thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Faktoja ja Fiktiota Wiccasta

Tälle sivulle on koottu tunnetuimpia vääriä luuloja, kummallisia ennakkoluuloja ja villejä huhuja koskien wiccaa. Mutta samalla tällä sivulla on myös paljon asiallista materiaalia, joka pyrkii oikaisemaan virheellisiä tietoja siitä millainen uskonto wicca on ja yritänpä samalla kertoa hiukan wiccan maailmankuvasta ja siitä millaista on wiccana eläminen.


1. Wiccan syntyhistoria ja kehittyminen

Onko wicca Atlantiksesta tai Kivikaudella syntynyt uskonto?

Ei ole. Niin romanttista kuin olisikin keksiä pitkä tai mystifioitu historia wiccalle, niin totuus on kuitenkin se, että wicca on 50-luvulla Englannissa Gerald B. Gardnerin muodostama uskonto. Gardner kylläkin liitti uskontoonsa palasia vanhasta kansanuskosta ja monesta aiemmasta lähteestä, mutta lopputuloksena syntynyt wicca on siis uusi uskonto. Noituutta on varmasti ollut ennen Gardnerin aikoja, mutta nämä noidat eivät olleet wiccoja. Uskonnon nimikin on Gardnerin antama. Lisätietoja wiccan juurista saat sivulta Syntyhistoria.

Voiko wicca periytyä suvussa?

Ei. Wicca on uskonto jonka valitseminen omaksi tiekseen vaatii aina jonkinlaista tietoista päätöstä. Traditionaalinen wicca on vieläpä initiatorinen uskonto, mikä tarkoittaa sitä, että traditionalistiseen coveniin pääseminen ja näin traditioon liittyminen edellyttää initiaatiota, eli tietynlaista vihkimistä traditioon ja coveniin. Initiaatio tehdään erikseen jokaiselle ihmiselle, eikä se kulje automaattisesti mitenkään verenperintönä sukupolvelta toiselle. Wicca on vapaa uskonto ja jokaisella on oikeus itse valita haluaako olla wicca vai ei. Ei-traditionaalisen wiccan eri suuntauksissa ei ole välttämättä initiaation käsitettä, mutta monissa suunnissa suositaan silti omistautumisrituaaleja.

Tutustu wiccan traditioihin

Siinä missä wicca on uskonto, niin noituus on puolestaan taito. Taipumukset ja kiinnostus noituuteen ja herkkyys tällaisiin asioihin voi varmasti kulkea suvussa. Jokainen noita ei kuitenkaan ole wicca ja taipumuksiakin omaavan ihmisen kannattaa kehittää kykyjään aktiivisesti ja opiskella lisää itseä kiinnostavia osa-alueita.

Miten wiccan voisi lyhyesti kiteyttää?

Wicca on uuspakanallinen luonnonuskonto, jossa keskeistä on dualistiseen jumaluuteen (maskuliini - feminiini) uskominen ja kahdeksan juhlapyhän viettäminen vuoden kierron mukaan. Näiden lisäksi vietetään täysikuulla Esbat-juhlaa. Joissakin suuntauksissa jumalattaren rooli on korostunut selkeästi. Wicca on hedelmällisyyttä ja luontoa kunnioittava elämäniloinen uskonto, jossa on pyrkimys tasapainoon. Wiccan voisi jakaa traditionalistiseen (gardnerilainen ja alexandrialainen) wiccaan ja neowiccaan, jolle on tyypillistä eklektinen tapa koostaa uskonnonharjoittamisen tapansa monesta eri lähteestä, esim. traditionaalisen wiccan julkisten tekstien lisäksi henkilö voi ottaa vaikutteita vaikkapa egyptiläisistä uskomuksista.

Wiccojen keskeisimmäksi ohjeeksi on noussut: "Tee mitä tahdot, kunhan et vahingoita." Wiccat uskovat myös yleensä kolminkertaisuuden lakiin: "Kaikki mitä teet, palautuu sinulle takaisin kolminkertaisena niin hyvässä kuin pahassakin" Näiden seikkojen valossa lienee aika selvää, että wiccat eivät uhraa kissoja tai kaatele hautakiviä tai tee muutakaan mitä keskiajalta kotoisin oleva propaganda voisi antaa ymmärtää.

Mitä ovat traditionalistinen wicca ja neowicca?

Traditionalistiseen wiccaan luetaan gardnerilainen ja alexandrialainen Wicca. Muitakin traditioita on olemassa, mutta Suomessa ei juurikaan edustettuna. Gardnerilaisuus on wiccan perustajan Gerald Gardnerin "se alkuperäinen" wiccalainen traditio, joka syntyi Gardnerin opetusten ympärille ja on lähtenyt siitä kasvamaan ajan kuluessa, kun yhä uusia ihmisiä on initioitu gardnerilaisiin coveneihin. Alexandrialaisuus on tästä kehittynyt traditio, jota oli perustamassa Alex Sanders. Traditiot ovat siis initiatorisia suuntauksia, johon uusia jäseniä otetaan initioimalla coveniin ja tradition suullinen ja kirjallinen perimätieto kulkee coveneissa eteenpäin, eikä sitä paljasteta tradition ulkopuolisille. Kukaan ei siis voi kotonaan yhtäkkiä vaan päättää, että minäpäs olen nyt gardnerilainen, vaan asia vaatii todellakin covenin löytämisen ja siihen liittymisen.

Tutustu wiccan traditioihin
Traditionaalinen wicca Suomessa (www.wicca.fi)

Neowicca tai uuswicca on usein kulkenut terminä, jos on haluttu määritellä tarkemmin ei-traditionalistisen wiccan harjoittajat. Tämäkin ryhmittymä on verrattain suuri ja sisältää useita erilaisia suuntauksia. Suurin yksittäinen ryhmä on eklektinen wicca, joka luultavimmin wiccan kaikista vapain suuntaus. Eklektisyys tarkoittaa eri lähteistä yhdistelevää, eli käytännössä sen harjoittaja poimii uskontoonsa osa-alueita erilaisista wiccan lähteistä ja jopa niiden ulkopuolelta, vaikkapa shamanismista tai druidismista. Eklektinen wicca on samalla wiccan suuntauksista varmasti kiistellyin, sillä paljolti eklektisessä yhdistelyssä päädytään helposti niin vapaaseen sovellukseen wiccasta, että uskontoa on enää vaikea tunnistaa ja henkilö on päätynyt lähemmäs vaikkapa eklektistä pakanuutta tai muuta noituuttaa kuin wiccaa.

2. Wiccaan liittyvät säännöt tai ohjeet

Pukeutuvatko wiccat mustiin vaatteisiin tai suippohattuihin?

Wicca on uskonto joka ei sanele ihmisten pukeutumista, hiusväriä tai muutakaan toisarvoista. Tällaisia asioita ei yksinkertaisesti monikaan miellä mitenkään uskontoon liittyviksi, vaan niihin vaikuttaa enemmänkin ihmisen oma henkilökohtainen maku ja tottumus. Wiccoja löytyy nuorista vanhuksiin ja tuulipukuväestä hippeihin.

Kuuntelevatko wiccat heviä?

Musiikkimaku on jälleen sellainen asia, johon uskonnon ei pitäisi vaikuttaa pätkääkään. Ihmiset kuuntelevat sellaista musiikkia mistä pitävät - niin wiccatkin. Joku tykkää Humppaveikoista siinä missä toinen kuuntelee raskaampaa musiikkia tai joku tykästyy vaikkapa lastenlauluihin.

Ovatko wiccat kasvissyöjiä tai absolutisteja?

Useimmat wiccat pitävät ruokavaliota ja alkoholinkäyttöä taas jokaisen omana asiana, johon uskonto ei sanele selvää kantaa. Wiccan Redessä eli ohjeessa on kohta, mitä monet wiccat pitävät moraalisena ja eettisenä ohjenuoranaan: "Tee mitä tahdot, kunhan et vahingoita." ja jotkut tulkitsevat ohjeen kattavan elämän kaikki osa-alueet ja näin kokevat, että elämä on elettävä vahingoittamatta ketään tai mitään - ei itseä eikä muita. Tällöin tulkinta voi johtaa siihen, että henkilö ei halua tuottaa kärsimystä eläimillekään missään mielessä ja valitsee kulutushyödykkeikseen tuotteita, joissa ei ole hyväksikäytetty eläimiä millään tavalla. Alkoholinkäyttö on yleensä jokaisen täysi-ikäisen ihmisen oma asia. Osa käyttää esimerkiksi rituaaleissaan hiukan viiniä, toiset eivät käytä koskaan.

Ovatko wiccat feministejä tai luonnonsuojelijoita?

Eivät mitenkään automaattisesti. Toki useat wiccat kunnioittavat luontoa ja sen kiertokulkua ja näkevät mahdollisesti siinä pyhiäkin asioita. Wiccat myös usein pyrkivät toteuttamaan elämäntavoissaan ohjenuoraa "Tee mitä tahdot kunhan et vahingoita" ja monen mielestä tämä johtaa itsestäänselvyytenä moraaliin ja eettisiin valintoihin, joissa ihminen ajattelee oman napansa lisäksi luontoa ja ympäristöä.

Feminismi taisi työntää lonkeronsa yleensäkin uusnoituuteen (ei pelkästään wiccaan) joskus hippiliikkeen vanavedessä ja suuremmaksi osaksi Yhdysvalloissa. Wiccan piiristäkin löytyy suuntauksia, jossa feminismi on tärkeässä osassa. Enemmän kuitenkin se on tainnut vaikuttaa reclaiming-noituuden ja diaanisen noituuden piirissä.

Miksi sitten feminismi olisi millään sijalla noituudessa? Yksi syy on varmasti se, että moni pitää patriarkaalisia ja mieskeskeisiä uskontoja aika yksipuolisina tai jopa naista alistavina tapoina mieltää hengellisyyttä. Moni haluaa nostaa siihen rinnalle jumaluuden feminiinisen puolen: Jumalattaren. Yleensä wiccassa maskuliininen ja feminiininen jumalvoima ovat tasapainossa, mutta joissakin suuntauksissa Jumalattarella on suurempi painoarvo.

Tekevätkö wiccat syntiä?

Synti on kristillinen käsite. Se ei siis kuulu wiccaan. Mutta wiccat ovat tavallisia ihmisiä siinä missä muutkin ja tekevät varmasti huonoja valintoja ja tekoja elämässään. Kuitenkin wiccassa ei nähdä asiaa niin, että tehtyäsi huonon teon voit mennä pyytämään sen anteeksi ja näin se on poispyyhkäisty. Wiccat uskovat siihen, että jokainen joutuu vastuuseen kaikista teoistaan ja ne tulevat hänelle itselleen takaisin ennemmin tai myöhemmin.

Onko wiccoilla uskonnossaan käskyjä tai lakeja?

Traditionalistisessa wiccassa joka traditiossa kulkee omat lakinsa tai ohjeensa yleensä tradition Varjojen kirjan mukana. Tämän lisäksi coveneilla voi olla omia ohjeitaan toimintaansa ohjaamaan. Yleisesti lähes kaikki wiccat noudattavat eettistä ohjetta eli Redeä, jonka tunnetuin lause kuuluu "Tee mitä tahdot, kunhan et vahingoita". Wiccat uskovat myös karman lakiin niin, että kaikki heidän tekonsa palautuvat heille itselleen ennemmin tai myöhemmin takaisin. Tästä lienee wiccassa tunnetuin muoto Kolminkertaisuuden laki: "Kaikki mitä teet, palautuu sinulle takaisin kolminkertaisena".

Wiccojen perusmoraali tuntuukin olevan aika pohtiva ja ainakin teoriassa hyvin koko maailmasta huolehtiva ja suvaitsevainen. Muutama wicca onkin tuumannut, että miksi hän tarvisi kasan käskyjä tyyliin "älä tapa", koska näiden asioiden pitäisi olla itsestään selviä normaalille ajattelevalle ihmisille.

Mikä on Rede?

Rede on runo, jota monet pitävät kokonaisuudessaan noidan ohjeena. Reden tunnetuin lause on "Tee mitä tahdot, kunhan et vahingoita". Reden voit lukea kokonaan sivulta rituaalitekstit. Monelle Rede on eettinen ohje, osa pyrkii elämään "Reden hengessä", mutta ei noudata sitä kirjaimellisesti.

Mihin wiccat uskossaan pyrkivät?

Pyrkimykset ovat varmasti yksilöllisiä, mutta usein olen havainnut tärkeiksi asioiksi jumalyhteyden, itsen kehittämisen, tasapainon ja harmonian löytämisen ja uskonnon toimimisen osana elämänhallintaa turvana, uskon kanavana, uskovien yhteytenä ja psykologisena itsetutkiskelun apuvälineenä. Moni haluaa kehittyä henkisesti ja hengellisesti.

Miten wicca näkyy ihmisen jokapäiväisessä elämässä?

Wiccat näkevät ja kokevat usein ympärillään enemmän pyhää, kunnioittamisen ja suojelemisen arvoista kuin monen muun uskonnon harjoittajat. Wicca voi elää tasapainossa maallisen ja hengellisen kanssa kokien molemmat yhtä arvokkaina. Wicca voi käyttää magiaa osana uskontoa ja elämänhallintaa. Ulkoisesti wicca uskontona ei näy välttämättä ihmisessä mitenkään.

Mitä eroa on omistautumisella ja initiaatiolla?

Omistautuminen on muodollisesti vapaampi rituaali, jota monet eklektikot käyttävät yleensä vuoden ja päivän opiskelun jälkeen, halutessaan omistautua wiccalle ja valita sen polukseen. Initiaatio tarkoittaa yleensä coveniin vihkimistä ja on käytössä varsinkin traditionaalisessa wiccassa. Initiaatiossa noviisi vihitään covenin täysivaltaiseksi jäseneksi ja seuraavat initiaatioasteet liittyvät hänen kehittymiseensä wiccana ja tehtäviin covenissa.

Itsenäinen wiccan harjoittaja voi mieltää initiaation myös vihkiytymisenä mysteereihin, jolloin keskiössä on pelkästään initioasteeseen liitetyt teemat eikä mukaan liity covenhierarkisia merkityksiä. Joissakin suuntauksissa mielletään, että initiaatio on elämänpituinen maagis-okkultistinen polku, jolle maagikko on lähtenyt tietoisesti astelemaan.

Miksi on olemassa monta eri initiaatioastetta?

Traditionaalisessa wiccassa asteita on yleensä kolme. Ykkösellä noviisi vihitään covenin jäseneksi ja noidaksi/papiksi/papittareksi, kakkosella hän on oppinut ylipapitar/ylipappi, joka handlaa rituaalien vetämisen ja kolmosella hän on täysin oppinut ylipappi/ylipapitar, joka voi perustaa vaikka oman covenin. Asteisiin liittyvät yleensä tietyt asiat ja mysteerit, jotka käydään läpi kehityksen kannalta tärkeinä asioina.

Onko wiccassa guruja?

Ei. Wiccan perusti Gerald Gardner ja hänen jälkeensä oli muitakin enemmän ja vähemmän arvostettuja henkilöitä, jotka perustivat omia traditioitaan, mutta kukaan heistä Ei ollut Guru, jota sokeasti seurataan, vaan elävä ihminen omine hyvine ja huonoine puolineen. Kunnioitus on eri asia kuin guruttaminen.

3. Wicca ja muut uskonnot

Palvovatko wiccat saatanaa?

Eivät. Saatana on kristinuskon piiriin kuuluva paha jumaluus, jolla ei siis ole wiccan kanssa mitään tekemistä. Useita wiccoja ei välttämättä kiinnosta toisen uskonnon hyvät jumaluudet, puhumattakaan niistä pahoista. Wiccassa on usein keskeisellä sijalla hedelmällisyyteen liittyvät jumalhahmot, kuten vaikka sarvipäinen Cernunnos. Tämä luonnollisesti aiheuttanee sekaannusta, jos joidenkin mielestä sarvipäisyys on pahuuden mitta.

Aikoinaan kristinuskon levitessä oli luonnollista rakentaa kirkot vanhoille pakanallisille pyhille paikoille ja kiepsauttaa vanhat pakanalliset jumaluudet uuden uskonnon paholaisiksi, tämän vuoksi kristityllä paholaisellakin kuvataan usein sarvet ja sorkat, jotka molemmat olivat usein osa vanhojen hedelmällisyys- ja metsästysuskontojen jumaluuksien olemusta.

Voiko wicca uskoa Jeesukseen?

Monen mielestä Jeesus oli hyvä tyyppi ja opetti paljon hyviä asioita. Mutta usea wicca ei usko Jeesukseen jumalana ja syntien sovittajana, vaan pelkästään yhtenä maailman viisaina opettajina. Joitakin taas Jeesus ei kiinnosta sen enempää.

Miten wiccat suhtautuvat muihin uskontoihin?

Yleensä suvaitsevasti, toivoen myös omalle uskonnolleen suvaitsevuutta ja tilaa olla olemassa. Wiccat eivät käännytä ja monet näkevät eri uskonnot erilaisina tapoina mieltää samaa jumalvoimaa ja elämää. Toiselle sopii toinen uskonto paremmin, jollekin muulle puhuu joku muu uskonto enemmän sydämen kieltä. Wiccat sanovat usein, että Kaikki jumalat ovat yksi jumala ja kaikki jumalattaret yksi jumalar.

Ovatko kaikki wiccat pakanoita ja noitia?

Yleensä kyllä. Tosin jotkut wiccat eivät pidä itseään pakanoina, vaan pikemminkin luonnonuskovina. Wiccassa magialla ja energiankäytöllä on niin keskeinen rooli, että wicca on aika hankala olla olematta noita. Esimerkiksi wiccojen rituaalikehä, pyhä paikka, tehdään energialla. Energiankäyttö on usein taas noidan/shamaanin perustyökalu. Toiset wiccat taas eivät identifioi itseään noidaksi tai halua käyttää kyseistä sanaa.

Voiko olla yhtä aikaa wicca ja kristitty?

Ei. Wicca on uskonto ja kristinusko on uskonto. Kristinuskossa on yksi jumala ja wiccan jumalkäsitys vaihtelee. Vanha Testamentti kieltää noituuden harjoittamisen ja ennustamisen, jotka molemmat ovat wiccassa mahdollisia. Miksi pitäisi yrittää olla kumpaakin? Eihän kukaan sano olevansa yhtä aikaa kristitty ja muslimikaan? Jos tuntee useammat uskonnot yhtäaikaa tosiksi, on nimeltään omnisti eikä wicca. Vaikka oma uskonto olisi se yksi, se ei silti tarkoita sitä, etteikö muita uskontoja voisi kunnioittaa ja pitää hyvinä ja rakentavina.

4. Wicca ja magia

Mitä magia on?

Yksi luonnehdinta kuvaa magian olevan psyykkisen energian ohjaamista Tahdon voimalla halutun vaikutuksen aikaansaamiseksi. Magialla tarkoitetaan siis luonnollisen energian ohjaamista, niin, että se vaikuttaa asioiden kulkuun. Esimerkiksi noita voi ohjata parantavaa energiaa puhdistamaan sairaan ihmisen kehoa.

Miten magia liittyy Wiccaan?

Wicca on uskonto, joka rohkaisee magian käyttämiseen positiivisessa hengessä. Esimerkiksi rituaaleissa pyhänä tilana toimiva rituaalikehä muodostetaan energiasta, joka ohjataan pallomaiseksi kehäksi rituaalialueen ympärille. Wiccat myös usein harjoittavat magiaa joka liittyy parantamisen, hedelmällisyyteen ja oman elämänlaadun parantamiseen. Magia on kuitenkin vain yksi osa wiccaa ja usein saa turhaakin huomiota kaikenmoisten tv-sarjojen väritettyä arkea liikaakin. Usealle wicca on ensisijaisesti uskonto ja tasapainoa tuova elementti ja magia on yksi psykologiaa lähentelevä keino elämänhallintaan.

5. Uskonnonharjoitus ja maailmankuva

Voiko alaikäinen harjoittaa Wiccaa uskontonaan?

Miksei voisi, usea nuori kokee ensimmäisen uskonnollisen etsikkoaikansa teini-iässä. Kuitenkin wicca on siinä mielessä kypsää ajattelua ja itsenäistä, itseä kehittävää kokonaisnäkemystä vaativa, että coveneihin ei oteta kuin täysi-ikäisiä ihmisiä. Tätä nuorempi voi toki harjoittaa uskontoa itsenäisesti ja lukea kirjallisuutta ja tutkia sekä wiccaa, että muitakin uskontoja ja etsiä rauhassa sitä ominta näkemystä. Kiirettä ei kannata pitää vaan miettiä rauhassa mikä on se oma juttu.

Olen itse huomannut, että moni nuori ihminen kokee parempana vaihtoehtona uskonnon, joka suoraan sanelee raamit ja säännöt miten saa toimia ja miten ei. Wicca edellyttää ihmisiltä kypsää moraalia ja eettisyyttä punnita itse, että mikä asia on hänelle hyväksi ja mikä ei. Joillekin tällainen tuntuu liian haastavalta ja heille voikin olla sitten toimivampaa valita uskonto, jossa on määritellyt tiukemmat säännöt.

Miksi jotkut wiccat ovat alasti rituaaleissaan?

Alastomuus on wiccassa luonnollinen asia, eikä paha tai häpeällinen. Alastomana ihminen on jumalten edessä naamioista ja rooleista vapaa ja toistensa seurassa yhdenvertainen. Wiccassa luonnollisuus ja lihallisuus ei ole syntinen tai peiteltävä asia, vaan yhtä arvokasta kuin ihmisen henkinen puolikin. Suomalaisen jos jonkun luulisi tajuavan, että saunassakin käydään nakuna ja istutaan kimpassa lauteilla, eikä kyse ole mistään seksuaalisesta riitistä.

Useimmiten wiccat kuitenkin pukeutuvat rituaaleissa erityisiin rituaaliasuihin, joita ovat monesti mukavat ja ei-kiristävät vaatteet. Toiset suosivat kaapuja, mutta niiden kanssa kannattaa varoa kynttilöiden läheltä kulkiessa ;)

Mikä on Book of Shadows (suom. Varjojen kirja)?

Varjojen kirja on kokoelma noidan keräämiä ohjeita, rituaaleja ja muita tärkeänä pitämiään tekstejä, jotka ovat oleellisia uskonnon harjoituksessa. Eklektiset Wiccat yleensä kokoavat kirjansa itse oman harkintansa mukaan. Traditionaalisessa wiccassa kirja kulkee tradition mukana polvesta polveen ja jokainen uusi traditioon initioitu kopioi sen aina omin käsin itselleen.

Harjoitetaanko wiccaa jossain temppelissä tai kirkossa?

Energiasta muodostettu kehä on wiccalle pyhä paikka, tila jossa ollaan erillään fyysisestä maailmasta ja tavallisesta päivätajunnasta. Kehän voi muodostaa niin ulos kuin sisälle, eli siinä mielessä wiccoilla ei ole määrättyjä rakennuksia, joissa harjoittaa uskontoaan. Moni voi kokea luonnossa paremmin yhteyden jumaluuksiin kuin sisällä ihmisen tekemissä rakennuksissa. Moni rakentaa kotiinsa alttarin. Jos lompakosta löytyy tuohta enemmänkin, niin mikään ei estä oman temppelin pykäämistä takapihalle.

Mitä välineitä wiccat käyttävät rituaaleissaan?

Kehän luomiseen ja energian ohjaamiseen käytetään athamea, joka on perinteisesti mustakahvainen tikari/veitsi. Malja symboloi feminiinisyyttä ja veden elementtiä. Valkokahvaista veistä eli bollinea käytetään kaivertamiseen ja esimerkiksi yrttien hienontamiseen. Suitsukkeella voidaan puhdistaa kehän tekemiseen käytetty tila ja se symboloi ilman elementtiä. Muita työkaluja voivat olla nyörit, pentaakkeli eli pyöreä levy, jolle on kaiverrettu pentagrammi ja mahdollisia muita symboleita, silkkinyörinen piiska symboloimassa sitä, että oppiminen ei ole aina helppoa. Sauva on yksi perustyökaluista, samoin vettä ja merisuolaa käytetään pyhityksessä ja puhdistamisessa. Kynttilät ovat myös usein käytettyjä. Tietysti jokainen voi asetella myös omalle alttarilleen itselle merkitykselliset jumalpatsaat. Lue lisää wiccan rituaalivälineistä.

Mistä saan hankittua työvälineitä itselleni?

Moni tekee tai teettää työkalunsa itse. Itse tekemisellä työkalusta saa ainakin juuri sellaisen kuin haluaa ja se on takuulla persoonallinen. Itse tekeminen tuntuu myös lisäävän esineeseen henkilökohtaista voimaa. Luonnollisesti kuitenkaan jokainen meistä ei osaa takoa tai muotoilla savesta astioita, eli kannattaa pitää silmällä erilaisia nettikauppoja, hengellisen alan kauppoja ja kirpputori- ja antiikkiliikkeitä. Vanhastakin esineestä voi saada mukavan rituaaliesineen kunhan ensin puhdistaa ja pyhittää esineen uuteen käyttötarkoitukseen. Lue lisää wiccan rituaalivälineistä

Mitä pyhiä päiviä wiccat juhlistavat?

Kahdeksaa vuodenkiertoon liittyvää sapattia/vuosijuhlaa ja täydenkuun aikaa eli esbatia yleisimmin. Sapatteja ovat tasaukset ja seisaukset: Mabon (syyspäiväntasaus), Yule/Joulu (talvipäivänseisaus), Ostara (kevätpäiväntasaus) ja Litha (kesäpäivänseisaus). Näiden väleissä juhlitaan neljää muuta juhlaa, jotka ovat: Imbolc (Kyntteli, helmikuun alku), Beltane (yleensä lähellä Vappua keväällä), Lughnasad/Elojuhla (elokuun alussa, ensimmäinen sadonkorjuu) ja Samhain/Halloween.

Uhraavatko wiccat?

Wiccat muistavat usein jumaluuksia esimerkiksi polttamalla suitsuketta tai jättämällä jonkin pienen uhrin (siemeniä tms.) sopivalle paikalle luontoon. Uhraaminen voi olla äänetön rukous ja kunnioituksen osoitus. Ruokauhrin jättämisellä luontoon voi olla montakin merkitystä. Vaikka ruoan omistaisi jumaluuksille tai luonnonhengille, saa se jäädä metsän eläimille ravinnoksi ja sitä kautta ylläpitää elämän kiertokulkua. Minulla on tapana uhrata useimmin suitsuketta kotialttarilla sekä olutta uhrikivillä.

Mitä wiccalle tapahtuu kuoleman jälkeen?

Useat wiccat uskovat jälleensyntymään. Ihminen kiertää useita elämiä kasvaakseen ja oppiakseen. Kuolemien välillä sielun on uskottu lepäävän tuonpuoleisessa, jota on myös kutsuttu nimellä Kesämaa. Wicca on kuitenkin uskonto, joka keskittyy enemmän tähän elämään eikä siihen seuraavaan. Moni wicca jättää kuolemanjälkeisen elämän sen kummempia analysoimatta ja pyrkii elämään mahdollisimman hyvin tämän elämän. Osa wiccoista näkee ihmisen osana luonnon kiertokulkua ja uskoo ruumiin muuttuvan mullaksi ja palaavan osaksi maata kuoleman jälkeen.

6. Kysymyksiä polun alusta

Miten ihmisestä tulee wicca?

Moni huomaa uskonnon vastaavan niihin arvoihin mitä itse kannattaa ja se lienee tärkein asia, että huomaa uskonnon perusasioiden olevan samanlaisia kuin oma maailmankuva. Wiccasta saa nykyisin aika hyvin tietoa kirjojen ja netin välityksellä. Suosittelisin kiinnostuneita rauhassa tutkimaan wicca-kirjoja ja myös muita luonnonuskontoja. Ajan kanssa hahmottuu selvemmin, onko wicca juuri sinua varten. Keskustelut kokeneempien wiccojen kanssa voivat myös auttaa eteenpäin polulla. Wiccat eivät kuitenkaan käännytä, joten kukaan ei tule lappusten kanssa kotiovellesi kertomaan uskonnosta. Moni wiccan löytänyt kertoo huomanneensa aina ajatelleen kovin samalla tavalla, mutta ei aiemmin tiennyt, että omia ajatuksia niinkin hyvin vastaavaa uskontoa on olemassa.

Mistä tiedän mikä wiccan suuntaus on minulle sopivin?

Lue, lue ja lue. Tutustu eri suuntauksien teksteihin ja tutki netistä aiheeseen liittyviä sivustoja. Usein suuntauksista on liikkeellä enemmän stereotypioita kuin ajantasaista faktatietoa. Teoriapuoleen tutustumalla on helpompi määrittää millainen suuntaus voisi olla itselle sopivin. Jos sinua kiinnostavat pitemmän perinteet, coventyöskentely ja jumalkäsityksesi on polariteetit sisältävä, niin olisiko gardnerilaisuus sinua varten? Jos seremoniallinen magia kiinnostaa, niin ehkäpä alexandrialaisten parista tai Alex Sandersin opetuksista löytyisi kaikupohjaa. Jumaluuden feminiinisestä puolesta kiinnostunut voisi löytää samanhenkisiä diaanisten wiccojen/noitien parista ja niin edelleen. Tradition sisälläkin tietysti mielenkiinnon kohteet voivat vaihtua ryhmästä toiseen, joten kannattaa pitää korvat ja silmät auki.


Missä ja miten voin opiskella wiccaa?

Itsenäisesti opiskeleminen onnistuu parhaiten kirjojen kautta. Myös nettisivujen joukosta voi löytää hyödyllistä tietoa. wicca.fi-sivustolla on tietoa traditionaalisesta wiccasta ja Facebookista löytyy keskusteluryhmiä.

Lukemisen vastapainoksi usea kirja antaa ohjeita itse uskonnon harjoittamiseen. Kannattaa muistaa, että jokainen kokenutkin wicca on lähtenyt liikkeelle ihan alusta ja uskonnon omaksuminen, rituaalien ja juhlapyhien viettäminen on vaatinut kaikilla harjoitusta omine kommelluksineen. Kokeile, mietiskele, kuuntele toisten wiccojen puheita ja mieti mikä sinusta tuntuisi mielekkäältä tavalta harjoittaa asioita. Mikään ei estä perustamasta muiden samanhenkisten kanssa omaa ryhmää, jossa yhdessä opiskeltaisiin ja harjoiteltaisiin. Myös pitempään toimineisiin coveneihin liittymistä kannattaa harkita.

Mikä on coven ja miten pääsen sellaiseen?

Coven on noitapiiri. Yleensä maksimissaan 13 henkeä sisältävä ryhmä, jossa uskontoa harjoitetaan. Traditionaalisessa covenissa voi olla mies - nainen työpareja ja toimintaa vetävät ylipappi ja ylipapitar. Kaikissa coveneissa ei ole työpareja ja jotkut ryhmät toimivat ilman muodollista vetäjää. Covenissa on yleensä eri initiaatioasteella olevia jäseniä ja covenin tarkoitus on jakaa hyväksi havaittua ja perinteikästä tietoa eteenpäin aina uusille jäsenille, sekä harjoittaa yhdessä uskontoa kokoontuen tilanteen mukaan kahdeksana sapattina ja eri kuunvaiheiden mukaan, yleensä täysikuulla.

Covenin ideaali on toimia täydessä rakkaudessa ja luottamuksessa. Coven onkin parhaimmillaan kuin perhe, jossa hiukan eri voimavaroja omaavat ihmiset kokoontuvat yhteen ja muodostavat lujan siteen, jossa jokaisen vahvimpia puolia käytetään yhteisen hyvän eteen.

Traditionaalisia coveneita on Suomessa aika vähän, tai ne toimivat niin vakiintuneella porukalla, että niiden olemassaolosta ei saa juurikaan tietoa. Wicca.fi-sivustolle on listattu joidenkin traditionaalisten covenien yhteystietoja. Eklektisiä coveneita on kenties enemmän ja ne ilmoittavat yleensä helpommin julkisesti ottaessaan lisää jäseniä. Parhaiten sana kiertää kuitenkin puskaradion kautta, kun oppii tuntemaan toisia wiccoja, joista yleensä joku tietää keneltä sopivaa covenia kannattaisi kysellä. Kannattaa olla ehdottomasti valikoiva ja kuulostella onko covenin toimintamallit itselle sopivia ja toisten jäsenten ajatukset samalla aaltopituudella itsen kanssa. Suuri osa wiccoista ei liity coveniin missään elämänsä vaiheessa.

Tarviiko minun osata englantia ollakseni wicca?

Englanti on perinteisesti wiccan rituaalikieli ja sitä käytetään traditioissa niin kirjallisesti kuin suullisestikin rituaaleissa. Peruskielitaito olisi suositeltava, jotta uskontoa voisi täysin ymmärtää ja harjoittaa. Netissä olevista rituaalitekstien suomennoksista osa on niin hirveitä tai virheellisiä, että ne lähentelevät jo koomisuutta. Kuitenkin suomeksi on saatavilla jo hyvä tietoteos aiheeseen: Titus Hjelm (toim.) Mitä wicca on?

Osa wiccoista haluaa kirjoittaa omia rituaaleja ja harjoittaa uskontoa suomeksi, ruotsiksi tai vaikka suahiliksi. Jos tapa tuntuu itselle toimivalta, niin mikään ei tietystikään estä. Toisilta wiccoilta saa varmasti opastusta ja ohjausta, ja vaikeiden tekstien merkityksiä voi kysellä vaikkapa kokeneemmilta wiccoilta.


7 . Wicca Suomessa

Kuinka paljon wiccoja Suomessa on?

Wiccojen määrää Suomessa voi vain arvailla, sillä kukaan ei kerää minkäänlaiseen rekisteriin tietoja asiasta. Muutaman vuoden kenttää seuranneena arvioisin wiccojen määräksi 500 - 1000. Traditionalistisia wiccoja on huomattavasti vähemmän kuin eklektisiä.

Missä suomalaisia wiccoja voi tavata?

www.wicca.fi -sivustolla on laaja foorumi, jonka kautta toisiin pääsee tutustumaan. Perinteiset kirjeenvaihtoilmoitukset lienevät myös kokeilemisen arvoisia? 2000-luvun alussa järjestettiin muutamana vuonna myös Wiccasapatti-tapahtuma Turun saaristossa. Sinne kokoontui muutamia kymmeniä wiccoja keskustelemaan uskonnosta ja ohjelmaan liittyy erilaisia työpajoja ja ajanvietettä. Nykyään Facebookin keskusteluryhmistä löytynee parhaiten kontakteja.

Pakanayhdistysten kautta tutustuu helposti samanhenkisiin ihmisiin. Lehto - Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry ja Pakanaverkko ry ovat molemmat aika tunnettuja yhdistyksiä ja molempien jäseninä on wiccojakin. Kumpikin yhdistyksistä järjestää paikkakunnilla ympäri Suomen tapaamisia ja teematapaamisia, joiden välityksellä on helppo tutustua ihmisiin.

Päivitetty: 1.9.2022

Thuleia

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku