen toiminnan ystävä,
ruokahaluttomuuteen, ruoansulatusvaivoihin, suoliston toimintaan, ummetukseen, alentaa verenpainetta ja verensokeria, lisää virtsaneritystä, virtsatie- ja eturauhasvaivoihin, immuniteettijärjestelmän vahvistamiseen, estää tulehduksia, antibakteerinen, antibioottinen, flunssaan, kuumeeseen, hiivasieneen. Salisyylihappo voi aiheuttaa oireita aspiriiniallergikoille!

VADELMA Rubus idaeus
Käytetään: Lehtiä ja marjoja
Käyttö: kuukautisvaivoihin, ripuliin, supistaa limakalvoja, tulehduksiin, ruoansulatusvaivat, virtsatievaivat, rentouttaa kohdun lihaksia, jouduttaa supistuksia, nopeuttaa ja helpottaa synnytystä, jännitykseen ja hermostuneisuuteen.


Thuleia

Lähde:
Luontoäidin Kotiapteekki, Virpi Raipala-Cormier

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku