thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Yrttiuutteen valmistaminen

Yrttiuute eli tinktuura valmistetaan sekoittamalla kirkkaaseen lasipurkkiin maustamatonta viinaa (vodka sopii erinomaisesti). Yrttien vaikuttavat aineet liukenevat alkoholiin paremmin kuin veteen. Alkoholiprosentin on oltava 45-60 prosentin haarukassa. Valmista yrttiuutetta on tarkoitus ottaa lusikallinen tai lisätä esimerkiksi teehen. Yrttiuutteen valmistaminen ei siis toimi tekosyynä juopotella puoli pulloa chilimaustettua vodkaa, sillä se tekee (ainakin seuraavana aamuna) olon entistä kipeämmäksi.

Esimerkkejä aineksista:

  • väinönputkenjuuri ja lehti
  • katajankuori, neulaset ja marjat
  • kanelitanko
  • inkivääri
  • kotimaisia luonnonkasveja rohdostarpeen mukaan (tutustu aina rohdoskasvien käyttötarkoituksiin ja vaikuttaviin aineksiin ennalta kunnolla ja ota huomioon mahdolliset allergiat)

Valmistaminen

  • 1 osa tuoretta yrttiä (hieman vähemmän kuivattua juurta tai kasvia)
  • 3 osaa alkoholi

Sekoita ainekset hyvin keskenään. Anna olla kaksi viikkoa esimerkiksi auringonvalossa ikkunalaudalla. Sekoittele silloin tällöin purkkia ravistelemalla. Valmis purkki kaadetaan siivilän tai froteekankaan läpi niin, että kasvinosat siivilöityvät pois. Pullon annetaan laskeutua päivän pari ja sitten uutos kaadetaan varovasti pulloihin.

Väinönputki
Ruoansulatuksen parantaminen, krampit ja kouristukset, nesteenpoisto, keuhko-ongelmat, hengitystietulehdukset, miestenvaivat, yskä, kihti, reuma, sappivaivat, hermostuneisuus

Kataja
Nesteenpoisto, virtsatietulehdukset, munuaistulehdukset, ruokahalun lisääminen, c-vitamiini nuorista versoista. Älä käytä katajaa yli kahta viikkoa. Munuaisvikaisena, raskaana tai raskautta yritettäessä ei saa käyttää ollenkaan.

Kaneli
verensokerin ja kolesterolin alentaminen, ripuli, pahoinvointi, ruoansulatushäiriöt, vilustuminen, seksuaalisuus

Inkivääri
tehokas flunssankarkoittaja, puhdistava, ruoansulatuksen edistäminen, nivelten hyvinvointi, kivunlievitys. Älä käytä raskaana tai imettäessä.


Ohjeita ja yrttien rohdosvaikutuksia:

www.yrttitarha.com
Virpi Raipala-Cormier: Luontoäidin kotiapteekki

Thuleia

Teksti on alunperin jaettu opetusmonisteina Lehto ry:n yrttiuutetyöpajassa Turussa 26.10.2007

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku