thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Voimaeläimet

Voimaeläimille on tarjottu kautta aikain eri kulttuureissa hiukan erilaisia merkityksiä. Joskus ne ovat jopa ristiriitaisia tai tietyn uskonnon leimaamia; kristinuskossa kyyhky mielletään Pyhän Hengen symboliksi, vaikka nykykontekstissa moni mieltäisi sen ehkä mieluummin kaupungissa sottaavaksi, ympäriinsä paskovaksi otukseksi. Välillä taas tulee oikein ihmetelleeksi miten joillakin eläimillä on samoja ominaisuuksia ympäri maailman. Ne ovatkin usein johdettu suoraan mielikuvista, joita eläimen fyysinen olomuoto, elintavat tai käytös herättävät. Eläinten arkkityyppisistä merkityksistä kertova lista on kaikkea muuta kuin absoluuttinen totuus. Älä anna sen kahlita omaa mielikuvitustasi ja oman kokemuksesi kertomia näkökulmia. Lista heijastelee vain joitakin yleisinä pidettyjä mielipiteitä siitä, miten ihminen kokee muut lajit ympärillään.

Termistöä

Voimaeläimiin ja erilaisiin hengellisen maailman apueläimiin liittyvä termistö on niin laaja ja termejä on kautta aikain viljelty iloisen sotkuisesti päällekkäin, ristikkäin ja väärinkinpäin, joten ei ihme jos eri termit aiheuttavat sekaannusta. En itse erityisemmin pidä asioiden määrittelystä, mutta koitin silti harsia yleisimpien termien merkitykset paperille niin kuin olen ne itse ymmärtänyt ja nähnyt pääsääntöisesti käytettävän järkevissä lähdekirjoissa:

Voimaeläin: Fyysinen tai mielikuvin visualisoitu eläin, taikka eläimen henki, joka on pysyvä auttaja/kumppani/neuvoja jokapäiväisessä elämässä, tai/ja mielikuva- tai transsimatkoilla. Voimaeläin voi olla myös yleisemmin jonkun lajityypin ”henki” – jonka mieltää itselle läheiseksi tai/ja osaksi omaa persoonaa - ”eläin minussa”. Esimerkiksi ”lintuisuus” – mieltää itsessään lintumaisia piirteitä ja kokee yhteyttä lintuihin, lajia tarkemmin erittelemättä.

Toteemieläin: Varhaisimpiin heimokulttuureihin pääasiassa liittyvä käsite. Heimolla saattoi olla oma toteemieläin, jolloin kyseisen eläimen katsottiin suojelevan heimoa tai olevan sen kantaisä tai –äiti. Toteemieläin oli usein tabu ja sen lihaa ei esimerkiksi useinkaan syöty. Nykyisin jotkut pakanalliset ryhmät tuntevat ”ryhmän toteemieläimen”, jolloin esimerkiksi oman ryhmän ajatellaan olevan tietyn eläimen suojeluksessa ja suhde siihen on erityinen.

Auttajaeläin/apueläin: Fyysinen tai ei-fyysinen eläin, joka auttaa shamaania/noitaa vakituisesti tai tietyssä tilanteessa joko omasta vapaasta tahdostaan, tai noita käyttää voimaansa saadakseen eläimen auttamaan itseään. Esimerkiksi shamaani voi pyytää matkalla kotkaa lennättämään itsensä ilmojen halki.

Metamorfoosi/shapeshifting/muodonmuutos: Noita/shamaani muuttuu itse tai muuttaa jonkun toisen fyysisesti eläimeksi. Kategoriaan on laskettu joskus myös shamaanin voimakas maaginen eläytyminen rituaalissa joksikin eläimeksi. Länsimaissa tunnetuin esimerkki tarinoista ihmissudeksi muuttumisesta.

Familiar: Noidan luona asuva fyysinen eläin/eläinhenki/kasvi, joka auttaa noitaa maagisessa mielessä. Jokainen kotikissa ei siis ole automaattisesti familiar, vaan se vaatii erityisen suhteen.

Voimaeläimen löytäminen

Miten oman voimaeläimen saisi hankittua? Miten asiaa pitäisi ylipäätänsä lähteä lähestymään? Onko jossakin olemassa Voimaeläinkauppa, josta voi kätevästi ostaa itselleen oman eläimen? Voinko olla henkisesti allerginen voimaeläimille, kun minua ei koko aihe kiinnosta?

Voimaeläimet on liitetty erityisesti shamanistiseen kontekstiin. On siis luonnollista, että kaikkia aihepiiri ei edes kiinnosta. Eikä sen välttämättä tarvitsekaan kiinnostaa. Voimaeläimet ja eläimet ylipäätään ovat monia pakanoita kovasti kiinnostava aihepiiri, joten joukossa voi joskus tuntea olonsa kiusaantuneeksi, kun lempivärin, lempirituaaliesineen ja lempisapatin käsittävissä keskusteluissa ei osaakaan listata omaa voimaeläintään. Ei anneta tässäkään asiassa kuitenkaan sosiaalisen paineen pakottaa. Jos aihepiiri ei tunnu läheiseltä, suosittelen keskittämään oman huomion johonkin muuhun maagiseen järjestelmään ja jättämään voimaeläimet sellaisille, jotka kokevat luontaista kutsumusta aiheeseen.

Oman voimaeläimen voi löytää usealla eri tavalla. Jotkut ovat pienestä asti kokeneet syvää yhteyttä tiettyyn eläimeen, toisille voimaeläin kirkastuu elämän kulkiessa eteenpäin. Yksi nyrkkisääntö voisi olla, että älä yritä etsiä omaa eläintäsi väkisin. Se tulee kun on tullakseen. Toisilla voimaeläimiä on useampia ja ne voivat myös vaihtua elämän risteyskohdissa. Shamanistisissa kulttuureissa voimaeläimet saattoivat siirtyä perintönä shamaanilta toiselle tai shamaani saattoi auttaa ihmisiä löytämään oman eläimensä erityisten transsimatkojen avulla.

Voimaeläimen löytyminen liittyy joillakin tietyn eläimen piirteiden tunnistamiseen itsessä. Toisille eläin on selkeästi itsestä riippumaton, ulkopuolinen eläin. Samalla tavalla voimaeläimen funktio tuntuu vaihtelevan eri ihmisillä. Joillekin eläin on oman alitajunnan heijastuma, joka on ottanut eläimen muodon. Tämä voi olla jopa hallittu tekniikka ulkoistaa oman itsen puolia ja ominaisuuksia aktiivista käsittelyä varten. Joillekin eläin on selkeästi oma itsenäinen henkiolento, joka avustaa pääasiassa transsi- ja mielikuvamatkoilla.

Elämässä voi tulla vastaan suosiollisia kausia, erityisiä etsikkoaikoja, jolloin joka paikasta tuntuu tihkuvan vinkkejä jostakin eläinlajista. Merkkejä kannattaa seurailla ja myös unimaailmaa tarkkailla. Merkkejä voi myös tarkoituksella etsiä. Apuna voi hyödyntää tarot-kortteja, retkiä luontoon ja mielikuvaharjoituksia. Mikä estäisi tekemästä rituaalia tai matkaa eläimen löytämiseksi? Entäpä jumalilta pyytäminen tai rukoilu asian puolesta? Yhdistyykö sinulle erityisen läheiseen jumaluuteen jokin tietty eläin ja puhutteleeko se sinua? Entä pelottaako joku eläinlaji sinua ja mitä tämä pelko voisi sinusta itsestäsi kertoa? Voisitko kohdata pelottavan eläimen vaikka mielikuvamatkalla ja käsitellä sitä kautta pelkojasi?

Suhde omaan eläimeen on vastavuoroinen. Intiaanien parissa omaa eläintä tai heimon toteemieläintä on kunnioitettu tanssimalla erityinen tanssi eläimelle. Tanssissa voi jäljitellä liikkeissään eläimen liikkeitä ja tanssiin voi valmistautua pukeutumalla asuun tai riipukseen, joka muistuttaa eläimestä. Eläintä voi kunnioittaa myös sopivalla patsaalla tai vaikkapa ruokkimalla kyseistä lajia, jos se on mahdollista. Suhdetta voi vaalia myös esimerkiksi polttamalla suitsuketta eläimelle tai jollekin toiselle voi toimia paremmin se, että lahjoittaa säännöllisesti pienen summan rahaa oman eläinlajin suojeluun. Taiteellisesti lahjakas voisi maalata omasta voimaeläimestään taulun tai säveltää lajin ominaisuudet huomioiden sopivaa rituaalimusiikkia. Tapoja hoitaa suhdetta on varmasti yhtä monta kuin meitä pakanoitakin.


Eläinten arkkityyppiset merkitykset

ALLIGAATTORI: asioiden sulattelu, kokonaisuuden näkeminen, hyökkäävyys
ANTILOOPPI: nopeus, uhrautuminen, sulavuus
APINA: nopeus, keskittyminen, kekseliäisyys, leikkisyys
DELFIINI: uskollisuus, leikkisyys, sopeutuvuus, ystävällisyys, huumorintaju
HAI: itsenäisyys, selviytyminen, metsästäjyys
HAIKARA: itsenäisyys, laajat näkökulmat, hedelmällisyys, riippumattomuus, yksinäisyys
HAISUNÄÄTÄ: maine, voima, läsnäolo, itsen arvostaminen
HAUKKA: laaja näkökulma, aktiivisuus, uskallus, vaisto, erittelykyky, sanansaattaja
HEVONEN: uskollisuus, lohdutus, maskuliininen voima, kestävyys, liikkuvuus
HIIRI: yksityiskohtaisuus, tutkiskelu, järjestys, keskittyminen, pelot
HIRVI: itsekunnioitus, ylväys, maskuliininen voima, kestävyys, jatkuvuus
HÄMÄHÄKKI: naiseus, verkostoituminen, luovuus, mahdollisuudet
ILVES: salaisuuksien pitäminen, suojeleminen, opas, oma polku
JAGUAARI: lahjomattomuus, moitteettomuus, nopeus
JOUTSEN: viehkeys, tasapaino, viattomuus, pyhyys, alitajunnan tutkiminen
JÄNIS: täsmällisyys, pelot, varovaisuus, nopeus
KALKKUNA: äidillisyys, suojeleminen, oma reviiri, huolehtiminen
KARHU: voima, varmuus, itsensä tutkiskelu, parantaminen
KAURIS: lempeys, nopeus, herkkyys, feminiinisyys
KETTU: viekkaus, nopea äly, notkeus, keinojen löytäminen
KILPIKONNA: suojaava kilpi, asioiden perusteellinen läpikäyminen, äidillisyys, suojelu, hoivaaminen
KISSA: kokonaisvaltaisuus, henkisyyden ja fyysisyyden yhdistäminen, itsenäisyys, maagisuus
KIRAHVI: laaja näkemys, maadoittuminen, haavoittuvuus
KOIRA: uskollisuus, jalous, opettaminen
KOJOOTTI: vallattomuus, temppuilevuus, leikillisyys, oma polku
KOLIBRI: nopeus, viestintuoja, ajattomuus, feminiininen energia
KORPPI: rohkeus, itsetuntemus, opas, havainnot, magia
KOTKA: viisaus, laaja näkökulma, itsenäisyys, henkisyys, yhteys jumalalliseen voimaan
KYYHKYNEN: rauha, henkimaailma, viattomuus, yhteistyön rakentaminen
KÄÄRME: uudelleen syntyminen, älykkyys, jumalatar, muuntuminen, terävyys, pistävyys
LEIJONA: rohkeus, majesteetillisuus, sydämellisyys, johtajuus
LEPAKKO: uudelleen syntyminen, erilaiset näkökulmat, salaisuudet, vihkiytyminen
LISKO: säilyttäminen, unelmoiminen
LOHI: viisaus, sisäinen tieto, päättäväisyys, sisu
MAJAVA: rakentaminen, suojeleminen, rakenteiden hallinta
MERIHEVONEN: luottamus, hienostuneisuus
METSO: henkilökohtainen voima, vahvuus, maskuliinisuus
MUURAHAINEN: ahkeruus, yhteistyö, liike, ryhmämieli, kärsivällisyys
MÄYRÄ: taistelutahto, sinnikkyys, sisäinen voima
NORSU: sitoutuminen, uskollisuus, viisaus, vanhan ihmisen elämänkokemus
NÄÄTÄ: energisyys, kekseliäisyys, vaivihkaisuus, voima
OPOSSUMI: suunnanmuutos, strategia, harhautus
ORAVA: suunnitteleminen, kokoaminen, vikkelyys
PERHONEN: muodonmuutos, kauneus, vaihtuvuus
PESUKARHU: suojelu, anteliaisuus, ympäristön tutkiminen
PEURA: lempeys, välittäminen, kiltteys
PIIKKISIKA: viattomuus, kumppanuus, välittäminen
PREERIAKOIRA: vetäytyminen, hengähtäminen
PUHVELI: elämän pyhyys, yltäkylläisyys, periaatteiden voimakkuus, kiitollisuus, jääräpäisyys
PUUMA : johtajuus, vahvuus, tasapaino
PÖLLÖ: viisaus, henkimaailma, vastaanottavaisuus, sisäinen näkemys, selvänäköisyys
SAMMAKKO: veden energia, puhdistuminen, tarkkailu, parantaminen
SAUKKO: parantava feminiinisyys, leikkisyys, ennustustaidot
SIILI: Piikikkyys, itsenäisyys
SUDENKORENTO: keveys, illuusiot, huolettomuus
SUSI: uskollisuus, kestävyys, menestys, opettaminen, ryhmätyöskentely
VALAS: tasapaino, huolehtiminen, viisaus, yhdistyminen
VARIS: muutos, laki, viestintuoja
VILLISIKA: kohtaaminen, elämänvoima, itsepäisyys
VYÖTIÄINEN: Suojaava/parantava kilpi, turvallisuus, sisäänpäin suuntautuminen

Loppukaneettina suosittelisin miettimään, mikä on suhteesi voimaeläimeesi? Tai miksi haluaisit löytää voimaeläimen? Shamanistisille juurille palatessa huomaa, että voimaeläin on ollut vakava ja tärkeä auttaja, eikä missään nimessä trendikäs astraalilemmikki. Parhaimmillaan voimaeläin on nykypäivänäkin vakavasti otettu, henkisen ja uskonnollisen elämän tuki ja kumppani, jonka avulla voi opetella tuntemaan itsessään ja elämässä uusia puolia. Vakavasti otettavuudella tarkoitan harkitsevaa ja kunnioittavaakin suhtautumista asiaan, mikä ei silti sulje ulkopuolelle huumoria ja lempeätä vuorovaikutusta kaikkine kommelluksineen.


Thuleia

Teksti on aikaisemmin julkaistu Lehto - Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry:n Seita-lehden numerossa 2/2005

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

 
 
 

 

     
Rumpu Soikoon 2018 - Shamanistinen kesätapahtuma